Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri a avut loc sâmbătă, 1 Decembrie, în Piața Arcul de Triumf din București. Miile de oameni care au fost prezenți la Arcul de Triumf nu au regretat nicio clipă lupta cu frigul.

Foto: Eugen Mihai

În urmă cu 100 de ani, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român. Astfel, Ziua Națională a României din acest an a avut o încărcătură aparte.

În Bucureşti, manifestările au început de la prima oră, cu o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I.

Apoi, aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecție și Pază, Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și 500 de reprezentanți din mai multe ţări aliate sau partenere, cu peste 200 de mijloace tehnice și circa 50 de aeronave, au participat la Parada Militară Națională din Piaţa Arcul de Triumf.

Foto: Petrică Mihalache

Alături de miile de români veniți pentru sărbătoarea națională din toată țara și chiar din afara acesteia au fost președintele Klaus Iohannis, reprezentanți ai Guvernului, ai Parlamentului României, conducerea Ministerului Apărării Naționale, veterani de război și ai teatrelor de operații.

Foto: Valentin Ciobîrcă

După ce muzicile reunite ale Ministerului Apărării Naţionale, conduse de colonelul Aurel Gheorghiţă, corala Brigăzii 122 Logistice și corul studenţilor Academiei Tehnice Militare Ferdinand I au interpretat Imnul Naţional al României, în timp ce Bateria Salve a Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul a executat cele 21 de salve de tun, parada a fost deschisă, pentru prima dată, de aviația militară.

Foto: Petrică Mihalache

Comandant al paradei pentru al patrulea an consecutiv, generalul-locotenent Adrian Tonea a fost primul care a trecut pe sub Arcul de Triumf, urmat de blocul tehnicii militare și de detașamentele pedestre.

Foto: Valentin Ciobîrcă

Militarii străini din Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia și Ucraina au defilat alături de militarii români din toate categoriile de forțe.

Foto: Petrică Mihalache

MApN a fost reprezentat şi de patru detaşamente care amintesc de tradiţiile militare ale poporului român: detaşamentul Drapelelor de epocă, detaşamentele militarilor Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul şi studenţilor Academiei Forţelor Terestre care au purtat uniforme din Primul Război Mondial şi detașamentul Asociaţiei Tradiţia Militară.

Foto: Bogdan Pantilimon

Pentru prima dată, au defilat și un detașament al Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir și elevi din colegiile naționale militare.

În jur de -10 grade erau în termometre la startul paradei, dar soarele strălucea pe cer, încălzind slab, ca o speranţă, tabloul Zilei Naționale din Capitală. Îmbujorați de frig și entuziasmați de eveniment, miile de oameni din Piața Arcului de Triumf nu s-au grăbit spre case la finalul paradei. Au mai rămas, nostalgici, în urma trupelor armatei române, apoi s-au îndreptat spre mall-uri și parcuri, unde Muzicile Militare din Capitală au susținut concerte.

Foto: Petrică Mihalache

Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri

Capitala Marii Uniri, Alba Iulia, a fost destinația zecilor de mii de români din toate colțurile țării, care au dorit să asiste la sărbătorirea unui secol de la înfăptuirea României Mari.

Ziua a început cu un Te Deum oficiat la Catedrala Reîntregirii, urmat de reconstituirea momentului istoric al primirii soliilor din cetăţile de scaun. Cei prezenţi au ascultat rezoluţiunea citită cu un secol în urmă în faţa delegaţiilor Marii Adunări Naţionale.

Foto: Laurențiu Turoi.

Apoi a fost inaugurat, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, Monumentul Marii Uniri, după care peste 1.800 de militari au defilat în faţa tribunei oficiale. Sărbătoarea a continuat cu un amplu spectacol de muzică populară, ce s-a desfășurat până la miezul nopţii, în timp ce bucătarii au gătit zeci de mii de porţii de mâncare pe care le-au oferit gratuit tuturor celor care au venit la Alba Iulia.

Foto: Emil Moritz

A doua zi, în Cetatea Alba Carolina, a fost reconstituit momentul istoric de la 1918 când armata română a sosit la Alba Iulia, fiind întâmpinată cu bucurie de miile de localnici și săteni din împrejurimi ce ovaționau România Mare, armata română și pe regele Ferdinand.

Armata română a fost reprezentată de un detașament de 50 de cadeți ai Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu, echipați în ținuta de epocă a Brigăzii 7 Infanterie și Brigăzii 2 Vânători și Artilerie din perioada Marelui Război. Comandantul detașamentului, maiorul Claudiu Vesa, a purtat uniforma unui ofițer cu gradul de locotenent-colonel, aparținând Regimentului 15 Infanterie din Divizia 7 Infanterie. De asemenea, militari din Batalionul 136 Geniu Apulum au constituit un culoar pentru trecerea trupelor și a cavaleriei și au însoțit detașamentele în marș.

Foto: Iulian Gorun

Tot la Alba Iulia a fost inaugurat monumentul închinat soldaților români care și-au dat viața pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial – Glorie Ostașilor Români. Realizat de Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, monumentul măsoară 23 de metri sub formă de clopot, continuat de o coloană a eroilor, care se sfârșește cu o coroană regală.

Foto: Emil Moritz

Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, alături de Asociația Europeană Dimitrie Cantemir, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, Uniunea Cineaștilor din România, sprijiniți de mai multe organizații financiare, au proiectat și realizat un ansamblu monumental dedicat eroilor care s-au jertfit pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial.

Foto: Emil Moritz

Ansamblul memorial a fost proiectat de regizorul Octavian Greavu și a fost ridicat în piața Amfiteatru din șanțurile Cetății Alba Carolina. Proiectul a fost finanțat de Ministerul Culturii cu 1,5 milioane de lei și de Primăria Municipiului Alba Iulia.

Ansamblul Glorie Ostașilor Români poate fi văzut la Alba Iulia din 30 noiembrie până la 10 decembrie.

Pe Calea Eroilor din Buzău a avut loc o ceremonie militară de comemorare şi omagiere a făuritorilor unităţii neamului românesc. După evocarea momentului de la 1918, a urmat depunerea coroanelor de flori la Domul Central din Cimitirul Eroilor în memoria eroilor care au luptat în Marele Război, act decisiv pentru împlinirea obiectivelor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Ceremonia a continuat cu un moment artistic și s-a încheiat cu defilarea celor 800 de militari și 64 de mijloace tehnice din Forțele Terestre și Aeriene.

Foto: Iulian Cadulencu

Ziua Națională a României a fost sărbătorită de militarii echipelor de instruire şi asistenţă, dislocați în provinciile Mazar e Sharif și Kandahar din Afganistan. La manifestări au fost invitați reprezentanți ai statelor partenere cărora li s-au prezentat însemnătatea zilei, obiceiurile și tradițiile românești. Cu această ocazie, au fost acordate embleme de merit. Totodată, invitații au primit în dar câte un desen făcut de elevii instituțiilor școlare din Buzău. La sfârșitul activității, toți militarii au gustat bucate tradiționale românești.

Foto: Mihai Tupu

În Baza Militară Aeriană Kandahar, militarii  Batalionului 812 Protecția Forței Șoimii Carpaților au participat la ceremonia militară și religioasă prilejuită de sărbătorile naționale. Totodată a avut loc avansarea în gradul următor a mai multor militari din unitate și acordarea de recompense din partea comenzii în semn de apreciere pentru profesionalismul de care militarii au dat dovadă pe timpul executării misiunii. Cu aceeași ocazie au fost organizate competiții sportive la startul cărora s-au aliniat opt echipe aparținând companiilor și comandamentului din Batalionul 812 Protecția Forței Șoimii Carpaților, Elementului național de sprijin, echipei de consilieri TAAC-S, contigentului Armatei Bulgariei și Batalionului 2-14 Golden Dragons din Armata SUA. Fotbal, trasul frânghiei, cros pe distanța de 5 km  și concursul Iron Hawk au fost competițiile la care militarii s-au luptat pentru a obține un loc pe podium.

Iași.
Foto: Lucian Irimia

La Iași, peste 10.000 de români au onorat așa cum se cuvine Centenarul Marii Uniri. Adunați cu mic cu mare în fața Palatului Culturii au aplaudat ceremonia militară și religioasă în care a fost remomorat actul de la 1 Decembrie 1918. Chiar dacă termometrele indicau câteva grade cu minus, militarii au defilat cu mândrie și au impresionat ca de fiecare dată asistența.

Ghimbav.
Foto: Ionuț Tudor

Au fost discursuri, s-a depus o coroană de flori la statuia lui Ștefan cel Mare din fața Palatului Culturii. Ieșenii au aplaudat militarii și tehnica militară ce au trecut prin fața lor pe acordurile muzicii militare a garnizoanei. Seara a fost organizată o retragere cu torțe pe itinerarul Muzeul Unirii, Piața Unirii, bulevardul Ștefan cel Mare, Palatul Culturii.

Brașov.

La Piatra-Neamț și Botoșani, s-au organizat ceremonii similare, iar la Fetești, Bacău și Câmpia Turzii, aviatorii au onorat sacrificiul înaintașilor și au defilat în aplauzele audienței.

Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu, în colaborare cu autorităţile publice locale şi celelalte structuri din cadrul sistemului naţional de apărare şi ordine publică din Sibiu a organizat o serie de evenimente aniversare.

Sibiu.
Foto: A&M

În anul Centenarului, activităţile au debutat cu o ceremonie militară de depuneri de coroane şi jerbe de flori, la Monumentul Ostaşului din toate timpurile, din faţa Cercului Militar, fiind urmată de defilarea gărzii de onoare şi a trupelor. Festivitatea s-a încheiat cu o uriaşă  horă a unirii formată de militarii, autorităţile publice locale şi sibienii care, astfel, au sărbătorit împreună Ziua Naţională a României.

Anul acesta, în premieră, spaţiul aerian a fost survolat de aeronave militare MIG-21 LanceR din Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii şi de elicopterul SMURD EC135.

Prundul Bîrgăului

Desfăşurătorul evenimentelor aniversare a mai cuprins o expoziţie de tehnică militară, o lansare de carte, expoziţii foto-documentare, un spectacol susţinut de Ansamblul Cindrelul – Junii Sibiului, prezentarea de gală a filmului Transalpina – Drumul Regilor şi un concert simfonic. Manifestările s-au încheiat cu o retragere cu torţe.

Luduș.
Foto: Marius Liute

În Constanța, la Monumentul Eroilor căzuți în Primul Război Mondial din Cimitirul Central, Forțele Navale au organizat o ceremonie, care s-a încheiat cu defilarea marinarilor militari. În aceeași zi, constănțenii au putut vizita gratuit expozițiile permanente și temporare, de la Muzeul Național al Marinei.

Constanța.
Foto: navy.ro

La Colegiul Național Militar Dimitrie Cantemir din Breaza a fost organizată o expoziție în care au fost prezentate faptele istorice de la 1 Decembrie 1918. Militarii Regimentului 50 Rachete Antiaeriene Andrei Mureşianu și ai Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive General Vasile Danacu au participat la o ceremonie militară desfășurată în orașul Luduș.

Breaza.
Foto: Grațiela Mihăescu

În spiritul acestei mari sărbători, a avut loc dezvelirea unui complex statuar închinat părinților fondatori ai Statului național unitar român, care au contribuit la realizarea unirii tuturor românilor: Mihai Viteazul, regele Ferdinand I și regina Maria, Ion I.C. Brătianu și Iuliu Maniu.

Bistrița.
Foto: Cosma Luca

Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri a fost pentru clujeni un prilej de întâlnire a generațiilor. Cu mic, cu mare, au venit în piața Avram Iancu să se alăture militarilor. Fie că au purtat costume de epocă, fie că au defilat în mașini electrice, specialiștii din sistemul național de apărare au avut permanent zâmbetul pe chip. Clujul a devenit pentru o zi, și mai colorat, și mai plin de voie bună, și mai plin de suflet de românesc.

Florești.
Foto: Alexandru Pop

Ziua Națională a României a fost sărbătorită de militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană din Polonia Black Bats printr-o ceremonie militară, care s-a desfășurat la Baza de Instruire din Bemowo Piskie. La activitate au participat reprezentanți ai statelor membre ale Grupului de Luptă. După ceremonie, toți militarii bazei au avut parte de o masă tradițională românească organizată cu ajutorul partenerului polonez.

Polonia.
Foto: Irina Cimpoer

Fruntașul Alexandru Vlasie din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată Sfântul Andrei și plutonierul-major Cristian Onofrei din Inspectoratul de Jandarmi Galați au străbătut sute de kilometri în alergare, refăcând istoricul traseu al Regimentului 11 Dorobanţi Siret din Primul Război Mondial pentru eliberarea Transilvaniei și au ajuns sâmbătă la Alba Iulia, la Sala Unirii, după două săptămâni. Maratonul nu a fost uşor, întrucât au parcurs peste 500 de kilometri numai pe asfalt, pe o temperatură scăzută, cu ger pe alocuri. Durerile de picioare i-au măcinat, însă au reuşit să treacă peste toate obstacolele şi să ajungă cu bine.

Finalul maratonului, Alba Iulia.

La realizarea acestui material au contribuit: locotenentul Marius Mocanu, colonelul Corneliu Pavel, căpitanii Marius Liuțe, Iulian Gorun și Andreea Bîrzu, locotenenții Mirela Căpîlnean și Irina Cimpoer, maistrul militar principal Iulian Cadulencu, plutonier-adjutant Lucian Irimia și Graţiela Mihăescu.

 

 

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu