Militarii Batalionului 630 Parașutiști „Smaranda Brăescu” s-au antrenat, la sfârșitul lunii februarie, în munții Vrancei, în zona taberei de instrucție de la Soveja.

În tabăra de instrucţie cu specific montan, militarii băcăuani au acționat în teren frământat şi în condiţii de izolare. În conformitate cu obiectivele anuale de instrucţie specifice structurii, paraşutiştii au participat la module de pregătire generală şi de specialitate, caracterizate prin specificitatea unor factori de teren, condiţii meteo şi izolare.

Scopul acestei activități de instrucţie modulară a fost de a dezvolta şi consolida deprinderile practice şi abilitățile intelectuale ale militarilor, în planificarea şi executarea, respectiv validarea unor proceduri şi tactici specifice misiunilor subunităților aeropurtate, sub impactul condițiilor zonale şi climaterice speciale.

Prin păduri, pe poteci neştiute, pe culmile munților Vrancei, paraşutiştii s-au deplasat în ascuns, nevăzuți de nimeni. Au avut asupra lor tot armamentul şi echipamentul şi s-au odihnit doar la umbra cetinii brazilor. Orice pas a fost făcut cu băgare de seamă, pentru a nu atrage atenția, iar comunicațiile au fost reduse drastic. Să nu mai vorbim de temperaturile de afară, de ger şi vânt. Au strâns din dinți şi au îndeplinit obiectivele propuse.

Exercițiile tactice desfăşurate în teren muntos au adus un plus în pregătirea paraşutiştilor băcăuani. Tinerii veniți în batalion au câştigat din experiența luptătorilor căliți inclusiv în misiunile din Afganistan. Veteranii au zâmbit şi i-au ajutat pe învățăcei chiar şi la pregătirea echipamentelor pentru tabără.

După desfăşurarea exercițiilor tactice, le spuneau unde şi ce au greşit şi ce trebuie să aprofundeze. Pentru că în munca lor, a militarilor din forțele pentru operații speciale, orice detaliu contează.

Apoi se reluau acțiunile.

Ne-am dorit să îmbunătățim coeziunea şi inițiativa în cadrul subunităților de nivel grupă paraşutişti. Concomitent, ne-am propus ridicarea nivelului de rezistență la efort fizic prelungit şi rezolvarea oportună a tuturor situațiilor tactice ipotetice, generatoare de provocări în plan psihologic, a declarat comandantul Batalionului 630 Paraşutişti, colonel Doru Tocilă.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu