Marţi, 14 februarie, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Gabriel-Beniamin Leş, şi a şefului Statului Major General, general Nicolae Ciucă, a avut loc prezentarea lotului extins al echipei care va reprezenta România la Jocurile Invictus Toronto 2017.

Proiectul „Invictus Team România – 2017” îşi propune să sprijine recuperarea fizică şi psihică prin sport şi să crească gradul de informare în rândul publicului românesc cu privire la problematica militarilor răniţi şi a familiilor acestora. În cadrul proiectului, au fost încurajaţi să participe toţi militarii răniţi, indiferent de tipul de dizabilitate, dar şi familiile lor, care le vor putea fi alături atât pe timpul pregătirii şi antrenamentelor, cât şi la competiţii. Ca proiect de reprezentare naţională, „Invictus Team România – 2017” îşi propune să atragă implicarea şi sprijinul cetăţenilor, organizaţiilor guvernamentale şi non-guvernamentale sau a altor instituții care doresc să contribuie, pe bază de voluntariat, la succesul acestei inițiative.
Foto: Valentin Ciobîrcă

Evenimentul s-a desfăşurat la sala de sport Mihai Viteazul a CSA Steaua Bucureşti, iar cu acest prilej cei 33 de sportivi selecţionaţi în lotul extins au primit legitimaţiile de sportiv al CSA Steaua Bucureşti şi primul set de echipament de antrenament, achiziţionat cu fonduri asigurate de Asociaţia de caritate din Armata României Camarazii.

Plutonier-adjutant principal Mihai Toma, sportiv militar selecționat în lotul extins Invictus.
Foto: Valentin Ciobîrcă

Cu aceeași ocazie, a fost anunțat faptul că primul cantonament de pregătire al acestor sportivi se va desfăşura în perioada 15-24 februarie.

Pe de altă parte, echipamentele speciale de competiţie, adaptate în funcţie de situaţia medicală a fiecărui rănit, vor fi achiziţionate gradual, cu fonduri asigurate de CSA Steaua şi de partenerii proiectului.

Foto: Valentin Ciobîrcă

Lotul sportiv se va pregăti pentru mai multe discipline sportive, adaptate pentru persoane cu dizabilităţi, respectiv: atletism, canotaj în sală (la simulator), ciclism, powerlifting, tir cu arcul, înot şi volei din şezut.

Tot în cadrul evenimentului, a fost prezentat stadiul actual al proiectului Invictus Team România – 2017, precum şi calendarul activităţilor ce se vor desfăşura până la participarea reprezentanților României la competiţia din Canada, programată în perioada 22-30 septembrie.

Colonelul Nicolae Anghelescu, managerul proiectului, a prezentat principiile după care se coordonează Jocurile Invictus, a amintit faptul că România a primit o invitație onorantă din partea țării organizatoare în toamna anului trecut și a menționat faptul că, între timp, s-au făcut pași importanți în proiect, care i-au adus pe sportivi în fața demarării pregătirii concrete pentru competiție. După dotarea specifică și pregătirea fizică centralizată, în ultima parte a lunii aprilie lotul va trebui restrâns la 15 sportivi, care vor intensifica pregătirea pentru Toronto.

Foto: Valentin Ciobîrcă

Generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, l-a informat pe ministru că, până acum, termenele proiectului au fost respectate și că privește cu optimism evoluția acestuia: Este cât se poate de încurajator ceea ce am reușit să realizăm împreună cu toți cei care s-au implicat în diversele faze ale derulării acestui proiect.

De asemenea, generalul Ciucă a precizat că Invictus este încă o modalitate prin care putem să ne demonstrăm profesionalismul nu numai în misiunile pe care le executăm în teatrele de operații, să demonstrăm că avem capacitatea să ne remontăm de fiecare dată când avem probleme, că putem și avem voința necesară să o luăm de la capăt și, mai ales, că suntem în măsură ca, indiferent de situație, să avem proiecte.

La rândul său, ministrul apărării naţionale, Gabriel-Beniamin Leş, s-a declarat mândru de a se simți parte a ceea ce înseamnă Invictus. Privindu-i pe sportivi, ministrul a precizat: Astfel de exemple sunt cele care inspiră și tot mai mult vedem în jurul nostru că avem nevoie de oameni și de povești care se termină cu bine. Suntem inspirați de ceea ce înseamnă Invictus. Astăzi, Invictus nu este doar o poveste, este o stare de spirit, un protest împotriva indiferenței și neputinței.

Nu în ultimul rând, ministrul apărării naționale a ținut să-i amintească pe cei 27 de militari români căzuți la datorie în teatrele de operații. Invictus este și despre ei, a spus ministrul Gabriel Beniamin Leş. Este despre unitate și despre sentimentul de a sta unul lângă celălalt.

Despre autor

Constantin Piştea

Maiorul Constantin Piştea a absolvit Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” şi Facultatea de Jurnalism a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Lucrează în presa militară din anul 2006. Este realizator de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu