Pentru a fi cel mai bun, mai ales într-un domeniu în continuă schimbare, trebuie să îți placă tot ceea ce faci. Aceasta este mentalitatea instructorilor de la Centrul de instruire pentru tehnologia informaţiei şi apărare cibernetică. Iar pasiunea se insuflă la fiecare curs.

Școala de aplicaţie pentru tehnologia informaţiei şi apărare cibernetică are la instruire, în prezent, filiera directă de subofiţeri şi maiştri militari de comunicaţii şi informatică.

Noua promoţie vine la şcoala de la Sibiu după ce a încheiat prima etapă a instruirii, la SMMMSFT Piteşti.

Foto: Alina Crișan

Specialităţile de la informatică sunt operare şi mentenanţă echipamente informatice, administrare şi securitate pe sisteme şi reţele informatice şi administrare reţele şi sisteme informatice.

La elevii de comunicaţii, avem două specialităţi la instruire, operare şi mentenanţă echipamente comunicaţii şi tehnică de comunicaţii, explică maiorul inginer Vlad Cosmin Vasile, comandantul Centrului de instruire pentru tehnologia informaţiei şi apărarea cibernetică.

Din punctul meu de vedere, administrarea de securitate este una din cele mai grele specializări, pentru că, pentru a pregăti un administrator de securitate, ar trebui să am în faţă întâi un bun administrator de reţea. Nu poți să faci securitate pe un mecanism pe care nu îl cunoști foarte bine.

Maior inginer Vlad Cosmin Vasile.
Foto: Alina Crișan

Pregătirea viitorilor maiştri militari de la această specializare se finalizează printr-o lucrare de maistru şi un examen de certificare, cu probă scrisă, practică şi susţinerea lucrării. Diploma obţinută este recunoscută şi în mediul civil, ca un echivalent de şcoală postliceală.

Încercăm să facem cursurile cât mai interesante, să-i atragem. Dacă nu faci cu pasiune, dacă nu-ţi place, această meserie va fi un chin, nu vei putea ţine pasul. Din păcate, pierdem oameni valoroşi. Sunt specialişti foarte buni cărora în viaţa civilă li se oferă mai mulţi bani pentru a face acelaşi lucru.

Maiorul a venit din promoţie direct la Sibiu şi a rămas.

Sincer, am refuzat, de-a lungul timpului, funcţii mai mari pentru că îmi place aici şi îmi place ce fac. Mă ajută experienţa. Ştiu de ce se vor lovi pe teren. La informatică este o dinamică extraordinară.

Foto: Alina Crișan

Administrarea şi securitatea de sisteme şi reţele informatice este specialitatea cu numărul cel mai mic de elevi, 11, patru fete şi şapte băieţi.

Eleva caporal Iuliana Mihaela Lungu a ales această specializare deoarece include informatica, a absolvit un liceu cu profil real şi voia să rămână în domeniu.

Totodată, de mică mi-am dorit să lucrez în sistemul militar. Am avut un bunic tot maistru militar, adaugă eleva.

Este la Sibiu din septembrie şi se declară mulţumită de condiţiile de instruire pe care le oferă şcoala de aplicaţie.

Am învăţat programare, limbaj C++, să configurăm reţele, să testăm şi să instalăm sisteme de operare. Nu mi s-a părut nimic greu. Din moment ce înveţi, te dedici pentru ceea ce vrei să faci şi îţi place, n-o să ţi se pară nimic prea complicat.

Elev caporal Iuliana Mihaela Lungu.
Foto: Alina Crișan

Înainte de a se pregăti să devină maistru militar, a dat admitere şi la academie, AFT, dar nu a intrat.

O să încerc şi anul acesta, tot la arma asta, şi cred că voi reuşi, pentru că am învăţat foarte multe de atunci şi am o bază destul de bună.

Dacă totuşi nu va fi să fie, eleva speră să primească repartiţie la o unitate din Bucureşti.

Elevul caporal Alexandru Munteanu era deja angajat în sistemul militar, la Batalionul 284 Tancuri Galaţi, când a decis să facă pasul următor.

Eram fruntaş, pilot UAV, de drone. Am vrut mai mult de la mine. Am dat admiterea la AFT, dar am fost printre cei admişi fără loc. Atunci am venit la maiştri militari şi am intrat. Pe viitor vom vedea dacă statutul de cadru militar îmi va oferi alte satisfacţii.

Datorită experienţei pe care o avea în sistem, Alexandru a fost numit şef de clasă. Faţă de ce făcea înainte, elevul spune că e total diferit, alt domeniu, altă mentalitate. Dar a terminat mate-info, a lucrat pe parte de programare IT şi nu intră într-un domeniu cu totul nou. Singurul lucru greu pentru gălăţean este să fie departe de casă.

Elevul caporal Alexandru Munteanu.
Foto: Alina Crișan

Ca efort fizic şi psihic e mai uşor. Instructorii sunt deschişi, ne răspund la întrebări, ne ajută cu problemele, ne aruncă challenge-uri din când în când, pentru că doar aşa putem să ne perfecţionăm. Oricât ne-ar preda dânşii, noi trebuie să mergem după să căutăm, să aprofundăm cunoştinţele, să exersăm până ne iese din prima.

Până acum, a învăţat tot ce înseamnă politici de securitate de la Windows. Cea mai grea i s-a părut partea de electronică, de baze ale tehnicii, partea de fizică.

Însă, îmi place ce fac, nu am vreun motiv anume, pur şi simplu îmi place. Trebuie să ai răbdare, să fii deschis la nou şi foarte curios. Să vezi ce apare, să te documentezi şi să fii mereu cu un pas în faţa tuturor. Sunt o persoană activă şi nu mi se pare un minus faptul că trebuie non-stop să mă perfecţionez într-un sistem care e  într-o continuă schimbare.

După repartiţie, ar vrea să ajungă la o unitate din Cluj.

Vânez un loc care poate să-mi deschidă şi alte oportunităţi – o facultate bună.

Începând cu 20 februarie s-a înfiinţat, la Sibiu, Şcoala de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică, în subordinea CCI. Şcoala va asigura organizarea şi desfăşurarea programelor de studii postliceale cu durata de doi ani pentru formarea iniţială a maiştrilor militari din arma comunicaţii şi informatică şi cu durata de un an pentru formarea iniţială a subofiţerilor din aceeaşi armă. Organizarea şi desfăşurarea admiterii se va face în perioada 18-21 august şi 5-8 septembrie pentru maiştri militari şi 1-4 şi 5-8 septembrie pentru subofiţeri.

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu