Am auzit cu toţii de ea. Este Sabina Calisevici, eleva de clasa a douăsprezecea din Colegiul Naţional Militar Ştefan cel Mare, care a obţinut Medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Geografie, ediţia a XIII-a, desfăşurată la Beijing, în China, anul trecut în august. Sabina ne-a dezvăluit pasiunile sale şi cum se îmbină acestea cu uniforma de licean militar.

De ce ai ales, Sabina, să urmezi cursurile unui colegiu militar?

Povestea este interesantă şi se leagă oarecum de geografie. Ştiam de mică de existenţa acestui colegiu, dar afirmam sus şi tare că nu o să merg acolo, că sunt fată şi aşa mai departe.

În clasa a opta, am participat la olimpiada naţională de geografie, iar îndrumătorul lotului judeţului Suceava era domnul profesor Ciumaşu. Pe parcursul săptămânii petrecute la olimpiadă am aflat o altă versiune.

Când m-am dus acasă, i-am spus mamei: Mamă, mă duc la liceul militar! Normal că a fost un şoc, pentru că de mic copil afirmam sus şi tare că nu o să vin aici.

Aşadar, întâlnirea ta cu geografia a fost cu mult înaintea liceului. Cum s-a născut această pasiune?

Mă gândesc acum, din perspectiva elevului de clasa a douăsprezecea, că pasiunea pentru geografie a existat dintotdeauna, pentru că eu am copilărit la ţară, mereu în apropierea naturii, şi am fost interesată să aflu cum se întâmplă lucrurile în natură, de ce aşa şi nu altfel.

Nu mi-am dat seama până în clasa a opta că pot să le învăţ şi din altă perspectivă, că pot aprofunda şi altfel ceea ce vedeam. În schimb, în clasa a opta, când profesorul meu de geografie din şcoala generală mi-a propus să merg la olimpiadă, am început să descopăr că se poate şi altfel.

Eu cred că primul an de liceu a reprezentat punctul de vârf al participării mele la olimpiadă, pentru că atunci mi-a plăcut foarte mult materia, deşi mulţi ar spune că în 2016 a fost punctul culminant, pentru că am ajuns la etapa naţională.

În clasa a unsprezecea te-ai calificat la etapa internaţională. Cum ai primit vestea?

Îmi doream asta de foarte mult timp, iar în clasa a unsprezecea, pe toată perioada pregătirii mele pentru a ajunge în lot, îi spuneam mereu unui coleg că doar asta îmi doresc, să trăiesc momentul acela în care o să ajung acolo şi o să aud Sabina Calisevici între numele celor care vor participa la etapa internaţională.

A fost un moment deosebit pentru că îl aşteptam de mult timp, îmi doream asta.

Ce presupune participarea la o olimpiadă internaţională?

Probele sunt aceleaşi pentru toţi: un test scris, un test multimedia şi un exerciţiu pe teren care s-a finalizat cu o reprezentare cartografică şi o analiză geografică.

Există şi un extraconcurs. Eu şi echipa mea am avut de pregătit un program artistic şi un poster cu ceva specific ţării noastre. La partea artistică am dansat Braşoveanca şi-am învăţat şi pe ceilalţi, iar pentru poster am ales Bucureştiul şi am prezentat câteva zone din oraş care s-au dezvoltat durabil.

Ne aflăm într-un colegiu naţional militar cu un program foarte bine pus la punct, cu activităţi specifice. Cum ţi-ai făcut timp pentru pasiunile tale?

A fost greu, într-adevăr, dar am încercat să acord mai multă atenţie geografiei, au fost şi profesorii înţelegători când au realizat că acesta este drumul meu şi trebuie să mă lase să îl urmez. Evident, am recuperat din plin după.

Care este continuarea drumului pe care tocmai ai pornit?

Aceasta este o întrebare care mă încurcă, deoarece momentan nu sunt hotărâtă în totalitate. Nu aş putea să spun în momentul de faţă ceva concret.

Şi geografia unde îşi găseşte locul?

Geografia îşi va găsi locul mai târziu, deocamdată mă gândesc doar la ce academie a categoriilor de forţe să aleg.

Uitându-te la Sabina din clasa a noua şi Sabina din ultimul an de liceu, care ţi se pare că sunt marile diferenţe?

Cu siguranţă am învăţat foarte multe, am devenit mai perseverentă şi am acumulat experienţe.

Un liceu militar, prin specificul lui, te ajută să îţi dezvolţi pasiunile?

Depinde de cum îl abordezi. Dacă tinzi să te plafonezi încă din primul an şi să spui că trebuie să înveţi doar la materiile care se cer la bacalaureat şi admitere, atunci e posibil ca pasiunile să ajungă să fie înăbuşite.

Dacă tu singur conştientizezi că poţi să îţi pregăteşti viitoarea carieră în timp ce nu uiţi de pasiuni, atunci este bine.

Pe lângă educaţie, ce îţi mai oferă un liceu militar?

În primul rând, oameni frumoşi şi un anumit context social, ca să îi zic aşa, deşi sună pretenţios. Se leagă prietenii. Eu sunt ferm convinsă că într-un liceu civil nu aş fi legat prieteniile de aici.

Sunt şi momente în care este greu şi te gândeşti că poate locul tău nu era aici, dar după ce trec clipele acelea îţi dai seama că totuşi te-ai îmbogăţit sufleteşte.

Ce aşteptări ai de la tine, după ceva trece perioada bacalaureatului şi a admiterii?

Să ajung într-un loc în care să îmi fie drag să mă duc în toamnă. Cât va mai rămâne din vacanţa de vară, vreau să mă gândesc cu drag că o să mă duc acolo şi o să-mi placă. Asta contează până la urmă.

Despre autor

Cornelia Dumitru

Locotenentul Cornelia Dumitru a absolvit Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Domeniile sale de interes sunt învăţământul militar şi fenomenul cultural militar. Realizează corespondenţe pentru postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu