Șoferul nu înţelegea de ce îi cer bilet, dându-mi impresia că haiducia n-a dispărut cu totul. E şi normal să existe așa ceva în zonă, unde, oricum ai coti-o, tot în pădure dai.

Drumul până la unitate arăta ca după bombardament. Nu, nu erau urmele vreunui conflict armat, ci ale unor utilaje care decopertau asfaltul pentru a pune altul nou. Semn că ceva important se întâmplă în zonă. Liniştea din jur te duce, mai degrabă, cu gândul la Dumbrava minunată a lui Sadoveanu decât la locul unde se află o unitate militară de rachete sol-aer.

Dar în loc de Racheta Albă, am descoperit la intrare o minilivadă frumos întreţinută. Le-am spus, în urmă cu câţiva ani, celor de aici să vină cu câte un pomişor de acasă şi să-l planteze în curte. Să rămână ceva în urma noastră. A ieşit frumos, până la urmă, îmi spune plutonierul-adjutant Vasile Iosub, unul dintre cei mai vechi militari de aici.

Experienţa personală în pomicultura de fundul curţii merita a fi etalată, măcar să le spun oamenilor că ar trebui să taie caişii în verde, însă m-am temut să nu care cumva să creadă că am venit să mai tai şi altceva. Nu prea e bine să foloseşti excesiv verbul a tăia în preajma bugetarilor. Din livadă, am mers direct în biroul comandantului.

Comandantul Regimentului 74 Patriot, locotenent-colonel Răzvan George Tacea, a avut multe de transmis, mai ales că unitatea în care mă aflam s-a înfiinţat recent, la 1 decembrie 2018, pe locul şi cu personalul care a funcţionat în cadrul Batalionului 4 Rachete Sol-Aer din Brigada 1 Rachete Sol-Aer.

În această cazarmă, spune Tacea, rachetele sol-aer au o istorie îndelungată, primul divizion de rachete antiariene fiind înfiinţat aici. Anul acesta, se împlinesc 60 de ani de la înfiinţarea Divizionului 1 Foc, prima unitate care a primit sisteme de rachete antiaeriene, de producţie sovietică la acea vreme. Comandantul nu a reuşit să marcheze acest moment pentru că istoria fostei unităţi nu a fost preluată de actualul regiment, subordonat direct SMFA. Procesul de preluare a tradiției Divizionului 1 Foc este în plină desfăşurare, speranţele fiind că atunci când se vor împlini 65 de ani de la crearea acestuia, va putea fi organizată o ceremonie.

Deocamdată, istoria aparţine Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer, care a avut structura până anul trecut, în decembrie, spune ofițerul. Prin specificul lor, batalioanele de rachete  sol-aer din Forţele Aeriene sunt unităţi destul de mici în termeni de personal, dacă ne raportăm la unități de același rang din Forțele Terestre, dar importante prin puterea extraordinară de foc pe care o au.

Noua structură care va primi tehnica Patriot se va dezvolta atât din punct de vedere al personalului, cât şi al infrastructurii, treptat, în ritmul sosirii și recepționării tehnicii. Va fi nevoie de mai mulţi oameni pentru a deservi sistemele și facilitățile aferente de mentenanță și sprijin logistic.

O nouă cazarmă va fi construită de la zero, pe locul fostului poligon de trageri terestre. Se va construi ceva modern, în concordanţă cu noile cerinţe ale tehnicii care va sosi aici. În ceea ce priveşte numărul de militari aflaţi la instruire în SUA, interlocutorul spune că pregătirea personalului este continuă. Avem colegi care vor termina cursul în octombrie, în timp ce alţii s-au întors în septembrie. Unii vor petrece cumpăna dintre ani peste Ocean, iar alţii vor merge anul viitor. Procesul de instruire se va întinde pe durata mai multor ani, spune locotenent-colonelul Tacea.

Instruirea personalului se face şi prin participarea la diverse conferinţe şi simpozioane internaţionale, schimburi de experienţă cu partenerii din NATO care au aceste sisteme în exploatare. Folosim oportunitățile pentru a trimite oamenii să acumuleze cât mai multă experienţă. Toţi mergem la asemenea evenimente, pleacă atât soldatul, cât şi ofiţerul. Eu şi colegii mei plecăm de la zero, neştiind nimic despre aceste sisteme. Luăm oamenii cu noi, să afle cât mai multe, spune comandantul.

Ofiţerii şi subofiţerii români se instruiesc atât pentru operarea sistemelor, cât şi pentru mentenanţă. Instruirea lor va continua în ţară, unde vor avea sprijin şi din partea unei echipe de asistenţă a partenerilor americani. L-am întrebat pe locotenent-colonelul Tacea dacă Regimentul 74 Patriot reprezintă ceva inedit pentru zona aceasta de Europă.

Ineditul a fost deja creat, pentru că noi, ofiţerii din Forţele Aeriene, am fost primii ofiţeri din fostul bloc al Pactului de la Varșovia care au participat la un curs de instruire de specialitate în cadrul Air Defense Artillery School, Fort Sill, Oklahoma, USA. Alături de partenerii noştri polonezi, vom fi deţinători de rachete Patriot pe flancul estic al NATO. Ei sunt cu un pas în urma noastră, dar, în perioada 2020-2030, vom fi intra în rândul partenerilor care exploatează aceste sisteme.

Inevitabil, am ajuns şi la subiectul fake news, vorbind despre posibilele naraţiuni toxice care ar putea fi lansate de ruşi în viitor, pe modelul Deveselu.

Sistemul Patriot este unul total defensiv, spune Tacea. Vor apărea fake news, cu siguranţă. Sunt diferite posibilităţi de a exploata situaţia aceasta prin răspândirea de fake news, datorită conceptului tehnicii din Vest. Vestul proiectează un subsistem multifuncţional şi îşi propune ca proiectarea să fie făcută o dată pentru mai multe sisteme. Este posibil ca anumite părţi mecanice ale sistemului să fie folosite şi la unele cu destinaţie ofensivă. Asta nu înseamnă că sistemul poate fi ofensiv.

Ruşii se leagă de frânturi de adevăr pe care le exploatează. Toate sistemele antiaeriene sunt pur defensive, confirmă Tacea. Faptul că inclusiv un tun antiaerian poate fi folosit pentru luptă antitanc poate fi considerat ameninţător. Însă el nu este destinat pentru aşa ceva. Sunt arme dedicate pentru asemenea acțiuni. Nu are nici un sens să îl foloseşti. Într-adevăr, dacă racheta nu loveşte nimic în aer poate lovi ceva pe pământ.. Dacă foloseşti o armă atât de tehnologizată, în loc să utilizezi un obuz sau un proiectil de artilerie, înseamnă că ai ajuns la limita disperării.

Pe măsura dezvoltării unităţii, vor fi atraşi şi oameni care să deservească regimentul. În privirea locotenent-colonelului Tacea se citeşte o oarecare dezamăgire când vine vorba de opţiunile profesionale ale tinerilor. Spune că nu mai sunt atât de mulți aceia care aleg cariera militară, nefiind dispuși să accepte rigorile vieții de militar pentru realizarea profesională.

Cariera militară se construieşte treptat, cu tenacitate, însă cei care îşi propun să construiască ceva viabil pentru această ţară vor fi răsplătiţi de semeni, în primul rând prin respectul arătat de aceştia. Respect pe care l-am simţit în vorbele oamenilor aflaţi în subordinea comandantului Regimentului 74 Patriot. Oamenii mi-au spus că dăruirea pe care comandantul o afișează zi de zi îi determină să procedeze la fel, iar atmosfera este una care chiar îi îndeamnă să contribuie la construirea unei unități despre care să se vorbească cu mândrie peste ani.

Despre autor

Liviu Anghel

1 comentariu

Lasă un comentariu