Săptămâna trecută, la Constanţa, s-a desfăşurat etapa a II-a a Competiţiilor aplicativ-militare şi sportive pentru instituţiile militare de învăţământ.

După aproape 10 ani, concursul a revenit la malul mării, fiind găzduit de Academia Navală Mircea cel Bătrân. Cu toate că au avut ocazia să alerge pe malul mării, concurenţii nu s-au putut bucura de soare sau peisaj. Cu vreme capricioasă şi multe emoţii, elevii şi studenţii instituţiilor militare de învăţământ au avut o săptămână plină.

Această etapă a competiţiei le-a pus la încercare atât competenţele de sportivi, cât şi cele de militari, prin patru mari probe: atletism, nataţie, duel de foc şi patrulă. Au participat opt loturi, patru de la academiile militare (AFT, ATM, AFA, ANMB), trei de la şcolile de maiştri şi subofiţeri (SMMMSFT, SMMMSFA, SMMMFN) şi, pentru prima dată, un lot al UNAp. În schimb, au lipsit sportivii IMM, prezenţi doar în prima etapă a competiţiilor, spune şeful Centrului de pregătire marinărească şi şeful comisiei tehnice a competiţiei, locotenent-colonel Cristinel Olaru.

Anul trecut, UNAp a fost reprezentată doar la proba de nataţie, de studenta Bianca Nachiu care a stabilit noi recorduri ale competiţiei şi a plecat cu medalia de aur la gât. Anul acesta, mai mulţi studenţi ai universităţii i s-au alăturat la start, dar puţini, comparativ cu celelalte loturi.

Numărul maxim de participanţi într-un lot a fost de 38, iar UNAp s-a prezentat cu 18, dintre care 16 sportivi, 10 băieţi şi şase fete.

Pentru prima dată, instituţia noastră participă la toate probele competiţiei aplicativ-militare. Având în vedere lotul format din foarte puţini militari și orele puţine de antrenament, ne-am descurcat extraordinar. Bineînţeles, anul viitor vom încerca să obţinem mai mult. Dar colegii chiar m-au surprins, au tras tare, s-a văzut că niciunul nu a vrut să renunţe, a declarat studentul maistru militar clasa a V-a Răzvan Iona Mihăilă, anul I la UNAp.

Am venit cu gândul să adunăm experienţă. Se pare că am reuşit mai mult: să nu ne clasăm ultimii, iar la unele probe chiar ne-am făcut remarcaţi. La săritura la groapa cu nisip și aruncarea grenadelor am ajuns în finală, şi la fete şi la băieţi, la înot ne-am clasat pe locul al II-lea la bras şi liber, iar la patrulă am încheiat cursa la mijlocul clasamentului, adaugă, mândru, studentul.

Proba de atletism a cuprins săritura în lungime, 100 de metri masculin și feminin, 400 masculin, 1.500 feminin și masculin, 5.000 masculin, ştafetele de 4X400 și 4X100, aruncarea grenadei la distanţă. Nataţia a inclus subprobele de bras şi liber 100 m masculin și 50 m feminin, plus ştafeta mixtă.

Zilele următoare, s-au desfăşurat probele aplicativ-militare: patrulă și duel de foc. Vremea nu a ţinut cu ei în ultimele două zile. De aceea, la duelul de foc nu am avut tur-retur. Fiecare întâlnire cu echipa adversă a fost singura. Astfel, în loc de peste 90 de meciuri s-au jucat 44, explică şeful comisiei tehnice.

Sunt multe probe şi fiecare lot iese în evidenţă la ceva. Problemele de oboseală excesivă îţi dau peste cap tehnica de aruncare sau tragere. Chiar dacă faci pregătire cu efort dus până la maximum, la competiţie se adaugă și factorul psihologic, vremea, adrenalina, neprevăzutul. Nu poţi să-ţi faci un plan dinainte.

Acesta este motivul pentru care clasamentul s-a schimbat permanent, în funcţie de profilul probei. Totuşi, în principal, în top au fost academiile militare. Cele mai multe victorii le-a adjudecat AFT, care a luat aurul la 400 m, 4×400 m şi 5.000 m masculin, aruncarea grenadei la feminin, 1.500 m feminin şi masculin, toate subprobele nataţiei, patrulă masculin şi feminin şi duelul de foc masculin.

ANMB a încheiat pe primul loc la 100 m masculin şi feminin, 4×100 masculin şi săritura în lungime feminin. La această probă de la atletism, locul I a fost împărţit cu studenţii din ATM, care au mai obţinut aurul la săritura în lungime masculin şi aruncarea grenadei masculin.

Singura probă la care studenţii academiilor au fost daţi jos de pe primele trepte ale podiumului a fost duelul de foc feminin. Aici, şcolile militare au ieşit în faţă – SMMMSFA aur, SMMMSFT argint – iar AFA a trebuit să se mulţumească cu medalia de bronz.

Dorinţa şi adrenalina ne-au adus pe primul loc, spune eleva caporal Nicoleta Borcău, SMMMSFA. Foarte mult a contat şi spiritul de competiţie, rivalitatea dintre echipe. Ne-au ambiţionat să învingem. Diferenţa a fost de câteva secunde între competitori, clipeşti şi ai pierdut. Dar ne-am ţinut tare şi putem să vă spunem că pe cea mai înaltă treaptă de pe podium este o senzaţie de nedescris, adaugă eleva.

Lotul Academiei Forțelor Terestre cel mai bun la competițiile aplicativ-militare.

Festivitatea de premiere s-a desfăşurat vineri, 19 aprilie, la Academia Navală Mircea cel Bătrân, în prezenţa comandantului, comandor Octavian Tărăbuţă, şi cu susţinerea muzicii militare a garnizoanei. Clopotul, fluierul şi comenzile cântate ale marinarilor au dat o notă aparte ceremoniei, molipsindu-i pe cei prezenţi de o uşoară melancolie.

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu