La Jocurile Mondiale Militare de la Wuhan, din China, lotul național de pentatlon militar al României speră să obțină o medalie. Pentatlonul militar are cinci probe: înot 50 metri cu obstacole, pista cu obstacole tip CISM cu o lungime de 500 de metri și 20 de obstacole, tir la distanța de 200 de metri, precizie și viteză, aruncarea grenadelor de exercițiu la distanță și precizie și cros pe distanța de 8 km, fiind cea mai complexă disciplină aplicativ-militară din program.

Pentru Jocurile Mondiale Militare CISM, de anul acesta, din lotul Armatei României fac parte sportivi care au îndeplinit baremul de 4.750 de puncte pe cele 5 probe, la un campionat regional. Aceștia sunt: plutonier-major Laza Marcel și caporal Ioan Suciu, încadrați la Batalionul 812 Infanterie Bistriţa, plutonier Gavril Manga și caporal Vasile Luci, încadrați la Batalionului 817 Artilerie Petru Rareş, din Prundu Bârgăului, și caporalul Mihai Mureșan, de la Batalionul 612 Artilerie Antitanc Maramureș.

Echipa de pentatlon a Armatei României va fi condusă de colonelul (r) Robert Stănciulescu, profesor de sport la Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu.

Șeful delegației pentatloniștilor, colonel Daniel Banu, a declarat în exclusivitate pentru Observatorul militar: Avem ambiția de a reprezenta cât mai bine România la această competiție de anvergură. Criteriile de selecție au fost foarte exigente, așa că deplasăm în China cei mai valoroși sportivi.

Speranțele noastre sunt alimentate și de prestația sportivilor noștri la Campionatul Mondial de pentatlon militar, desfășurat recent, la Wiener Neustadt, în Austria.

Pentru Jocurile Mondiale Militare nu se regăsește în lot Mihai Cupșa, cel care la Campionatul Mondial a realizat un record personal, 2:46:7 minute la proba de alergare cu obstacole. Pentatlonul militar se deosebește de pentatlonul modern, disciplină olimpică având la bază tot ethosul militar, despre care vom vorbi într-o altă ediție.

Revista de front a delegației care va reprezenta România la Jocurile Mondiale Militare va avea loc la 10 octombrie, la Statul Major al Forțelor Terestre. De la acest eveniment, postul de radio al Trustului de Presă al MApN, Vocea Armatei, va realiza o transmisiune în direct.

Despre autor

Cristian Frisk

Lasă un comentariu