Bursa de Valori București (BVB) a publicat, la finalul anului trecut,  rezultatele financiare ale companiilor listate, pe baza acestora putându-se face calcule referitoare la dividendele care ar putea fi distribuite acționarilor în 2020. Rezultatele au fost contorizate doar pentru primele nouă luni ale anului trecut.

Primele locuri, în clasamentul performerilor, sunt ocupate de companii din domeniul energetic și din domeniul bancar. Companiile din sectorul energetic și-au revenit, reușind să recupereze prăbușirea prețului acțiunilor de la sfârșitul lui 2018, atunci când OUG 114 a creat o anumită stare de incertitudine în piață.

În 2019, vedeta BVB a fost compania de stat Nuclearelectrica, aceasta aducând investitorilor un randament de aproape 87%. Alte două mari companii  din energie, Romgaz și OMV-Petrom, au adus randamente de peste 50% investitorilor. Este al patrulea an consecutiv când Romgaz va distribui dividende cu randamente de peste 10%.

2019 a fost un an bun și pentru companiile din sectorul bancar, în ciuda panicii stârnite, în rândul investitorilor, de așa-numita taxă pe lăcomie, la finalul lui 2018. Ulterior, taxa a fost modificată, iar încrederea în acțiunile băncilor a revenit la normal. Banca Transilvania a anunțat un profit de peste 1,5 miliarde de lei, acțiunile companiei crescând cu 46%, un maximum absolut.

Investitorii care au mizat pe acțiunile BRD au făcut o alegere bună, acțiunile acestei bănci aducând un randament de 48%. Surpriza plăcută a fost Patria Bank, o instituție financiară mică, aceasta raportând un profit, la finalul lunii septembrie, de 5,8 milioane de lei.

SIF-urile au raportat, la nouă luni, rezultate financiare impresionante, iar companii din domeniul construcțiilor, precum Teraplast sau Prebet Aiud, publicând profituri cu 50%, respectiv 100% mai mari față de anul precedent. Un alt sector industrial care a cunoscut creșteri importante este cel de apărare. Astfel, IAR Brașov și Turbomecanica au adus acționarilor randamente de 143%, respectiv 60% doar din creșterea prețului acțiunilor. Aceste companii vor distribui și dividende, Turbomecanica acordând acționarilor dividende cu randament de peste 10%.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu