În Rusia, peste 450 de profesii, din mai mult de 30 de sectoare de activitate, sunt interzise femeilor. Autoritățile rusești susțin că efortul fizic susţinut dăunează grav sănătăţii femeilor, având urmări negative asupra capacităţii de procreare a acestora.

Printre muncile considerate prea grele din punct de vedere fizic sau prea periculoase pentru femei regăsim ocupaţii precum: coşar, pompier, fierar, oţelar, vatman la metrou. Femeile nu se pot angaja în domenii care au ca scop de activitate combaterea incendiilor, exploatarea minieră, exploatarea anumitor vehicule din industria feroviară și maritimă. Totodată, femeilor le este interzis să devină şofer de camion pe distanțe lungi, neputând lucra nici ca şofer pe autobuze cu mai mult de 14 locuri. Prin lege, o femeie nu are voie să ridice de două ori, în decursul unei ore, echivalentul a zece kilograme.

În Rusia, împărţirea strictă a rolurilor în economie are rădăcini vechi, ideea ţinerii departe a femeilor de muncile considerate grele şi periculoase datând din perioada sovietică. În anii de după Al Doilea Război Mondial, guvernul şi-a propus să crească natalitatea, astfel că avea nevoie de femei a căror fertilitate să nu fie afectată de munci despre care se credea că sunt destinate doar bărbatului. Această directivă nu se baza pe nici un studiu ştiinţific, ci doar pe miturile care circulau deja în societatea rusă. Cea mai nouă listă cu meseriile interzise femeilor a fost votată în anul 2000.

Bărbaţii trebuie să câştige bani pentru familie. Asta e datoria lor. Multă vreme, bărbaţii au fost vânători, iar femeile stăteau acasă şi găteau, spune un trecător din Moscova, intervievat de reporterii Deutsche Welle. În acelaşi timp, însoțitoarea acestuia le spune reporterilor că femeilor nu le-ar fi uşor să ridice greutăţi. În schimb, bărbaţilor le este greu să împletească şi să ţeasă. Fiecare are rolul lui.

Iulia Ostrovskaya, de la Centrul pentru Dreptul Muncii şi Egalitate Socială, crede că această listă cu meseriile interzise femeilor este arhaică şi discriminatorie. Lista ar trebui revizuită pentru a se stabili dacă, în zilele noastre, aceste meserii mai sunt, într-adevăr, periculoase. Când condiţiile de muncă sunt grele, acest lucru se răsfrânge negativ atât asupra femeii, cât şi a bărbatului. Asta înseamnă că legea tratează diferit bărbatul şi femeia, spune Ostrovskaya. Lucrurile încep, timid, să se schimbe, din cauză că şi Rusia simte acut lipsa forţei de muncă.

Căile Ferate Ruse au solicitat, de curând, ca nomenclatorul cu meseriile interzise femeilor să fie întocmit de către angajator, cu aprobarea sindicatelor, şi nu de minister sau de guvern. Unul dintre argumente ar fi faptul că, în momentul de faţă, femeilor li se interzice să presteze meseria de maşinist de tren, în timp ce, în domeniul aviaţiei, meseria de pilot nu este interzisă acestora.

Potrivit Uniunii Internaționale a Transportului Rutier, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a revizuit o listă a profesiilor în care participarea femeilor este, în prezent, interzisă sau restricționată, deschizând, pentru prima dată, sectorul transportului rutier pentru șoferii de sex feminin. Federaţia Rusă a decis ridicarea, din 2021, a interdicției potrivit căreia femeile nu pot ocupa posturi de șoferi de camioane și autobuze.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu