În contextul fenomenului încălzirii globale, a recicla deşeurile menajere reprezintă unul dintre procesele despre care se spune că poate reduce poluarea planetei. Chiar dacă oamenii îşi fac datoria şi selectează gunoiul, trebuie ştiut că nu toate deşeurile se pot recicla, indiferent că vorbim de plastic, hârtie sau polistiren.

Pungile de cumpărături din plastic și folia de plastic stretch, paharele de iaurt, paharele de plastic de unică folosință, paharele de ceai și cafea, pixurile de plastic, caserolele din plastic de unică folosință, cutia de pizza, caserolele de polistiren de unică folosință, periuțele de dinți din plastic, paiele de plastic, tacâmurile de unică folosință din plastic, ambalajele produselor cosmetice, cum ar fi rimelul, rujul și alte farduri, şervețelele de bucătărie, prosoapele de hârtie și hârtia igienică, farfuriile, cănile și paharele ceramice, geamurile și oglinzile nu se pot recicla, din varii motive.

De pildă, cutia de pizza nu poate fi reciclată din cauza grăsimii care se îmbibă în structura sa. În cazul produselor cosmetice, trebuie să verificaţi dacă marca aleasă are propriul program de reciclare şi dacă se acceptă returnarea ambalajelor produselor cosmetice la magazinele de unde au fost cumpărate. În mod normal, ceramica poate fi reciclată, însă cele mai multe puncte de colectare nu acceptă cănile, farfuriile si paharele ceramice pentru că acestea pot contamina restul de sticlă ce urmează a fi reciclată.

Geamurile şi oglinzile sunt tratate cu diverse substanţe chimice astfel că nu pot fi reciclate alături de sticla necontaminată. Polistirenul (PS) este greu de reciclat, produsul rezultat în urma procesării având o valoare extrem de scăzută. Procesatorii nu sunt interesaţi de materialul menţionat, acest tip de plastic fiind sortat pentru a fi depozitat în gropile de gunoi.

Clorura de polivinil, cunoscută şi sub numele de PVC, este un alt tip de plastic care nu este primit în centrele de reciclare din România. Costul de procesare este extrem de ridicat, iar produsul final obţinut are o calitate slabă. Din PVC se construiesc aşa-numitele profile pentru geamuri termopan, dar şi jucării. La staţiile de reciclare este îndepărtat din procesul de sortare nu doar plasticul din categoria PS sau PVC, ci şi ambalajele  contaminate.

O pungă de plastic în care au stat produse uleioase sau o sticlă de plastic în care a stat ulei de bucătărie vor fi înlăturate la sortare. Se recomandă ca, pentru reciclare, să fie depozitate doar ambalajele curate şi uscate. În plus, firmele româneşti din domeniu atenţionează că ambalajele de tip tetrapak, cum ar fi cutiile de lapte sau de suc, deşi sunt din carton la exterior, trebuie precolectate tot în recipientele pentru plastic.

În afara cartonului, ambalajele din gama tetrapak conţin plastic şi aluminiu reciclabile. Dintre toate produsele de plastic de pe piaţă, ambalajele cel mai uşor de reciclat sunt recipientele cunoscute și ca PET-uri. Ce se întâmplă, totuşi, cu materialele care, deşi sunt puse în recipientele pentru reciclare, nu intră în procesul ulterior de transformare al procesatorilor? Acestea sunt duse la groapa de gunoi sau sunt arse. Cum majoritatea materialelor plastice sunt sintetice, derivate din produse petrochimice, fumul rezultat din arderea lor este la fel de poluant ca şi noxele eliberate în atmosferă de autoturismele care consumă combustibili fosili.

Până la începutul lui 2018, China era principalul importator de deşeuri din plastic destinate reciclării. Fumul rezultat în urma proceselor industriale de reciclare şi ardere a plasticului inutilizabil a adus China în pragul dezastrului ecologic, multe zone ale ţării fiind învăluite, zile la rând, în aşa-numitul smog. În aceste condiţii, guvernul chinez a interzis importul deşeurilor din plastic. Deșeurile din plastic din țările dezvoltate au început să fie direcționate spre mai multe țări din Asia de Sud-Est, unde companiile chineze de reciclare și-au transferat deja activitățile. Malaezia este, în prezent, una dintre ţările cele mai afectate de importurile deşeurilor din plastic.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu