În acest an, exercițiul Platinum Eagle 19.2, din cadrul modulului de pregătire Black Sea Rotational Force – 19, a reunit 300 de militari din șase țări.

Foto: Gheorghe Gabără

În cadrul exercițiului, desfășurat în perioada 9-20 septembrie, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă, din Babadag, 85 de militari români s-au instruit alături de peste 200 de militari din Bulgaria, Georgia, Ucraina, Republica Moldova și SUA.

Forțele Terestre Române au fost reprezentate de militari din Batalionul 341 Infanterie Constanța și din Brigada 9 Mecanizată Mărășești, Forţele Navale Române de militari din Regimentul 307 Infanterie Marină, iar Forţele Aeriene Române de militari din Baza 95 Aeriană Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu. Au fost exersate cu succes proceduri de comandă şi control la nivel de subunitate.

Foto: Gheorghe Gabără

Joi, 19 septembrie, s-a desfășurat Ziua Presei, având loc și un exercițiu cu trageri de luptă în teren. În cadrul acestuia, s-au executat trageri cu muniţie reală şi rachete antitanc Javelin. Acționând după un scenariu fictiv, cele trei categorii de forțe au simulat o operație ofensivă, care a avut la bază o bună cooperare multinațională.

Având în vedere că suntem de peste 15 ani în cea mai puternică alianţă de pe planetă, NATO, este important ca menţinerea şi angajarea în activităţi militare comune să fie cât mai frecvente pentru a ne antrena şi a ne împărtăşi tehnicile, tacticile şi procedurile specifice unei acțiuni comune, a afirmat locotenent-colonelul Ciprian Balica, conducătorul exercițiului și comandantul Batalionului 341 Infanterie Constanța.

Locotenent Mirela Căpîlnean

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu