Săptămâna trecută, Galeria Artelor a Cercului Militar Naţional a găzduit a XIV-a ediţie a Salonului de carte Polemos – istorie, ştiinţe politice, securitate şi apărare, eveniment prin care Editura Militară a marcat Ziua Armatei României, 100 de ani de la participarea României la Primul Război Mondial şi Centenarul Marii Uniri.

Adrian Pandea, directorul Editurii militare, alături de generalul pilot Ion Dobran, cu prilejul lansării albumului care îi este dedicat, la împlinirea a 100 de ani. Autorii albumului sunt Aurel Pentelescu și Dan Antoniu.

Organizat de Editura Militară, sub patronajul Comandamentului Logistic Întrunit, în colaborare cu Societatea Scriitorilor Militari, având ca parteneri Cercul Militar Naţional, Biblioteca Militară Naţională, Societatea Editorilor din România, Amplus International Ltd., Salonul de carte Polemos s-a bucurat, vreme de patru zile, de un public numeros.

Florian Bichir, „Cruciada Diviziei de Cremene. Cu tricolorul în Caucaz: viaţa şi memoriile generalului Ioan Dumitrache, Cavaler al Crucii de Fier”.

Peste 30 de edituri, câteva fundații culturale și site-uri istorice (semn că mediul virtual își face tot mai bine simțită prezența la aceste spectacole editoriale) au oferit vizitatorilor volume noi, cu prilejul unor lansări care au adunat specialiști în domeniile istorie, istorie militară, studiul conflictelor, politici și strategii de securitate.

Valeriu Avram, „Vasile Niculescu, pilotul Marii Uniri”.

Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale a fost, și la această ediție, partenerul media al Salonului, îndemnându-i pe cititori, cu vechiul slogan al Editurii militare, să se înarmeze cu cărți, ceea ce vă propunem și în această pagină, prin titlurile celor mai noi lucrări tipărite la editura condusă de Adrian Pandea.

Mihail E. Ionescu, „România şi revoluţia din Rusia (1916-1919): note pentru o sinteză istoriografică”.

Aceasta a fost ediţia Centenarului Marii Uniri, a declarat Adrian Pandea, directorul Editurii Militare.  Am pornit la drum alături de colegii noştri de la ISPAIM, cu volumul despre români în Marele Război, anul 1917, pentru ca apoi, prin intermediul lui Valeriu Avram, să ne luăm zborul spre Blaj şi Alba Iulia cu Vasile Niculescu, pilotul Marii Uniri.

Mai apoi, impetuosul Florian Bichir ne-a purtat cu divizia generalului Dumitrache până hăt, departe, la Nalcik, aducându-ne aminte de jertfa celor care au sperat că vor închina Estul pentru a recupera Vestul.

Joi, Radu Olteanu, de la www.acum100ani.ro, a completat prezentarea făcută cu o zi înainte cu două pseudoholograme: o adevărată incantaţie neodiavolească pentru istorie. Şi istoria nu s-a lăsat aşteptată.

După ce generalul Mihail E. Ionescu ne-a arătat cum România a reuşit să scape, cu abilitatea unui surfer, de valul nimicitor al revoluţiei din Rusia, Institutul Revoluţiei din Decembrie 1989 ne-a relatat ce credea TASS despre căderea lui Ceauşescu (cartea lui Cristian Chirca), şi l-a adus în sprijin pe corespondentul de atunci (Nikolai Morozov), pentru ca Vadim Guzun să aibă surpriza (dar ce mai e surprinzător astăzi?) să poarte o conversaţie cu unul dintre cei care au constituit dosarul de securitate al lui Pan Halippa (subiectul celei mai recente sale cărţi).

Vineri, Petre Opriş, venit tocmai din învolburata Polonie, ne-a dat seamă pentru succesul cărţii sale, aparent aride, despre licenţele străine, pentru ca apoi Istoria să descindă din nou printre noi în cel mai emoţionant moment al acestei ediţii.

Alături de pasionaţii Aurel Pentelescu şi Dan Antoniu, la Polemos a venit însuşi generalul aviator Ioan Dobran, un as al aviaţiei de vânătoare româneşti, aproape de-o vârstă cu Marea Unire. Şi aşa am reuşit să dăm mâna, la propriu, cu Istoria.

Înarmaţi-vă cu cărţi, istoria vă va răsplăti!

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu