Viața pe un aerodrom militar are specificul ei. Mulți militari sunt implicați în asigurarea zborului, pentru ca misiunea de bază a unității să fie îndeplinită. La Baza 71 Aeriană General Emanoil Ionescu, activitățile de zbor decurg în ritm alert, fie zi sau noapte.

Foto: Mihai Pilțu

Avioanele MiG-21 LanceR și elicopterele IAR-330 Puma și SOCAT au brăzdat din plin cerul țării. Antrenamentele și exercițiile au adus un plus de pregătire aviatorilor transilvăneni.

Foto: Mihai Pilțu

La escadrila de MiG-uri, a fost activitate din plin. Noi, privitorii, vedem doar avioanele și le admirăm. Piloții nu-și arogă merite nejustificate și nu uită pe nimeni din aceia care muncesc pentru ca zborul lor să fie unul în siguranță. Pagina de ziar nu este de ajuns pentru a-i enumera pe toți necunoscuții care pun suflet în ceea ce fac și care asigură tihna pilotului în exploatarea aparatului de zbor.

Foto: Mihai Pilțu

Fie zi, fie noapte, personalul Bazei 71 Aeriană a fost la datorie. Piloții cu experiență transmit vulturilor tineri din măiestria lor. Oră cu oră, aceștia acumulează noi deprinderi. Acolo, sus pe cer, în carlinga lor, ei se pregătesc.

Foto: Mihai Pilțu

Au fost zboruri în formație, luptă aeriană, trageri sol-aer, multe antrenamente pentru serviciul de poliție aeriană. Un program încărcat, cu multă acțiune, dar la care militarii Bazei 71 Aeriană au răspuns prezent și s-au implicat așa cum le stă bine unor iubitori de aviație.

Foto: Mihai Pilțu

La sol, în linie sau la hangar, personalul tehnico-ingineresc a avut grijă de caii de dural. Furnicile albastre nu au stat o clipă, având grijă de avioane. Sistem cu sistem, piesă cu piesă, MiG-urile 21 LanceR au fost verificate minuțios, astfel încât zborurile să se desfășoare în deplină siguranță. Peste tot, muncă și implicare, devotament și responsabilitate.

Foto: Horia Popa

În turnul de control, totul era monitorizat cu atenție, astfel încât toate activitățile să se desfășoare în bune condiții. În centrul de operații aeriene, fiecare activitate era planificată și se urmărea atent execuția ei atât la sol, cât și în aer.

Foto: Horia Popa

Chiar dacă se apropie iarna, zborul se desfășoară în foarte bune condiții, fie ziua, fie noaptea. Vremea ne-a ajutat din plin. Pe aerodromul de la Câmpia Turzii, aviatorii își fac din plin datoria și se antrenează pentru apărarea cerului senin al țării. Nu sunt cuvinte mari, ci o realitate. Nu este ușor, sunt multe sacrificii din partea tuturor. Și nu sunt puțini! Zborul este o muncă de echipă care face tot posibilul ca acesta să se desfășoare în siguranță și în cele mai bune condiții, a declarat comandantul Bazei 71 Aeriene, comandor Marius Oatu.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu