Peste 1.100 de militari participă la primul exercițiu multinațional organizat de Forțele Navale române în anul 2019, Poseidon 19, care se desfășoară în perioada 1-8 martie, în raioane din apele teritoriale românești şi în apele internaționale din partea vestică a Mării Negre.

Comandamentul Flotei este structura care a planificat și a condus acest exercițiu, la care participă zece nave militare românești, patru nave militare din Bulgaria, Germania, Spania și Turcia, precum şi două ambarcaţiuni rapide pentru scafandri.

Secvențele aeriene ale exercițiului sunt asigurate de un elicopter IAR-330 Puma Naval, de două avioane MiG-21 LanceR și de două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene române.

Ceremonia de deschidere a exerciţiului multinațional Poseidon 19, la care a participat și șeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrşu, a avut loc vineri, 1 martie, la Terminalul Pasageri din Portul Constanța.

Obiectivele principale ale exercițiului vizează consolidarea interoperabilității dintre navele și echipajele participante, în context multinațional întrunit, precum și certificarea capabilităților Forțelor Navale române puse la dispoziția NATO în perioada următoare.

Navele au plecat luni, 4 martie, din portul Constanța, pentru a executa secvențele planificate pe mare.

Anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de Federația Rusă, din anul 2014, conflictele înghețate din Transnistria și Georgia, situația tensionată din estul Ucrainei și din zona Mării Azov sunt factori generatori de instabilitate în proximitatea estică a Uniunii Europene și a NATO.

Una dintre măsurile de asigurare a securității pentru aliații din regiunea Mării Negre este aceea de întărire a prezenței militare navale în bazinul maritim.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu