O serie de analiști sunt de părere că recenta recrudescență a terorismului în Turcia ar putea să pună la încercare determinarea NATO de a ajuta această țară în lupta împotriva acestui flagel.

Există îngrijorări în legătură cu modul în care aceste atacuri teroriste vor rezona în alte părți ale Europei și ar putea fi un test al seriozității Alianței, care trebuie să decidă dacă se implică să sprijine Turcia sau consideră că nu este cazul.

O circumstanță care complică foarte mult situația din Turcia este numărul mare de actori implicați.

În lunile care au trecut după lovitura de stat eșuată, guvernul a trecut la acțiuni de epurare masivă în toate domeniile, creând în acest fel o mulțime de nemulțumiri, dar și adversari ai acestor măsuri de forță.Totodată, aceste epurări au dus la scoaterea din joc a multor lideri militari și din forțele de poliție cu experiență, fapt care a afectat clar abilitatea Turciei de a răspunde la aceste amenințări de securitate.

Unele atacuri teroriste sunt atribuite separatiștilor kurzi, altele sunt revendicate de Statul Islamic. Implicarea Turciei în conflictul din Siria complică și mai mult situația, acest tampon între Siria și Europa devenind, astfel, extrem de volatil.

Cu toate acestea, rolul Alianței este acela de a sprijini ţările membre în cazul în care acestea sunt atacate de un alt stat. În cazul Turciei, instabilitatea este determinată de cauze interne, în principal, și de o extrapolare a conflictului din Siria, lucru care nu impune în acest moment activarea articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic.

Despre autor

Silvia Mircea

Silvia Mircea este absolventă a Facultăţii de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de interes: analiză militară şi relaţii internaţionale.

Lasă un comentariu