A fost modificată și completată, din nou, Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Legea nr. 259/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1051 din 30 decembrie 2019 și prevede că Legea nr. 80/1995 se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare. Noul act normativ cuprinde dispoziții referitoare la concedii, compensația pentru chirie, consiliile de onoare, chemarea în activitate, contracte, înaintarea în grad, întocmirea aprecierilor de serviciu, mutarea cadrelor militare în activitate dintr-o unitate în alta, împuternicire, trecerea în rezervă și menținerea în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare.

Una din prevederile de interes este transformarea compensației pentru chirie în rata sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului ipotecar sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe. Această posibilitate, introdusă prin Legea nr. 288 din 2018, nu a fost pusă în practică până la acest moment, cauza fiind lipsa normelor de aplicare. Legea prevedea că militarii care încheie un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe pot beneficia de compensația lunară pentru chirie, ce nu poate depăși rata lunară plătită și nici perioadă de derulare a creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate.

Legea nr. 259/2019 a introdus o nouă dispoziție care prevede că, prin rata lunară, se înțelege suma tuturor costurilor lunare generate de contractul de credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe sau de contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe conform scadențarului de plată, mai puțin cele legate de rambursările anticipate, eventualele dobânzi penalizatoare și alte costuri care nu se regăsesc în scadențarul de plată a ratelor lunare. O precizare binevenită, dar potențialii beneficiari mai au de așteptat. Legea prevede că atât cuantumul concret al compensației, precum și condițiile de acordare a acesteia se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului apărării naționale. Vestea bună este că proiectul de HG s-a aflat pe site-ul MApN, în secțiunea dedicată actelor normative în dezbatere publică, încă din luna decembrie. Urmează să se facă eventuale modificări și să urmeze traseul de avizare. Să sperăm că nu va fi nevoie de încă un an până la aprobare și că noile prevederi vor fi puse în aplicare cât mai curând.

Despre autor

Irina Nedelcu

Irina-Mihaela Nedelcu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de responsabilitate: legislaţie militară, logistică şi probleme sociale.

Lasă un comentariu