Maiorul Paul Zaharia este preotul Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei de peste 20 de ani. Veteran al teatrelor de operații, este în misiune alături de infanteriștii gălățeni pentru a patra oară.

L-am găsit slujind în Capela ortodoxă din Baza Militară Kandahar, acolo unde este nelipsit, zi de zi.

Foto: Dan Vereș

Cum se pregătesc spiritual militarii români în teatrul de operații din Afganistan?

Pregătirea spirituală a militarilor români începe încă din țară, pentru că fiecare militar care va ajunge în teatrul de operații este încredințat că Dumnezeu este alături de el, că îl protejează și îi oferă acea protecție pe care, uneori, vesta și casca nu i le pot oferi.

Pregătirea spirituală a militarilor ține de credința și de puterea pe care o are fiecare atunci când știe că va veni într-un loc unde este supus unui pericol mai mare.

Întotdeauna credința în Dumnezeu și rugăciunea sunt cele care duc un plus de tărie, bărbăție, echilibru și mai ales stabilitate în ceea ce militarii urmează să desfășoare în teatrul de operații.

Aici, de când ajungem, rugăciunea către Dumnezeu este mult mai prezentă.

De fapt, de fiecare dată înainte de plecarea în misiuni în afara bazei eu sunt alături de militari, rostim împreună o rugăciune și îi încredințez încă o dată că Dumnezeu, Mântuitorul Hristos, Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul batalionului nostru, sunt alături de fiecare dintre ei deplin și că îi vor ajuta să încheie misiunea cu succes.

Pregătirea spirituală a militarilor ține și de perioada liturgică a anului. În această perioadă, ei au trecut peste postul mare, o perioadă în care au cercetat sufletul, mintea, conștiința și au încercat să fie mai buni.

Prin sfânta taină a spovedaniei și, ulterior, prin împărtășirea cu însuși trupul și sângele Mântuitorului Hristos, încredințez militarii că sunt mai buni, că sufletul lor este mai curat, că mintea și inima lor tinde către Dumnezeu.

Foto: Dan Vereș

Cât de importantă este prezența preotului în mijlocul militarilor?

Prezența preotului militar în mijlocul celor care au venit într-un teatru de operații este importantă prin faptul că preotul trebuie să fie întotdeauna un îndrumător în rugăciune.

Ne rugăm împreună și mergem împreună în rugăciune pentru a coborî mila lui Dumnezeu asupra noastră, ca să ne împlinească toate bunele gânduri și ce ne putem dori mai mult decât să fim sănătoși și să ajungem acasă lângă cei dragi?

De asemenea, preotul militar trebuie să fie un factor de echilibru întotdeauna, să fie cel care, uneori, mijlocește între unii și alții, între anumite categorii de personal, pentru a aduce stabilitate, pentru a promova pacea, liniștea și buna înțelegere între toți militarii.

Cultivăm spiritul camaraderiei, avem grijă ca fiecare militar să știe și să conștientizeze faptul că întotdeauna se va putea sprijini pe cel de lângă el și, de asemenea, că toți cei de lângă el îl vor putea sprijini pe el.

Desigur, suntem alături de toți militarii, ne rugăm pentru ei, ne rugăm împreună ca Bunul Dumnezeu să ne dăruiască sănătate, pace și liniște.

Foto: Dan Vereș

Cum au întâmpinat militarii români dislocați în Afganistan Sărbătoarea Învierii Domnului?

Militarii s-au pregătit să primească Lumina Sfântă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos prin post și rugăciune. Traversând postul mare ne-am pregătit în măsura în care am putut, în condițiile unui teatru de război.

Cu toții ne-am împăcat sufletul, ne-am cercetat conștiințele, și ne-am întrebat inimile despre cele ce am săvârșit, cu voie sau fără de voie, cu știință sau fără de știință.

Împreună, primind Lumina Învierii, ne-am bucurat. Această bucurie nu ar fi putut fi deplină dacă nu ne-am fi gândit și la familiile noastre și la cei toți cei dragi ai noștri care sunt acolo, departe în țară.

Sigur că lumina din candela fiecărui militar s-a împletit cu gândurile noastre care s-au îndreptat către familie, către toți cei dragi pe care i-am lăsat acasă și am nădăjduit ca împreună să ne bucurăm chiar dacă distanța fizică ne desparte.

În seara de Înviere am fost prezenți cu toții pe platoul din fața bisericuței noastre. Cred că a fost, până acum, singurul moment în care, pentru câteva ceasuri, toții militarii au fost în bază.

 Ce le transmiteți celor de acasă?

Mesajul nostru pentru cei de acasă este acela de a ne ruga Bunului Dumnezeu să ne dăruiască, nouă și tuturor celor de acasă care ne așteaptă, pace, liniște, să ne binecuvânteze cu darurile cele cerești și pământești, să ne dăruiască răbdare pentru a depăși timpul rămas până când ne vom întâlni cu toți cei dragi.

  • Locotenent Mirela Căpîlnean

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu