Ministerul Apărării Naționale a emis un comunicat de presă prin care anunță că a depus marți, 8 ianuarie, în temeiul articolului 7 din Legea nr. 554/ 2004, privind contenciosul administrativ, o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicită revocarea Decretului nr. 1331 emis în data de 28 decembrie 2018, privind prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării.

În motivaţia documentului, M.Ap.N. susţine faptul că decretul încalcă dispoziţiile legale prevăzute în Legea 346 / 2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, articolul 32, alineatul 5, conform căruia „Șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Președintele României, la propunerea ministrului apărării, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”.

Concret, în document se arată că pentru prelungirea mandatului şefului SMAp ar fi trebuit să fie parcursă aceeaşi procedură ca şi în cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului apărării naționale şi cu avizul Prim-Ministrului. În acest caz, nu există nici propunerea ministerului, nici avizul premierului.

În document, a fost evidenţiat precedentul juridic, prin faptul că Preşedintele României a prelungit mandatul Şefului Statului Major General în anul 2010, prin Decretul nr. 882, având în vedere propunerea ministrului apărării naţionale şi avizul prim-ministrului.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

3 comentarii

  • Imaginea Armatei are de suferit prin această acțiune, cu atât mai mult cu cât este mediatizata.
    Nu e de vină nici președintele țării nici ministrul apărării pentru rezultatul final: vina o au acele structuri din armată ( din respect nu le nominalizez) care din timp ( cu luni in urmă ) trebuiau să se gândească la acest lucru. Nefăcând acest lucru au venit la ministrul apărării cu o soluție ad-hoc pe care președintele țării , găsind o chichiță, a refuzat-o. Eu consider că a fost afectată atât imaginea atât a ministerului cât și a ministrului apărării, fără să mai luăm în considerare și noroiul indirect și involuntar aruncat asupra imaginii unor generali implicați, cu sau fără voia dumnealor, in această, până la urmă, șaradă.

    • De ce nu spunem a cui este VINA : cei doi GENERALI care conduc destinele DGMRU SI CARE TREBUIAU SA IA MASURI IN ACEST SENS. AU AVUT GRIJA, INSA, SA-SI PUNA STELELE DE GENERAL PE UMERI.

Lasă un comentariu