La finalul săptămânii trecute, în Parcul Nicolae Romanescu, din Craiova, s-a desfăşurat Campionatul militar de cros pentru instituţii militare de învăţământ şi unităţi de instrucţie, etapa finală pe Ministerul Apărării Naționale.

Foto: Eugen Mihai

La această competiție au participat 14 loturi sportive, şase din partea instituțiilor militare de învățământ și opt din partea unităților militare de instrucție, fiecare având în componenţă două echipe: masculină şi feminină.

Soldat Elena Puia.
Foto: Eugen Mihai

De anul trecut, fac parte din Brigada Multinaţională de Sud-Est. Ne antrenăm de două ori pe zi, în jur de 25 de kilometri de alergare. Mă bucur că am reuşit şi anul acesta să închei prima cursa şi continui pregătirea pentru competiţiile internaţionale. Am avut şi susţinere mare la acest concurs, soţul, familia, antrenoarea au fost alături de mine.

– Soldat Elena Puia, lotul SMFT, aur la feminin, unităţi de luptă

Anul acesta, am reuşit să aducem mai multe loturi la start. În total, aproximativ 130 de sportivi militari s-au înscris în cursă. 

Pentru prima dată au participat loturile UNAp, Brigăzii de Informaţii Militare şi Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale, a declarat şeful Biroului educaţie fizică militară din SMAp, colonel Cristian Pelea.

Student sergent-major Alexandru Alungulesa.
Foto: Eugen Mihai

Aloc sportului, în fiecare zi, câte două ore. Am început să alerg din clasa a IX-a, în liceul militar, am descoperit că îmi place, m-am antrenat şi uite că am reuşit să ajung şi la performanţă. Având în vedere că mă pregătesc pentru maratoane şi semimaratoane, cei 8 km ai cursei de astăzi nu mi-au pus probleme. Antrenamentele s-au văzut şi am reuşit să câştig la o distanţă semnificativă faţă de ceilalţi competitori.

– Student sergent-major Alexandru Alungulesa, lotul AFT, aur masculin, instituţii de învăţământ

La masculin, reprezentanţii unităţilor de instrucţie au alergat 10 km, iar la feminin, 6 km. Cursele studenţilor şi elevilor au fost de 8 km, la masculin, şi 5 km, feminin.

Fruntaș Marius Bușcă.
Foto: Eugen Mihai

De trei ani, particip la toate competiţiile importante ale MApN, în ţară şi străinătate. Suntem un lot unit, ne ajutăm tot timpul şi colegii mă văd ca pe un mentor. Ne bucurăm să bifăm încă o competiţie reuşită, astăzi, din toate punctele de vedere. Am ieşit pe locul I, cu un timp foarte bun.

– Fruntaş Marius Buşcă, lotul SMFT, aur la masculin, unităţi de luptă

Pe lângă numărul crescut de participanţi, faţă de anii trecuţi, o surpriză a fost şi clasamentul. Brigada de Informaţii Militare a obţinut locul al III-lea, urmată, în clasamentul general, de UNAp.

Foto: Eugen Mihai

Toţi militarii au venit pregătiţi. Cel mai înalt loc pe podium, însă, a rămas celor din SMFT, care formează şi lotul reprezentativ al MApN. Sunt sportivi foarte buni care sperăm să facă o figură frumoasă la următoarele competiţii din cadrul CISM.

Pentru ei, urmează stagiul de pregătire pentru concursurile internaţionale de alergare montană din Serbia, în luna august, NATO Run, din Ungaria, în septembrie, şi cea mai importantă activitate – Jocurile Mondiale Militare, din octombrie, în China.

Trebuie menţionat că mulţi din cei care formează lotul MApN de cros provin de la Brigada Multinaţională de Sud-Est, structură care dispune de sportivi foarte valoroşi şi care le oferă acestora condiţiile necesare de pregătire, a adăugat colonelul Cristian Pelea.

Student maistru militar Nicoleta Găman.
Foto: Eugen Mihai

Pasiunea o am de la tatăl meu, care este maratonist, a fost campion naţional şi mondial. De la 13 ani am început să alerg cu el. Particip şi la competiţii civile, am alergat şi curse de 10 kilometri, dar sunt sportiv amator, nu fac parte din niciun club şi mă antrenez când îmi permite programul.

– Student maistru militar Nicoleta Găman, lotul AFT, aur feminin, instituţii militare de învăţământ

Activitatea s-a încheiat vineri, 17 mai, cu festivitatea de premiere desfășurată la sediul Brigăzii Multinaționale Sud-Est. Au fost întocmite clasamente individuale, pe echipe şi pe loturi sportive.

Foto: Cătălin Dinu.

Clasament general:

Instituții militare de învățământ

Locul I: AFT

Locul II: SMMMSFT

Locul III: SMMMSFA

Unități militare de instrucție

Locul I: Statul Major al Forțelor Terestre

Locul II: Statul Major al Forțelor Navale

Locul III: Brigada Informații Militare

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu