Creșterea economică a României se va diminua în perioada următoare, pe măsură ce avansul consumului privat va încetini și balanța negativă a exporturilor nete va crește, potrivit estimărilor de toamnă ale Comisiei Europene.

Previziunile economice referitoare la țara noastră arată că Produsul intern brut (PIB) va avansa mai puțin în anii următori: cu 3,6% în 2018, 3,8% în 2019 și 3,6% în 2020.

Principalul motor al economiei, consumul privat, dă semne de slăbiciune, în principal din cauza inflației care continuă să se mențină la un nivel ridicat. La acest fapt au contribuit creșterea prețurilor la energie și efectele tot mai reduse ale politicilor publice care vizau mărirea veniturilor populației.

În această perioadă, investițiile vor rămâne la un nivel redus în România, dacă nu se îmbunătățește absorbția fondurilor europene. De asemenea, prognozele nu sunt optimiste nici pentru deficitul bugetar, care va continua să crească și va depăși nivelul de 3% din PIB, în special din cauza majorărilor semnificative ale salariilor și pensiilor din sistemul public.

Astfel, deficitul bugetar va ajunge la cele mai ridicate valori din UE în perioada 2018-2020, crescând de la 3,3% în 2018 la 3,4% anul viitor, respectiv 4,7% în 2020.

În timp ce șomajul este așteptat să rămână în continuare la un nivel redus, piața muncii va continua să fie una tensionată. Chiar dacă inflația a atins valori de peste 5% în lunile trecute, aceasta se va tempera în perioada următoare. Totodată, datoria publică va urca de la 35,1% anul acesta la 38,2% în 2020.

În aceeași perioadă, la nivelul Uniunii Europene se preconizează o creștere economică de 2,2% în 2018, 2,0% în 2019 și 1,9% în 2020. Deficitul public va crește de la 0,6% din PIB în 2018 la 0,8% în 2019, urmând apoi să scadă la 0,6% în 2020.

Condițiile de pe piața forței de muncă au continuat să se îmbunătățească în prima jumătate a anului 2018, creșterea ocupării forței de muncă rămânând constantă, chiar și în condițiile diminuării avansului economic. Pe fondul unei situații internaționale foarte favorabile, anul trecut, activitatea economică și investițiile au fost la cote ridicate.

Potrivit Reprezentanței Comisiei Europene în România, în absența unor șocuri majore, Europa ar trebui să poată susține o creștere economică peste potențial, crearea intensă de locuri de muncă și scăderea șomajului.

Acest scenariu de referință este însă supus unui număr de riscuri negative. Următoarele previziuni ale CE vor consta într-o actualizare a previziunilor privind PIB-ul și inflația în cadrul estimărilor economice intermediare din iarna anului 2019, care vor fi publicate în luna februarie a anului viitor.

Despre autor

Gheorghe Vişan

Colonelul Gheorghe Vişan este absolvent al Facultăţii de Litere şi Istorie din cadrul Universităţii din Craiova şi al Cursului postuniversitar de jurnalism (Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti). Este preocupat de domeniile economico-financiar, literatură şi sport. Realizează pagina financiară din săptămânalul armatei „Observatorul militar”. Redactor-șef adjunct al „Observatorului militar”, colonelul Vișan este absolvent al Institutului Militar de Auto "Basarab I".

Lasă un comentariu