La Şcoala de Aplicaţie pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică, 20 de ofițeri se instruiesc în tainele funcției de comandant de pluton.

La 3 ianuarie, Centrul de Instruire pentru Comunicaţii şi Informatică Decebal s-a transformat în Şcoala de Aplicaţie pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică. În momentul de față, structura formează subofițeri și maiștri militari pe filiera directă și instruiește, prin cursuri de carieră şi de specializare, personalul militar din domeniul comunicațiilor, informaticii și apărării cibernetice.

Atmosfera relaxată și buna dispoziție dintr-o sală de curs mi-au atras, însă, în mod special atenția. Așa am ajuns să întrerup o oră de la cursul de comandant de pluton.

Am constatat că aparenta relaxare a cursanților se datora manierei speciale  de predare a instructorului, căpitan Constantin Teodor Mitrea. Așa cum se întâmplă profesorilor cu chemare, îi venea natural să împărtășească informațiile pe care le deține, iar tinerilor ofițeri din bănci le era ușor să înțeleagă. De aici, relaxarea.

Buna dispoziție era născută din glumele pe care le făcea căpitanul pentru a sublinia, până la exagerare, o idee sau pentru a mai ridica din presiunea de pe umerii unui cursant aflat în impas. Poate am chemare pentru predat, spune, când îl confrunt. Dar știţi ce e foarte important? Depinde cu cine sunt în sală. Cu ei, îmi vine ușor.

Căpitanul Constantin Teodor Mitrea este instructor principal la catedra de securitate cibernetică din Centrul de instruire pentru tehnologia informaţiei şi apărare cibernetică. A fost încadrat în unitate în 2013. Îmi place foarte mult ceea ce fac. Colectivul în care lucrez este minunat. Din păcate, nu atât de numeros pe cât ar trebui. Gradul de căpitan este cel de la care se pleacă, de regulă, din colectivul acesta.

Sublocotenenții din bănci au încheiat acum o lună cursul de bază şi unii au revenit la cursul de comandant de pluton. Mai exact, 20 din 34. Restul sunt la alţi beneficiari. Cursul durează şase săptămâni, în care ofițerii sunt pregătiți pentru funcţiile lor.

Pentru a furniza servicii de calitate, trebuie să fii foarte bine pregătit. Întreruperea unui serviciu poate cauza pierderi majore. De aceea, oamenii din IT sunt extrem de importanţi.

 Căpitan Constantin Teodor Mitrea

Când i-am întrerupt, învățau să configureze echipamente, să instaleze şi să administreze servicii pentru a le furniza utilizatorilor. Sunt deschişi să înveţe și au un nivel bun de pregătire, dar este un domeniu care nu stă pe loc, e efervescent, se schimbă, se adaptează.

Tehnologia a pătruns în viaţa fiecăruia. Tinerii sunt permanent conectaţi, însă când sunt puşi în postura de a configura, întâmpină dificultăţi. Pentru că nu este atât de uşor pe cât pare.

Utilizatorul beneficiază de unele servicii, dar nu e conştient de munca şi problemele care apar pe partea de administrare. Pentru a furniza servicii de calitate, trebuie să fii foarte bine pregătit. Întreruperea unui serviciu poate cauza pierderi majore. De aceea, oamenii din IT sunt foarte importanţi, explică instructorul.

Dintre cursanți, am stat de vorbă cu sublocotenentul Ioan Marius Dârlea, încadrat la Centrul 89 Strategic de Comunicaţii şi Informatică, în funcţia de şef centru comunicaţii şi tehnologia informaţiei.

Am terminat cursul de bază, am mers pentru o săptămână în unităţile în care suntem încadraţi și apoi am venit la  cursul de perfecţionare a pregătirii în armă pentru comandanţi de plutoane.

Sublocotenentul este originar de lângă Alba Iulia, locuiește în Gorj și lucrează în Bucureşti. Acum, este la curs în Sibiu. Noroc că acest oraș poate fi numit a doua lui casă, după cei trei ani petrecuți aici, la facultate. Am terminat AFT, specialitatea managementul sistemelor de comunicaţii. Înainte să intru în Academie, am lucrat tot în comunicaţii, ca maistru militar, la Centrul 48 Comunicaţii şi Informatică.

Este un domeniu în continuă schimbare. Tot timpul ai ceva de învățat și, ca să fii bun în meseria asta, în primul rând trebuie să-ţi placă.

Sublocotenent Ioan Marius Dârlea

Sunt trei fete şi 17 băieţi la curs, toți foști colegi de Academie. Am fost în aceleaşi grupe de studiu, ne cunoaştem de aproape patru ani. Suntem un colectiv unit şi sperăm să ne mai întâlnim şi la alte cursuri. În acest timp, au continuat pregătirea pe partea de echipamente de comunicaţii, pe care au început-o la cursul de bază, cât şi pe partea de IT.

Lucrăm pe radiorelee, pe sisteme integrate, module IT, ne-am ocupat de configurarea router-elor, a switch-urilor şi mai avem încă multe de învățat. De aceea, ca să fii bun în meseria asta, în primul rând trebuie să-ţi placă.

Dintre fete, am stat de vorbă cu sublocotenentul Eliza Teodora Cilan, încadrată la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni. Eliza a absolvit un liceu civil, cu profil real. Dintotdeauna mi-au plăcut fizica şi matematica și am mers la multe concursuri. În clasa a IX-a, am obţinut locul al III-lea pe ţară la olimpiada de matematică. Am intrat prima la AFT şi am terminat a doua, ca medie.

A ales sistemul militar pentru disciplină, uniformă și felul în care se organizează lucrurile. Îi place ordinea și stabilitatea. Cursul acesta mă pregăteşte pentru funcţia în care sunt încadrată, comandant de pluton. Îmi dezvoltă abilităţile în domeniul IT și cel al comunicaţiilor.

Dar avem şi module care ne învaţă cum să relaţionăm cu oamenii, cum să îi instruim, pentru că, până la urmă, suntem lideri. Eu, de exemplu, am 30 de oameni în subordine. Dacă nu ştiu cum să îi motivez, cum să îi abordez şi să lucrez cu ei, nu o să-şi ducă la îndeplinire sarcinile, nu ne vom atinge obiectivele.

Dacă m-ar aborda cineva acum şi mi-ar propune să părăsesc sistemul militar, nu aş face-o, pentru că sunt multe avantaje pe care, cel puțin deocamdată, mediul civil nu ţi le poate oferi.

Sublocotenent Eliza Teodora Cilan

Prinsă în fața calculatorului la locul de muncă, în timpul liber îi place să alerge, să citească şi să iasă cu prietenii. Deloc întâmplător, prietenii sunt tot militari. Având în vedere că trei ani am stat într-un mediu mai mult închis, eram obligaţi să ne petrecem timpul între noi. Drept pentru care am legat prietenii foarte strânse. Acum, chiar dacă nu mai suntem obligaţi, tot împreună stăm.

Are norocul să aibă mulţi colegi de la AFT și în Bucureşti, chiar dacă nu la aceeaşi unitate. Așa că nu e singură nici acolo. Bucureştiul mi l-am dorit la repartiție, pentru că oferă multe oportunităţi. Pentru un tânăr la început de carieră, e cea mai bună opţiune.

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu