Interviu cu generalul de brigadă Constantin Negrea, șeful Direcției Logistice

Domnule general, prezentarea propunerilor de noi modele pentru uniformele militare a iscat numeroase comentarii pro și contra. Cum s-a ajuns la colaborarea dintre MApN și Alexandru Ciucu?

Am urmărit și noi discuțiile și părerile exprimate pe rețelele sociale. Cele mai frecvente opinii negative au fost cu privire la culoare și vipușcă.

Trecerea la culoarea bej este, într-adevăr, o încercare curajoasă. În ceea ce privește vipușca, aceasta ține de tradiție. O regăsim, sub diferite culori, asortată sau în contrast, încă din 1832 și până în preajma Primului Război Mondial. Atunci a avut loc o schimbare majoră a designului uniformelor, au apărut buzunarele exterioare cu burduf și capac, pentru ofițeri și generali, și doar cu capac pentru subofițeri și soldați.

Vipușca a reapărut la uniformă și a fost păstrată până după 1990. Din comentariile de pe Facebook, am constatat că apariția acesteia la veston a creat un contrast care unora nu le place.

Referitor la colaborarea cu Alexandru Ciucu, doresc să subliniez faptul că nu a fost prima. MApN a mai cooperat cu designerul și pe alte proiecte, iar acesta s-a achitat întotdeauna de obligațiile asumate. Acum, MApN a dorit ca designul să fie realizat în întregime în România, iar domnul Ciucu a acceptat pro bono această invitație. Am avut în vedere nu numai experiența sa în domeniul costumelor bărbătești clasice, ci și faptul că este recunoscut pe plan național și internațional.

Ce urmează după prezentarea oficială a propunerilor?

Mai întâi, un circuit itinerant. Până la sfârșitul lunii februarie, vom organiza expoziții itinerante în toate garnizoanele mari din țară. Trecerea la o nouă uniformă este nu numai un eveniment istoric, dar are și o importanță covârșitoare în ceea ce privește imaginea armatei. De aceea, trebuie să o tratăm foarte serios și foarte aplicat.

Nu putem lua o decizie până nu vom avea acordul majorității militarilor. Sută la sută suntem conștienți că nu se poate, dar un procent mai mare de 50% va fi relevant, ne va convinge că decizia este bună.

În acest sens, am pregătit un model de chestionar, individual și anonim, punctual, cu întrebări referitoare la toate elementele din compunerea uniformelor. Fiecare răspuns, prevăzut cu da sau nu, oferă și posibilitatea unor comentarii, iar, la sfârșit, am prevăzut și o rubrică de propuneri. Scopul este de a avea certitudinea că dacă mergem înainte o facem cu acordul tuturor.

După expoziția itinerantă, dacă avem acordul majorității, vom stabili specificațiile și vom trece în etapa achiziționării materialului.

La licitația care va avea loc se va alege prețul cel mai mic și vor participa numai firme românești?

Conform legii, nu mai suntem condiționați de acest aspect, materialul trebuie să corespundă, în primul rând, din punct de vedere tehnico-economic. SEAP/SICAP permite participarea oricărei firme, fie ea autohtonă sau nu. E drept, domnul Ciucu a încercat să facă rost de materiale din țară, dar nu a reușit la parametrii voiți, așa că o mare parte din materiale au fost procurate din străinătate.

Când și cum se va face testarea?

După achiziționarea materialului, se vor confecționa, în croitoriile militare, câte 150 de uniforme pentru fiecare din cele două categorii de forțe, Terestre și Aeriene. Acestea vor fi date în testare, pe categorii de personal, timp de șase luni. Dacă va fi nevoie de diverse modificări, după efectuarea lor, se va relua procesul de testare.

Ați făcut un calcul, estimativ, privind prețul?

Pentru a ține prețul mai jos, vom lua în calcul dezvoltarea capacităților proprii prin croitoriile militare. Acum, acestea pot produce aproximativ 7.000 de uniforme pe an, ceea ce este puțin, ar trebui să aibă o producție de 30.000 pe an. Nu putem spune, la această dată, cât va costa achiziționarea articolelor de echipament, dar vă asigur că, în demersul de realizare a noilor uniforme, am avut ca obiectiv important utilizarea unor materiale de calitate accesibile din punct de vedere al costurilor. În plus, ne dorim ca efortul bugetar să nu fie mai mare ca acum.

De ce nu s-a prezentat și un nou model de uniformă pentru Forțele Navale?

Marina are o mare particularitate și, de aceea, este foarte greu să iasă din tipar. Aproape toate armatele lumii au același model de uniformă, cu mici particularități. La o întâlnire NATO, de exemplu, pe marinari îi recunoști foarte ușor după culoarea uniformei și ochiul lui Nelson. Oricum, vor intra și în dotarea lor articole precum pardesiul, parpalacul și scurta de iarnă.

Când credeți că se va trece la echiparea cu o nouă uniformă?

Până nu parcurgem etapele menționate, nu putem da o dată exactă. Așa cum am spus, este un proces complex și vrem să-l facem cât mai chibzuit cu putință.

Alexandru Ciucu va mai fi implicat, în continuare, în demersul privind schimbarea modelelor de uniforme?

După activitatea de prezentare de la Cercul Militar Național, s-a încheiat un protocol. Categoriile de forțe au luat în primire articolele confecționate pentru prezentare. Vreau să precizez faptul că, pentru acea ocazie, domnul Ciucu a realizat pro bono toate cele 59 de articole, iar accesoriile au fost asigurate de Comandamentul Logistic Întrunit și categoriile de forțe. Urmează să ne predea tiparele și, dacă va fi nevoie și îi vom solicita, ne va asigura consiliere specializată în continuare.

După intrarea în dotare a uniformelor combat, criticile n-au contenit. Ce s-a întâmplat, de fapt, de ce, de exemplu, nu au corespuns mărimile?

Cu măsurile a fost o problemă care ține de croială. Costumul ripstop a fost prevăzut mai larg, pe aceeași măsură, pentru că, pe dedesubt, se purta costumul termic. La costumul combat, au fost date măsurile standard, pentru că, pe dedesubt, se îmbracă lenjeria termică ignifugă, care se mulează pe corp.

Criticile se referă și la diferența de nuanțe, între loturi, calitatea materialului, faptul că sunt confecționate în China.

Mai întâi, fac precizarea că fabrica din China lucrează uniforme pentru mai multe armate ale lumii, inclusiv cea americană. Conform contractului-cadru, încheiat pe doi ani, s-au livrat, în 2017, 30.000 de uniforme.

Testarea s-a făcut în țară, pentru că, în teatrul de operații avem forțe puține comparativ cu aici. Evident, când le-am trimis acolo, le-am și testat. Din țară și de acolo am constatat neajunsurile și, cu lecțiile învățate, am făcut modificările necesare. De exemplu, s-au introdus specificații mai dure privind consistența materialului, croiala, rezistența la acțiunea razelor solare etc.

Ceea ce vreau să menționez este faptul că, în țară, militarii au dreptul la două uniforme în doi ani. În teatrul de operații, pentru o misiune de șase luni, au dreptul la două uniforme și două perechi de bocanci. Că cei mai mulți nu poartă decât una, este adevărat. Că în șase luni aceasta se degradează nu numai din punct de vedere al culorii este firesc, pentru că, acolo, misiunile executate, condițiile meteo și clima sunt mult mai dure.

Am înțeles că a fost adus și ultimul lot de uniforme combat. Când vor fi distribuite?

Au ajuns în țară toate cele 51.000 de uniforme, cât prevedea, pentru acest an, contractul-cadru. Până la sfârșitul anului sau, cel mai târziu, a doua parte a lunii ianuarie, va fi echipat tot personalul militar. Vor avea prioritate soldații, pentru că ei își primesc drepturile de echipare în natură. Acest ultim lot este diferit la culoare și ca  material, firul este schimbat și nu se mai scămoșează.

Anul viitor, urmează să încheiem un nou contract-cadru. Nu vreau să sune a justificare, dar mă simt obligat să precizez că o achiziție de 81.000 de uniforme nu se poate face peste noapte. Numai pentru recepția ultimului lot s-a lucrat zi și noapte. La Craiova, de exemplu, au ajuns 12 tiruri odată, iar rata de absorbție era de două tiruri pe zi.

CLÎ a făcut un efort uriaș, iar militarii ar trebui să înțeleagă acest lucru și să privească totul cu convingerea că tot ceea ce se decide cu privire la dotare, fie că este vorba de tehnică sau echipament, se face cu deplină responsabilitate, din dorința de a veni în sprijinul oamenilor și a imaginii armatei.

Hotârârea privind noile modele de uniforme de oraș și serviciu nu se va lua doar la nivelul conducerii MApN, fără a se ține seama de părerea beneficiarilor. De aceea, îi sfătuiesc și îi rog pe toți aceia care vor să fie parte la decizia finală să ne trimită opiniile pe forumul Direcției logistice de pe Intraman.

Despre autor

Irina Nedelcu

Irina-Mihaela Nedelcu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de responsabilitate: legislaţie militară, logistică şi probleme sociale.

1 comentariu

 • Culoarea aleasă nu impune ținutei caracterul sobru specific unei ținute militare.
  Ce întâmplă cu contravaloarea drepturilor de echipament ce nu pot fi asigurate în natură soldaților și gradaților profesioniști? …. mă refer desigur la ținuta de oraș și serviciu.
  De ce Legea 384 nu a fost propusă să fie modificată în sensul în care și soldații și gradații profesioniști să beneficieze de plata ratelor pentru achiziționarea unei locuințe?
  Poate apreciați că este util să dezbatem și aceste probleme atât din punct de vedere legal cât și moral.
  Pe de altă parte, este foarte neplăcut să aflăm că nici ținute pentru militarii Armatei României nu mai putem să producem în țară …. indiferent de motive.
  Felicitări domnlui general pentru bunele intenții!

Lasă un comentariu