Consilierii militari din Comandamentul de instruire, consiliere și asistență Sud, al misiunii NATO Resolute Support (TAAC-S), din Baza Aeriană Kandahar, caută noi abordări și soluții pentru a răspunde cerinței esențiale a misiunii, aceea de a ajuta instituțiile și structurile de securitate afgane să devină viabile, capabile să opereze singure și să se autosusțină.

Logistica este domeniul în care nu există momente de răgaz, trupele desfășurate în zona de operații au nevoie de muniție, echipament sau soluții pentru încălzire în anotimpul rece. În zona de operații a TAAC-S acționează atât armata afgană cât și poliția națională. De aici și nevoia de cooperare între cele două instituții din sistemul de securitate, pentru a-și putea asigura cerințele logistice, eventual completându-și deficitele reciproc, a spus căpitanul Claudiu Hanza, consilier al poliției naționale afgane.

Soluțiile la provocările logistice pot fi găsite numai prin comunicare, prin așezarea la aceeași masă a celor care pot rezolva sau media aceste nevoi. Astăzi am organizat această întâlnire între responsabilii în domeniul logistic din armata afgană, poliția națională și contractorii civili care asigură contractele de mentenanță. Întâlnirea a avut un caracter practic, aplicativ, am „pus pe masă” atât problemele logistice, cât și documentele care le pot facilita rezolvarea. Încercăm să ne valorificăm experiența profesională, experiența celorlalți colegi din echipele de consiliere din TAAC-N și TAAC-W, pentru că aici suntem o singură echipă chiar dacă suntem în zone de operații diferite, a declarat maiorul Adrian Stanciu, consilier pentru Armata Națională Afgană. (B.O.)

Despre autor

Bogdan Oproiu

Maiorul Bogdan Oproiu este licenţiat în jurnalism şi ştiinţele comunicării al Universităţii din Bucureşti, absolvent al Şcolii Superioare de Jurnalistică. Este interesat de învăţământul militar, cercetare şi dezvoltare în domeniul tehnologiilor militare şi analiză geopolitică. Este realizator de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu