În curând, românii vor putea beneficia de avantajele Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic – Rabla pentru electrocasnice.

Prin intermediul acestuia, cetățenii vor primi finanțare sub formă de vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++, A+++, din următoarele categorii: mașini de spălat rufe; frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice; aparate de aer condiționat.

Am ales să demarăm programul cu aceste trei tipuri de echipamente pentru că sunt cele mai prezente în casele românilor, sunt cele mai mari consumatoare de energie și sunt echipamentele de care oamenii se debarasează cel mai greu. În funcție de interesul manifestat pentru program, acesta va putea fi completat și cu alte tipuri de echipamente, a declarat ministrul Grațiela Gavrilescu.

Valoarea voucherelor a fost stabilită după cum urmează: 200 de lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++; 300 de lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++; 300 de lei pentru aparate de aer condiționat cu eficienţa energetică la răcire (A+++/A++); 300 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A++; 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A+++.

Poate beneficia de finanțare solicitantul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: a) este persoană fizică cu domiciliul în România; b) nu are obligaţii restante la bugetul de stat și la bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare, la data achiziţionării echipamentului; c) are vârsta de minimum 18 ani împliniţi în momentul înscrierii în aplicația informatică; d) este posesor al unui buletin/cărţi de identitate valabil/ă în momentul înscrierii în program; e) se obligă să predea un DEEE echivalent în momentul achiziționării unui echipament de uz casnic nou; f) își dă acordul cu privire la prelucrarea tuturor datelor și informațiilor furnizate, precum și cu privire la transmiterea acestora către terțe instituții sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligațiilor și clauzelor prevăzute în ghidul de finanțare sau în scopul elaborării de situații și statistici; g) este de acord să finanţeze partea ce îi revine din valoarea eligibilă totală aferentă proiectului, precum şi toate costurile neeligibile necesare implementării proiectului.

Pentru a beneficia de finanțare, după publicarea Ordinului de ministru în Monitorul Oficial, cetățenii eligibili trebuie să acceseze aplicația electronică de pe website-ul Administrației Fondului pentru Mediu și să urmeze pașii de înscriere în program, până la completarea cu succes a acestora. Ulterior, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit. Suma finanțată se scade de comerciant din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziționate prin program (TVA inclus), iar diferența va fi suportată de persoana fizică, din surse financiare proprii.

Cetățenii pot achiziţiona mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate vechi, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie. La momentul predării echipamentului nou-achiziționat, comerciantul va ridica echipamentul vechi, cedat în schimbul voucherului de finanțare.

Despre autor

Gheorghe Vişan

Colonelul Gheorghe Vişan este absolvent al Facultăţii de Litere şi Istorie din cadrul Universităţii din Craiova şi al Cursului postuniversitar de jurnalism (Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti). Este preocupat de domeniile economico-financiar, literatură şi sport. Realizează pagina financiară din săptămânalul armatei „Observatorul militar”. Redactor-șef adjunct al „Observatorului militar”, colonelul Vișan este absolvent al Institutului Militar de Auto "Basarab I".

Lasă un comentariu