După ceremonia de la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României, din Parcul Tineretului, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, şi şeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, au mers la Târgovişte, pentru a fi alături de membrii Asociației Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilități Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir (AMVVD).

Foto: Valentin Ciobîrcă

De la preluarea terenului și imobilelor din apropierea Mănăstirii Dealu, unde  AMVVD dorește să realizeze Centrul de Recuperare, Refacere și Reabilitare a Veteranilor și Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații, zona respectivă și-a schimbat total înfățișarea.

Președintele asociației, plutonierul-adjutant principal (r.) Marius Apostol,  ne-a declarat că, până acum, s-au investit 180.000 de lei. S-a împrejmuit terenul pe o lungime de 800 m și, în pavilionul cu suprafața utilă de 4.700 metri pătrați, s-au montat geamurile și s-au turnat șape pe o suprafață de 1.000 mp. De centru are grijă administratorul, Dănuț Vidican, fost vicepreședinte al sucursalei Bistrița a asociației.

A lucrat în unități din Dej și Bistrița, a fost în misiuni externe în Angola, Afganistan și Irak și a făcut parte din prima serie de militari angajați pe bază de contract. După 16 ani, a fost nevoit să treacă în rezervă, din cauza vârstei. De la Bistrița a venit alături de AMVVD deoarece crede în acest proiect.

Foto: Valentin Ciobîrcă

Membrii AMVVD nu și-au pierdut optimismul și, în ciuda greutăților întâmpinate, sunt dornici să-și îndeplinească obiectivul. Nu au așteptat să le vină ajutorul din afară, ci au făcut numeroase eforturi și demersuri pentru a-și pune ideile în practică. Nu este ușor, sponsori cu greutate nu se grăbesc să-i ajute, deși vorbe frumoase de genul este vorba de militarii noștri, care au reprezentat țara în teatrele de operații etc., au tot auzit.

Am bătut la multe uși, ne-a spus președintele AMVVD, dar sponsorizări mai mari de 5.000 de lei n-am putut obține. Sincer, ne-am cam săturat de vorbe goale, de poezie, nu am primit sprijin concret de la nicio instituție a statului. Mai mult, am depus un proiect pentru obținerea de fonduri europene, dar, din păcate, de șase luni, n-am primit nici măcar un răspuns negativ. Nimic.

Totuși, noi suntem hotărâți să mergem mai departe. Nu va fi ușor, pentru amenajarea și dotarea primului pavilion mai este nevoie de cinci milioane de euro.

Marius Apostol a ținut să precizeze însă că singurul reprezentant al administrației publice care le-a fost alături oricând i-au solicitat sprijinul este primarul din Aninoasa, Constantin Maricescu.

Foto: Valentin Ciobîrcă

Duminică, 11 noiembrie, curtea viitorului centru de recuperare s-a umplut de viață. Corala Cornetinii a copiilor de la Centrul Cultural Cornetu, din județul Ilfov, un cor de copii de la o școală din Târgovişte și un grup de dansatori au prezentat în fața oaspeților un program artistic.

Copiii au avut posibilitatea să participe la un concurs de tir airsoft, organizat de Iron Sky Team, iar premiile le-au fost înmânate câștigătorilor de ministrul apărării naționale. După aceea, oaspeții au vizitat incinta pavilionului, unde le-au fost prezentate un model de laborator şi o cameră, deja amenajată în stilul cum se dorește a arăta toate spațiile unde militarii veterani şi veteranii cu dizabilităţi vor fi cazați pe timpul cât se vor afla la recuperare.

Ministrul apărării naționale i-a felicitat pe membrii asociației pentru ambiția și tenacitatea cu care țin acest proiect viu, mai ales că anul trecut puțini îi dădeau șanse de reușită.

Cu tenacitatea militarului învățat să lupte pentru viață, Marius Apostol și colegii săi din AMVVD ne-au arătat că se poate, a spus Mihai Fifor. Este o lecție pe care am învățat-o de la camarazii noștri.

A menționat, de asemenea, că centrul va avea un rol important în recuperarea și tratarea veteranilor din teatrele de operații, iar MApN sprijină această inițiativă.

Am avut discuții de curând cu Marius Apostol, fie să preluăm la nivelul MApN acest imobil, pentru a putea investi în el, fie să găsim soluții de sprijin financiar, care să le fie de ajutor. Subliniez însă faptul că nimeni nu dorește să le ia acest imobil, ci doar să găsim calea legală să putem interveni pentru realizarea lui. Suntem extrem de preocupați ca acest obiectiv să capete viață cât mai curând, pentru că știm care sunt nevoile militarilor întorși din teatrele de operații.

Precizând că este un proiect complex, ministrul apărării naționale și-a exprimat speranța ca până la sfârșitul anului să se creeze cadrul legal prin care asociația să poată primi sprijinul necesar pentru a-l realiza.

Foto: Valentin Ciobîrcă

Este imperios necesar să intervenim aici, a precizat Mihai Fifor. Știm și noi, și dânșii, că resursele financiare sunt foarte importante pentru a putea fi realizat, dar și pentru a putea fi menținut în funcțiune.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, a subliniat faptul că trăirea emoțională manifestată de membrii AMVVD în realizarea proiectului vine din personalitatea și demnitatea lor.

Trebuie să îi încurajăm, a spus generalul Ciucă. Pentru cei care au participat la misiuni în teatrele de operații, proiectul AMVVD constituie un îndemn la concentrarea eforturilor și acțiunilor pentru a sprijini și a duce mai departe acest demers. Este un proiect ambițios, dar în afara părții emoționale, pentru a putea fi finalizat, este nevoie de o importantă resursă financiară.

Înainte de a pleca, cei doi oficiali militari au stat de vorbă cu membrii Consiliului Director al AMVVD și cu președinții unora din sucursalele teritoriale. În urma discuțiilor, militarii veterani au speranța că promisiunile se vor concretiza în fapte. Până atunci, își vor continua demersurile, astfel încât visul lor să devină realitate.

Despre autor

Irina Nedelcu

Irina-Mihaela Nedelcu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de responsabilitate: legislaţie militară, logistică şi probleme sociale.

Lasă un comentariu