În urmă cu patru ani, absolvenţii promoţiei Nicolae Bălcescu – 200 făceau primul pas spre cariera militară, înscriindu-se la un colegiu militar. Săptămâna trecută, au participat la ultimul apel și festivitatea de absolvire.

La Colegiul Naţional Militar Dimitrie Cantemir (Breaza), seara de 12 iunie a fost dedicată ultimului apel al absolvenților.

Adolescenţii au intonat Treceţi, batalioane române, Carpaţii! și au format iniţialele CNMDC, pentru a rămâne amprentate pe platoul colegiului.

La final, au răspuns, pe rând, Absolvent la apelul general, în prezenţa comandantului colegiului, a comandantului de companie, a cadrelor militare, a părinţilor şi a dascălilor.

Joi, 13 iunie, ultimul sunet de clopoţel a anunţat finalul de an şi de liceu la Colegiul Naţional Militar Dimitrie Cantemir.

Ceremonia încheierii anului şcolar a fost onorată de şeful Direcţiei Planificare-Strategică din Statul Major al Apărării, general-maior Iulian Berdilă, absolvent cantemirist, promoţia 1989, şi de directorul Statului Major al Forţelor Terestre, colonel Vasile Ene, absolvent cantemirist, promoţia 1983.

Elevii care s-au afirmat ca olimpici, sportivi naţionali şi internaţionali şi cei cu rezultate deosebite la învăţătură au fost recompensaţi cu premii speciale, de excelenţă, de onoare ori instituite de foşti absolvenţi sau în memoria acestora.

Cea mai mare medie i-a aparținut elevei plutonier-major Lorena Pană – 9,93.

Momente emoţionante, precum festivitatea de premiere a primilor 10 elevi din promoție, dezvelirea panoului promoţiei a 95-a, intonarea Imnului Gaudeamus, urmat de celebra melodie Ani de liceu, predarea-primirea cheii promoţiei şi defilarea întregului efectiv al colegiului au completat tabloul unei zile care va rămâne în sufletele tuturor.

Tot miercuri, 12 iunie, a avut loc și ultimul apel al promoției 2019 pentru cei 117 elevi de clasa a XII-a, de la Colegiul Național Militar Ștefan cel Mare, din Câmpulung Moldovenesc.

Efectivul apelului îi este raportat elevului plutonier-adjutant, iar anul acesta, gradul l-a deținut Răzvan Moldovanu. Elevul a promovat sesiunea specială pentru olimpici a Examenului de Bacalaureat, cu media 9,73, și a absolvit studiile liceale cu media 9,90, cea mai mare din promoție.

Visul lui a fost să devină pilot și a dat dovadă de perseverență și disciplină, fiind admis la United States Air Force Military Academy, Colorado Springs.

A doua zi, a avut loc ceremonia încheierii anului școlar 2018-2019. La festivitate au fost prezenți generalul-maior Dorin Blaiu, comandant al Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Marian Botea, șeful Direcției Operații din Statul Major al Apărării.

În contextul general al preţuirii performanţei s-au acordat premii din partea Statului Major al Apărării, statelor majore ale categoriilor de forțe, Fundaţiei Sfântul Mare Mucenic Gheorghe-purtătorul de biruinţă, Asociației Voievodul Ștefan și a Asociației Sportive.

Un alt moment important din cadrul festivității a fost acela în care absolvenţii au predat cheia colegiului, simbol al continuităţii tradiţiilor şi valorii generaţiilor de elevi. Momentul festiv s-a încheiat în aplauzele colegilor şi ale asistenţei, cu defilarea subunităţilor de elevi şi absolvenţi.

Și absolvenții Colegiului Național Militar Tudor Vladimirescu, din Craiova, promoția cu numărul 85, au strigat în seara de 12 iunie ultimul apel. Părinți, bunici și prieteni le-au fost alături.

Joi, începând cu ora 10, cei 377 elevi înmatriculaţi în Colegiul Naţional Militar Tudor Vladimirescu au participat la festivitatea de încheiere a anului şcolar 2018-2019.

La eveniment a fost prezent comandantul Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii şi locţiitor al șefului Statului Major al Apărării pentru Tehnologia informaţiei, general-maior Valentin Becheru.

Printre momentele emoţionante, menționăm oficierea înaintării în grad a viitorului elev plutonier-adjutant al colegiului, predarea-primirea cheii Colegiului Naţional Militar din Craiova și acordarea premiilor de onoare și speciale.

Premiul General de divizie Florea Ţenescu se va acorda şefului Promoţiei Nicolae Bălcescu – 200, care va fi desemnat după susţinerea examenului de bacalaureat. Festivitatea s-a încheiat cu fotografia de promoţie şi dezvelirea tabloului Promoţiei 2019.

Activități similare au avut loc și la celelalte două instituții de învățământ militare liceale Colegiul Național Militar Mihai Viteazul, din Alba Iulia, și Colegiului Național Militar Alexandru Ioan Cuza, din Constanța, unde, vineri, 14 iunie, a avut loc festivitatea de încheiere a primului an școlar de la reînființarea colegiului.

  • La realizarea acestui material au contribuit Graţiela Mihăescu, Georgiana Lupu și Alina Crișan
  • Foto: Cătălin Neaga, Andrei Ţânţăreanu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu