La Călimănești, a avut loc Campionatul European de șah, pe echipe, pentru nevăzători. Selecționata România 1 a ocupat un onorant loc opt, în vreme ce echipa secundă a țării noastre s-a situat pe locul 14, penultimul în clasament.

Polonia s-a impus, iar podiumul s-a completat cu Rusia și Ucraina. Șahul pentru nevăzători se joacă pe o tablă prevăzută cu orificii pentru stabilitatea pieselor.

Jucătorii folosesc propriile table, ei anunțându-se reciproc la mutări, în limba germană. Cei care nu văd deloc folosesc punctatorul Braille sau o mașină de scris specială, ceasul oficial având și comandă vocală. Partidele de șah pentru nevăzători se joacă după aceleași reguli.

Lotul România 1 a fost alcătuit din Mihai Pribeanu, Mihai Dima, Costică Marchidan și Gheorghe Bratu, în vreme ce România 2 i-a avut în componență pe Eugen Vieru, Dănuț Mocanu, Vasile Carapit și Petrea Canea.

În această săptămână, echipa de goalball a României, sport special pentru nevăzători, participă la un turneu de pregătire la Sarajevo, în Bosnia și Herțegovina.

După aceea, naționala va pleca în Italia, la L’Aquila, pentru participarea la Campionatul European de goalball, grupa valorică C.

În fiecare an, la 15 octombrie, se serbează Ziua Internațională a Bastonului Alb, element care simbolizează extensia folosită de persoanele nevăzătoare pentru deplasare.

Despre autor

Cristian Frisk

Lasă un comentariu