Batalionul 55 Apărare Antiaeriană Someş a desfăşurat, în perioada 15-25 mai, în Tabăra de Instrucţie şi Poligonul de Trageri Sol-Aer Capu Midia (TIPTSA), exerciții tactice cu trageri de luptă cu subunitățile din subordine.

Activitățile, executate sub comanda locotenent-colonelului Florin Mircea Leș,  comandantul batalionului, au cuprins defluirea din garnizoana Dej în poligonul Capu Midia, executarea tragerilor și întoarcerea în garnizoana de reședință.

Deplasarea personalului și tehnicii s-a executat combinat, pe calea ferată și pe roţi. După ce au ajuns în TIPTSA, artileriștii antiaerieni au efectuat admiterea la tragere a personalului și tehnicii.

Militarii dejeni au executat trageri de luptă în cadrul unui exerciţiu de tip LFX, cu tema Acţiunile de luptă ale bateriei de artilerie antiaeriană/ rachete antiaeriene din organica batalionului de apărare antiaeria- nă pentru apărarea antiaeriană a forţelor şi mijloacelor repartizate, pe timpul realizării dispozitivului de apărare pe litoral şi respingerii desantului debarcat.

Foto: Dorin Bartiș

După sosirea în poligon și amenajarea poziţiilor de tragere, echipele de luptă au executat reglaje și verificări prin trageri de iniţiere a tunurilor. Au urmat tragerile antitanc cu piesa.

Toate tunurile bateriei au obţinut nota zece, prin lovirea machetelor ţintă tanc cu 11 lovituri, respectiv 12 lovituri, dintr-un număr maxim de 12.

Tragerea cu tunul asupra parașutei a constituit, ca de obicei, o mare provocare. Echipele tunurilor au fost solicitate să execute trageri extrem de precise, dat fiind faptul că ţinta este de dimensiuni mici și cu un traiect imprevizibil.

Cu toate acestea, tunarii dejeni nu au dezminţit pregătirea și așteptările, cel puţin una din lovituri lovind ţinta. Au urmat tragerile cu secțiile. A fost rândul acestor structuri de a-și demonstra coeziunea pentru rezolvarea problemei de tragere asupra ţintei aeriene în picaj.

Foto: Dorin Bartiș

Şi de această dată, tunarii au reușit să atragă admiraţia atât a personalu- lui poligonului, cât și a celorlalte detașamente sosite la trageri.

Încununarea eforturilor depuse și a pregătirii de specialitate a fost tragerea cu bateria, problemă complexă, care necesită concentrare, foc precis și sincronizarea activităților și salvelor executate de echipele tunurilor.

Concomitent, servanţii rachetiștii au continuat pregătirea, în vederea executării tragerilor de apreciere la modernul simulator MTS II (Moving Target Simulator), care asigură condiţii foarte apropiate de câmpul de luptă modern.

Ca de fiecare dată, militarii batalionului au venit în poligon cu determinare și cu dorinţa de a fi mai buni decât la precedentele trageri și de a păstra tradiţia de a obţine cele mai mari medii acordate unităţilor de artilerie antiaeriană din Forţele Terestre, iar media 10.00 obținută în acest an confirmă acest fapt.

Maior Dorin Bartiş

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu