Statele Unite ale Americii ar putea impune sancţiuni Ankarei, dacă nu va renunţa la acestea, a declarat recent consilierul pentru securitate al Casei Albe, Robert O’Brien.

Turcia va simţi impactul sancţiunilor respective, a declarat O’Brien la CBS. Nu este loc în NATO pentru S-400. Nu este loc în NATO pentru achiziţii militare ruseşti semnificative. Acesta este un mesaj pe care preşedintele îl va transmite foarte clar lui Erdogan, a mai spus acesta.

Comentariile sale au loc înaintea unei vizite a preşedintelui turc Tayyip Erdogan la Washington, la 13 noiembrie, pentru a se întâlni cu preşedintele american Donald Trump. Este de așteptat să aibă loc discuţii cruciale, în condiţiile în care cei doi lideri au fost în contradicţie în mai multe probleme.

La începutul acestei luni, şeful directoratului industriei de apărare din Turcia a declarat că a doua livrare de sisteme S-400 ar putea fi amânată după termenul planificat 2020. Turcia, ţară membră a NATO, a achiziţionat rachete S-400, decizie care a provocat tensiuni cu SUA, întrucât Washingtonul consideră că aceste sisteme sunt incompatibile cu cele ale NATO şi că, în procesul de instrucţie desfăşurat de specialiştii ruşi în Turcia, aceştia ar putea afla secrete tehnologice ale avionului american F-35. Prin urmare, SUA au oprit livrările acestui aparat către Turcia şi au exclus această ţară din programul său de producţie.

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu