În Noua Zeelandă au fost descoperite rămăşiţele unui pinguin-gigant, despre care se crede că a trăit pe Pământ în urmă cu aproximativ 56 de milioane de ani, în Paleocen. Pinguinul, de mărimea unui om, măsura 1,6 metri şi avea o greutate de 80 de kilograme.

Aceasta este cea mai mare specie de pinguin descoperită vreodată, conform paleontologilor care i-au găsit resturile în
Canterbury, Noua Zeelandă.

Pinguinul a ajuns la aceste dimensiuni impresionante datorită unor factori care i-au fost favorabili. În acea perioadă, dispăruseră reptilele mari, iar dinozaurii nu mai erau de găsit. Astfel, celelalte animale au avut şansa să se dezvolte mult mai rapid pe scara evoluţionistă.

În urmă cu 56 de milioane de ani, Noua Zeelandă era unită cu Australia, aceasta fiind conectată cu Antarctica. Oamenii de ştiinţă cred că pinguinii gigantici trăiau alături de ţestoase uriaşe, corali şi specii extrem de ciudate de rechini. 30 de milioane de ani este estimată a fi fost perioada în care pinguinii gigantici au trăit pe Pământ.

În prezent, cea mai mare specie cunoscută de pinguin măsoară 1,2 metri înălţime. Nu se cunoaşte evenimentul nefericit care a condus la dispariţia pinguinilor-gigant, însă oamenii de ştiinţă presupun că aceasta a intervenit în urma competiţiei cu mamiferele marine, apărute câteva milioane de ani mai târziu.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu