La Curtea de Argeş s-a desfăşurat cea de-a III-a ediţie a Festivalului de datini şi obiceiuri de Crăciun.

Evenimentul a fost organizat de Cercul Militar Curtea de Argeş, în colaborare cu Centrul de Cultură şi Arte George Topîrceanu, sub coordonarea Biroului Tradiţii şi Cultură din SMFT şi Secţiei Tradiţii şi Cultură din SMG.

Corul veteranilor „Mihai Viteazul”, dirijor colonel (r) Nicolae Pevniu.
Foto: Adrian Curiman

Pe parcursul festivalului, au evoluat pe scenă reprezentanţi ai cercurilor militare din Caracal, Oradea, Ploieşti, Zalău, Bistriţa, Câmpulung Muscel, Constanţa, Târgovişte, Piteşti, Curtea de Argeş, Braşov, Brad, studenţi ai Academiei Navale Mircea cel Bătrân, elevi din Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Basarab I, dar şi artişti consacraţi, ca Elena Sima, precum şi invitaţi din partea organizatorilor.

Copiii din grupul de colindători „Brăduleț”.
Foto: Adrian Curiman

Jocuri populare, colinde şi urări, obiceiuri, poezie, teatru şi cântece populare s-au împletit, spre voie bună, pe scena festivalului. Pe lângă momentele artistice, au fost expuse costume populare din diferite zone ale ţării, picturi şi o colecţia de portrete cu specificul sărbătorilor de iarnă, desenate de aspirant Andreea Nan-Marinescu, de la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale.

”Cetașii Munților”.
Foto: Adrian Curiman

Având în vedere că festivalul s-a desfăşurat în Curtea de Argeş, spectacolul nu putea începe altfel decât cu un moment reprezentativ al acestor plaiuri, Balada Meşterului Manole, interpretată, la nai, de Mădălina Lupu, elevă a şcolii din Bârseşti, împreună cu Graţian Bădescu, solist vocal, şi acompaniaţi la chitară de profesorul Bogdan Lupu.

”Uite-așa se-nvârte fata/și la stânga și la dreapta” – demonstrație oferită de „Junii Bihorului”.
Foto: Adrian Curiman

Apoi, Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Basarab I a colindat publicul cu un grup de elevi coordonaţi de plutonier-adjutant principal Marian Burcea.

Următorul grup a fost alcătuit din elevi ai Şcolii Gimnaziale de la Galeşu, comuna Brăduleţ, formaţie aflată sub îndrumarea aceluiaşi Graţian Bădescu.

Lotul de gimnastică „Olimpic Argeș”, coordonat de maestrul coregraf Nicoleta Andrei.
Foto: Adrian Curiman

Din partea Cercului Militar Curtea de Argeş, eleva Andreea Jubleanu a topit inimile spectatorilor cu o interpretare inocentă a colindului Legănelul lui Iisus, apoi, CM Brad a adus în Argeş cântul moților.

Aşa cum ne-au obişnuit la ediţiile trecute, membrii Corului Veteranilor Mihai Viteazul, cu o tradiţie de 41 de ani, au urcat pe scenă îmbrăcaţi militar şi debordând de energie.

Ploieştiul a fost reprezentat de un interpret cu peste 35 de ani de carieră artistică şi un repertoriu extrem de bogat în cântece populare din zona Prahovei, Nicolae Vicol, şeful CM Ploieşti.

În faţa publicului a evoluat, apoi, ansamblul folcloric Junii Bihorului, participant la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. Ei au reprezentat CM Oradea şi au pus în scenă un moment de datini din zona lor.

Aflat la a doua participare la acest festival, CM Târgovişte a fost reprezentat de Stan Ioana Shara, Sandu Andreea şi Glodeanu Octavian, care au prezentat un program de colinde.

Pentru prima dată la un festival de datini şi obiceiuri, Ansamblul Topologul, format din elevi ai Şcolii Gimnaziale Gabriel Marinescu, din Tigveni, şi-a făcut simţită prezenţa. Împreuna cu ei, a cântat, în această ediţie, şi naista Mădălina Lupu.

În continuare, CM Bistriţa şi Zalău, prin interpreţii Marcel Avram si Daiana Bălănean, au prezentat un moment de colinde şi o melodie care a adus zâmbetul pe buzele celor prezenţi. Tot pentru prima dată a participat şi CM Constanţa la acest festival, aducând pe scenă poezii de iarnă şi colinde.

Elena Sima, interpretă de muzică populară din zona Moldovei.
Foto: Adrian Curiman

Apoi, ritmul evenimentului a fost accelerat de lotul de gimnastică Olimpic Argeş, recent câştigător al Trofeului Balcanic. Tradiţiile din zona musceleană au fost prezentate de Grupul de colindători Dorobanţii Muscelului, din Batalionul 30 Vânători de Munte Dragoslavele, iar Alin Man, din Braşov, a interpretat două colinde autentice populare.

Studenţii Academiei Navale, îndrăgostiţi de plaiurile argeşene, au revenit la cea de-a III-a ediţie a festivalului cu un moment plin de colinde, poezie şi cu o scenetă umoristică. CM Caracal a fost reprezentat de Florentina Dovan şi Raluca Roşu.

Şi iar s-a dat startul la dans. Grupul Adoremio Dancea prezentat un program de dansuri de societate şi a încheiat reprezentaţia în perechi formate cu oameni din public.

Apoi, Cetaşii Munţilor, un grup de militari ai Batalionului 33 Vânători de Munte Posada, au urcat pentru a doua oară pe scena acestui festival. Imediat după, atenţia spectatorilor a fost captată de interpreta de muzică populară Elena Sima, câştigătoarea trofeului Festivalului de romanţe de la Câmpulung Muscel.

Ansamblul Posada a încins o suită oltenească, folclorul din zona Muscelului a fost prezentat, apoi, de ansamblul Doruri Muscelene, iar Ansamblul Horaşi Rapsozii Argeşului au pus în scenă dansuri populare şi cântece tradiţionale munteneşti.

Spectacolul s-a încheiat cu grupul Batalionului 33 Vânători de Munte Posada, Cetaşii Munţilor.

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu