Ofițerii care participă la cursurile organizate de Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD și Apărare CBRN Panait Donici din Râmnicu Vâlcea sunt instruiți pentru a face față oricărei situații reale apărute în teatrele de operații.

Căpitanii Daniel Eremia și Ion Ovidiu Samoilă sunt doi dintre participanții la cursul de neutralizare a dispozitivelor explozive improvizate, care s-a încheiat în luna octombrie. Cursul s-a adresat specialiștilor EOD din armata română, dar pot participa și militarii care doresc să aprofundeze și sunt încadrați în structuri EOD conexe, din alte servicii arondate Ministerului Apărării Naționale.

Foto: Arhivă

Căpitanul Daniel Eremia face parte din Brigada 18 Infanterie Banat. Urmez acest curs pentru dezvoltarea competențelor profesionale pe linia armei, cunoștințele dobândite aici venind în completarea experienței profesionale acumulată în cei 10 ani de când a îmbrăcat haina militară.

Am participat la trei misiuni în teatrele de operații din Afganistan și pot afirma că această experiență m-a ajutat foarte mult. Din fericire, noi lucrăm foarte mult cu străinii pe această linie, informația este omogenă, bazele de date sunt relativ comune, adică ceea ce învățăm noi este ceea ce învață și ei, iar experiența din teatru confirmă acest lucru.

Căpitan Daniel Eremia.
Foto: Eugen Mihai

Întrebat de ce a ales cariera militară, ofițerul a răspuns scurt, dar foarte cuprinzător: …disciplină, rigoare, ordine, profesionalism…

Căpitanul Samoilă Ion Ovidiu este locțiitor al comandantului grupului 1 EOD, structură dislocată în cazarma din Râmnicu Vâlcea și participă la cursul de neutralizare a dispozitivelor explozive improvizate, organizat la Baza de Instruire pentru EOD.

Căpitan Ion Ovidiu Samoilă.
Foto: Eugen Mihai

Am trecut prin multe cursuri, nu este ceva nou pentru mine, este o activitate benefică și interesantă. Cunoștințele acumulate acum completează cursul de bază EOD și alte cursuri de specializare urmate de ofițer în trecut, reprezentând baza teoretică utilizată în domeniul EOD.

A fost un ideal de copil să lucrez în domeniul militar, deși nu am avut niciun exemplu în familie. A fost o alegere conform așteptărilor, mă regăsesc în această postură și mi se pare din ce în ce mai interesantă și mai provocatoare meseria pe care am ales-o. Arma geniu este o armă complexă, foarte interesantă, cu multe specialități. Îmi doresc să acced pe toate treptele ierarhiei, mai ales în specialitatea EOD, spune ofițerul, încântat de facilitățile pe care le oferă baza de instruire și de instructorii foarte pregătiți, dedicați meseriei.

Locotenent-colonel Cristian Gabriel Arinton, comandantul Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD și Apărare CBRN:
„Beneficiez de un corp de instructori pregătiți, cu experiență în teatrele de operații. Este un plus pentru instituția pe care o conduc. Posturile de instructori solicită o anumită pregătire didactică, psiho-pedagogică, mulți dintre ei au urmat cursuri de formatori. Sunt oameni cu experiență, cei mai mulți dintre ei și-au desfășurat activitatea pe posturile de instructori mare parte din carieră. Eu provin din rândul lor și știu foarte bine ce presupune acest lucru. Cursanții sunt dornici de pregătire, dornici să se instruiască, îi simt mereu activi, dornici să capete acele abilități motrice, au dorința de a face. Profesia pe care și-au ales-o și parcursul lor în carieră presupune să treacă de mai multe ori prin această instituție și să urmeze cursurile de carieră, dar și cele de specializare.”

Plutonierul-adjutant principal Vasile Bălăceanu este instructor la baza EOD și unul din oamenii dedicați de care amintește căpitanul Samoilă.

Scopul acestui curs este de familiarizare cu neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate, are aspecte atât teoretice, cât și practice, cele din urmă fiind preponderent în poligon, dar și în sălile de clasă, unde cursanții noștri se obișnuiesc cu dispozitivele explozive improvizate folosite în teatrele de operații din Afganistan și Irak.

Acest lucru presupune detecția, identificarea, evaluarea, punerea în stare sigură, recuperare și distrugere finală. Aflăm de la subofițerul instructor că pentru detecție sunt folosite echipamente moderne, compatibile cu cele din armata Statelor Unite ale Americii.

Plutonier-adjutant principal Vasile Bălăceanu.
Foto: Eugen Mihai

Dispunem de echipamente de ultimă generație, dar și de echipamente pe care noi am reușit să le producem aici, la Râmnicu Vâlcea, în special pentru construcția dispozitivelor din punct de vedere electronic. Folosim componente electronice, materiale de exercițiu, dar și material real în poligon.    

Instructorii se străduiesc să țină pasul cu tot ceea ce este nou, în așa fel încât să ofere informații pertinente și actualizări ale situației reale din teatrele de operații.

Ca instructor, trebuie să te ridici la nivelul cursanților, crede subofițerul, pentru că de multe ori participanții la curs sunt ofițeri cu grade superioare, iar nivelul de cunoștințe pe care aceștia trebuie să le acumuleze trebuie să fie pe măsura încadrării funcțiilor pe care le ocupă în unitățile din care provin.

Foto: Eugen Mihai

Feedback-ul este pozitiv, am primit cuvinte de laudă, am reușit, alături de ceilalți instructori, să îndeplinim toate misiunile încredințate, toate sarcinile didactice, inclusiv cursuri cu participare internațională.

Și-a dorit să devină militar încă de mic, după liceu a absolvit școala militară la Brașov și, pas cu pas, a îndeplinit funcții de personal, planificare operații și, din 2014, se află în postura de instructor. A participat la misiuni externe, în Irak, în 2005, cu Batalionul 2 Infanterie Călugăreni, în Afganistan, în 2009, cu Batalionul 26 Infanterie Scorpionii Roșii, și în 2011 cu Batalionul 20 Infanterie Dolj.

Aceste experiențe constituie fundamentul pregătirii mele, experiența din teatru o consider benefică pentru orice instructor sau militar. Aștept cu nerăbdare o misiune viitoare, trebuie să fim în permanență în legătură cu realitatea amenințărilor.

Despre autor

Andreea Motoc

Lasă un comentariu