Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, s-a întâlnit marți, 20 februarie, la Palatul Cercului Militar Național, cu membri ai Comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat și Camera Deputaților.

La întâlnire, alături de ministrul apărării naționale, au fost prezenți șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, precum și șefii statelor majore ale categoriilor de forțe ale armatei și șefi de structuri centrale din minister.

Activitatea s-a înscris în seria consultărilor periodice ale MApN cu cele două comisii de specialitate ale Parlamentului României și s-a focalizat pe activitățile desfășurate de minister în anul 2017 și perspectiva pentru 2018.

Au fost prezentate stadiul îndeplinirii obiectivelor de consolidare a capacității operaționale a Armatei României, pe principalele direcții de efort – reforma structurilor militare, instruirea personalului prin participarea la exerciții naționale și multinaționale, derularea programelor de achiziții și de modernizare a tehnicii de luptă, creșterea calității vieții personalului.

O temă principală de discuţie a fost alocarea bugetară pentru Armată de 2% din PIB. În context, au fost prezentate principalele elemente ale programelor de achiziție derulate pe parcursul anului trecut, în condițiile în care aproape 40 de procente din bugetul MApN au fost alocate pentru înzestrare, prioritate având cele opt programe esențiale, linie care va fi păstrată și pentru anul 2018.

Au mai fost abordate subiecte legate de prezența militarilor români în teatrele de operații, salarizare și alte teme de actualitate ale instituției militare.

După ce, ieri, Senatul a aprobat proiectul de lege, se deschide, astfel, calea pentru a supune plenului Camerei Deputaților, ca for decizional, adoptarea acestui important demers legislativ, care va permite atribuirea de către Guvernul României Guvernului SUA a contractelor de stat de tip scrisoare de ofertă și acceptare pentru achiziţionarea a trei sisteme HIMARS, a declarat ministrul Fifor.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu