Ministrul apărării naţionale, Gabriel Leș, a participat, în zilele de 13 și 14 februarie, la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, care s-a desfăşurat la sediul Alianței Nord-Atlantice din Bruxelles.

În cadrul primei reuniuni ministeriale la nivelul apărării din acest an, pe parcursul celor două zile, au fost dezbătute teme referitoare la implementarea deciziilor adoptate la ultimul Summit aliat din iulie 2018, respectiv la reuniunea ministerială subsecventă din octombrie 2018.

Evenimentul a fost structurat pe cinci reuniuni formale, accentul punându-se pe stadiul implementării posturii întărite de descurajare și apărare, precum și pe aspectele legate de reconfirmarea unității și solidarității aliate, printr-o contribuție substanțială la împărțirea echitabilă a responsabilităților, participarea la misiunile şi operaţiile aliate, precum şi cooperarea la nivel NATO-UE.

De asemenea, miniştrii aliaţi au abordat și tema Tratatului privind Forțele Nucleare cu Rază Intermediară de Acțiune (INF).

În marja reuniunii, ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, a avut, miercuri, 13 februarie, o întâlnire bilaterală cu omologul canadian, Harjit Singh Sajjan.

Oficialul român a exprimat aprecierea pentru contribuţia substanțială și constantă a Canadei la implementarea măsurilor de consolidare a flancului estic aliat, exemplificând prin participarea Canadei, în ultimii doi ani, la misiunile de poliţie aeriană consolidată de pe teritoriul ţării noastre. Totodată, ministrul Leș a adresat mulțumiri față de angajamentele asumate deja de Canada, în acest an, în efectuarea unor astfel de misiuni.

De asemenea, ministrul Leș a accentuat importanţa deosebită a relaţiei transatlantice pentru securitatea Europei, având în vedere provocările actuale de securitate în regiunea Mării Negre.

În ceea ce priveşte cooperarea în cadrul ONU, cei doi oficiali au abordat subiectul referitor la contribuția României la misiunea MINUSMA din Mali, începând cu luna octombrie a acestui an.

Astfel, având în vedere că România va succeda Canada la îndeplinirea misiunii, cei doi miniștri au discutat aspecte generale pe care o astfel de contribuție operațională le implică, precum și sprijinul pe care partenerul canadian l-ar putea oferi, prin prisma expertizei deținute, în pregătirea participării țării noastre la această misiune.

Tot în cursul primei zile a reuniunii, ministrul apărării naționale l-a întâlnit pe ministrul georgian al apărării, Levan Izoria. Au fost abordate subiecte de interes reciproc privind cooperarea militară bilaterală, evoluţiile recente ale situaţiei de securitate în regiunea Mării Negre, precum şi cooperarea NATO-Georgia.

Gabriel Leș a subliniat că țara noastră va continua să sprijine activ procesul de reformă şi modernizare a forţelor armate georgiene, în scopul întăririi sistemului de apărare şi creşterii interoperabilităţii cu statele aliate.

De asemenea, ministrul român a apreciat participarea operaţională consistentă a Georgiei la eforturile Alianţei de consolidare a securităţii şi stabilităţii regionale şi internaţionale, în special în ceea ce privește misiunea Resolute Support din Afganistan.

Tot în prima zi a Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, ministrul Leș a participat la două sesiuni de lucru formale în cadru aliat – prima referitoare la evoluțiile şi implicațiile pentru Alianță în ceea ce privește Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), iar cea de a doua, la implementarea posturii de descurajare și apărare.

În cadrul discuțiilor, miniștrii și-au exprimat îngrijorarea față de continuarea de Rusia a dezvoltării și dislocării sistemului de rachete SSC-8, prin încălcarea Tratatului INF.

A fost subliniat faptul că aceasta reprezintă un risc semnificativ la adresa securității euro-atlantice și că NATO va continua să mențină o postură credibilă și eficientă de descurajare și apărare.

Elementul central al discuțiilor a vizat identificarea implicațiilor încălcării de Rusia a tratatului și modul în care Alianța trebuie să se adapteze la această nouă situație.

Pe de altă parte, miniștrii aliați ai apărării au notat progresul înregistrat în implementarea deciziilor adoptate la ultimele summit-uri aliate, inclusiv la cel care a avut loc la Bruxelles în luna iulie 2018, trasând, totodată, direcționări politice referitoare la acele domenii în care se realizează întârzieri în implementare.

De asemenea, au fost aprofundate aspecte referitoare la implementarea Inițiativei NATO privind creșterea gradului de operativitate şi răspuns (NATO Readiness Initiative/NRI), respectiv conceptul militar de reîntărire (Reinforcement concept).

Totodată, a fost adoptată Directiva Politică 2019, document esențial pentru direcționarea planificării apărării în cadrul NATO pentru următorii patru ani.

În cadrul primei zile a reuniunii, un element important şi vizibil pe agenda aliată a fost partajarea echitabilă a responsabilităților.

Astfel, cu prilejul cinei de lucru, a fost subliniată importanța planurilor naţionale privind implementarea Angajamentului aliaţilor privind asigurarea resurselor alocate apărării (Defence Investment Pledge – DIP), adoptat la Summitul din Țara Galilor din 2014, pe toate cele trei dimensiuni – Cash, Capabilities, Contributions.

În context, România şi-a reconfirmat angajamentul pentru continuarea alocării a două procente din PIB pentru cheltuielile de apărare și pentru menținerea acestui nivel de alocare pentru următorii ani.

În cea de-a doua zi a reuniunii ministeriale, care a avut loc joi, 14 februarie, ministrul Gabriel Leș a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul apărării din Ucraina, Stepan Poltorak. S-a discutat despre nivelul cooperării bilaterale, perspectivele de dezvoltare ale acesteia și despre situația actuală de securitate din regiunea Mării Negre.

De asemenea, cu această ocazie, ministrul Leș a reiterat poziţia României ca susţinătoare a aspirațiilor euroatlantice ale Ucrainei şi a reconfirmat sprijinul şi suportul în ceea ce privește integritatea teritorială a acestei țări.

Tot în cea de-a doua zi a reuniunii, miniştrii apărării din statele membre ale Alianței au avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile misiunilor din Afganistan, Kosovo și Irak, în cadrul sesiunii dedicate operaţiilor şi misiunilor NATO.

Ministrul Gabriel Leș a punctat importanța susținerii procesului de pace afgan, insistând pe evidențierea faptului că acesta trebuie asumat în totalitate de autoritățile afgane, cu sprijinul Alianței Nord-Atlantice.

De asemenea, ministrul apărării naționale a menționat creșterea participării României cu trupe la misiunea Resolute Support în 2019, totalizând peste 800 de militari prezenți în teatru, o contribuție substanțială care conferă țării noastre un loc important în rândul statelor contribuitoare.

Ultima sesiune de lucru a ministerialei, cu participarea Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, precum și a reprezentanților Suediei și Finlandei, s-a axat pe aspecte legate de cooperarea NATO-UE pe linia apărării, cu accent asupra iniţiativelor cu potențial de intensificare a Parteneriatului Strategic dintre cele două organizaţii şi transformarea acestui palier de acțiune într-un element esențial al pachetului de măsuri vizând consolidarea securității la nivel european.

Ministrul Gabriel Leș a accentuat faptul că transparența, complementaritatea, inclusivitatea și neduplicarea eforturilor trebuie să constituie linii de acțiune primare în consolidarea cooperării dintre cele două organizații.

De asemenea, a subliniat faptul că o prioritate-cheie a României, inclusiv prin prisma deținerii președinției Consiliului UE, vizează consolidarea relației NATO-UE, respectiv menținerea unei relații transatlantice solide și funcționale.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu