În perioada 4-6 septembrie, Flotila Fluvială a condus exercițiul bilateral româno-ucrainean Riverine 2019, care s-a desfășurat pe fluviul Dunărea, în zona cuprinsă între Ismail (Ucraina) și Tulcea, între forțele fluviale și cele ale pazei de coastă din Ucraina și România.

Exercițiul Riverine 2019 a urmărit consolidarea cooperării transfrontaliere româno-ucrainene în domeniul naval, pe fluviul Dunărea. La activitățile de instruire planificate au participat două vedete blindate ale Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, două vedete fluviale ale Divizionului 88 Vedete Fluviale, un elicopter IAR-330 Puma Naval și un remorcher fluvial de la Divizionul 131 Nave Sprijin Logistic.

Foto: Nicoleta Burlacu

Acestea au executat, împreună cu structurile navale fluviale ucrainene, precum şi cu navele Pazei de Coastă din Ucraina şi ale Poliției de Frontieră din România, manevre tactice, exerciții de inspecție și control la ambarcațiuni suspecte, exerciții de remorcaj, precum și antrenamente de punere în aplicare a procedurilor de acțiune pentru intervenții în situații de urgență.

Deschiderea exercițiului a avut loc miercuri, 4 septembrie, pe faleza Dunării din municipiul Tulcea, în zona căpităniei portului, în prezența șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Alexandru Mîrşu, și a șefului Statului Major al Forțelor Navale Ucrainene, viceamiral Ihor Voronchenko. Riverine 2019 a continuat seria exercițiilor majore orga­nizate și desfășurate, pe rând, de Forțele Navale Române și Forțele Navale Ucrainene, având ca scop creșterea nivelului de interoperabilitate între forțele navale și garda de coastă ale României și Ucrainei, prin planificarea, conducerea și evaluarea unei palete largi de proceduri, tactici și tehnici specifice instruirii în comun în zona fluvial-maritimă. Seria de exerciții bilaterale a constituit un prilej deosebit pentru întărirea relațiilor de prietenie și bună vecinătate dintre cele două țări, precum și pentru creșterea încrederii și securității
la gurile Dunării.

Foto: Nicoleta Burlacu

Pe durata celor trei zile de desfășurare, atât echipajele navelor, aeronavelor, precum și ofițerii de stat major au acționat în comun în vederea rezolvării momentelor tactice create de planificatori, prin proiectarea unui scenariu adaptat unei situații de criză. Având în vedere cadrul organizatoric, modul de desfășurare a activităţii, precum și nivelul ridicat de profesionalism demonstrat de planificatori în etapele de pregătire a exercițiului, dar și cel demonstrat de echipajele navelor în exersarea procedurilor de acțiune specifice, Riverine 2019 a fost un succes de ambele părți, a declarat directorul exercițiului Riverine 2019 şi comandantul Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, comandor Neculae Marcel. Astfel, s-a contribuit la efortul comun de a identifica și contracara întreg spectrul de amenințări specifice zonei fluviale.

Foto: Nicoleta Burlacu

• Căpitan Nicoleta Burlacu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu