O simplă neatenție vă poate costa scump atunci când folosiți serviciile de telefonie și internet mobil.

Vă aflați în țară, dar în apropiere de graniță, şi aveți serviciul de roaming activat? Atunci este posibil ca telefonul sau tableta dumneavoastră să se conecteze automat la o rețea din țara vecină şi să folosiți serviciile de comunicații la tarife de roaming, plătind inclusiv pentru apelurile pe care le primiți (roaming involuntar).

Asupra acestui aspect a atras atenția utilizatorilor, de curând, Autoritatea Națională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicații (ANCOM), care a actualizat şi publicat pe site-ul instituției, www.anrcti.ro, lista localităților de graniță care au un risc potențial de intrare în roaming involuntar.

Aşadar, în această situație se găsesc peste 500 de localități, printre care am aminti oraşe precum Oradea, Giurgiu, Călăraşi, Galați, Drobeta Turnu Severin, Sighetu Marmației, Mangalia, Turnu Măgurele, Zimnicea sau stațiunile din sudul litoralului, de la Neptun până la 2 Mai.

Într-un top al județelor cu cel mai ridicat risc de roaming involuntar se regăsesc Satu Mare (63 de localități, pe granița cu Ucraina şi Ungaria), Botoşani (43 de localități, pe granița cu Ucraina şi Republica Moldova), Timiş (39 de localități, pe granița cu Serbia şi Ungaria), Iaşi (35 de localități, pe granița cu Republica Moldova) şi Bihor (33 de localități, pe granița cu Ungaria).

Potrivit ANCOM, roamingul involuntar poate apărea în localitățile de graniță de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a rețelei. În acest caz, echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul. Dacă acesta se conectează la un operator din țara vecină, serviciile utilizate vor fi taxate la tarife de roaming.

Costurile vor fi şi mai mari dacă este vorba de țări care nu sunt membre UE şi în care nu se aplică tarifele de roaming reglementate la nivelul Uniunii, precum Republica Moldova, Serbia şi Ucraina.

Pentru a evita accesarea involuntară a serviciilor de voce sau date în roaming la granița României cu statele vecine, ANCOM vă recomandă, în primul rând, să selectați manual rețeaua (dezactivați opțiunea telefonului de selectare automată a rețelei). De asemenea, solicitați operatorului să vă activeze serviciul de roaming numai la cerere. În cazul în care selectarea rețelei rămâne pe modul automat, verificați la ce rețea e conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza.

Despre autor

Gheorghe Vişan

Colonelul Gheorghe Vişan este absolvent al Facultăţii de Litere şi Istorie din cadrul Universităţii din Craiova şi al Cursului postuniversitar de jurnalism (Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti). Este preocupat de domeniile economico-financiar, literatură şi sport. Realizează pagina financiară din săptămânalul armatei „Observatorul militar”.

Lasă un comentariu