Potrivit ediției 2018 a raportului Sănătatea pe scurt: Europa, publicat la finele lunii trecute de Comisia Europeană, rata de creștere a speranței de viață a încetinit și continuă să existe decalaje mari între regiunile Uniunii Europene.

România are a patra cea mai mică speranță de viață din UE, respectiv 75,3 ani, față de o medie europeană de 81 ani, dar și cele mai mici cheltuieli cu sănătatea din Uniune.

Astfel, țara noastră cheltuie doar 983 de euro/locuitor, cu peste 250 de euro mai puțin decât Bulgaria. La polul opus se află Luxemburg, cu 4.713 euro, în timp ce media UE este de 2.773 de euro.

România rămâne una dintre țările în care sunt înregistrate discrepanțe notabile între speranța de viață în rândul bărbaților (71,7 ani) și la femei  (79,1 ani). Cea mai mare diferență, de peste 10 ani, este întâlnită în Letonia și Lituania. De asemenea, pe plan local se înregistrează a doua cea mai mare rată a mortalității din UE, după Bulgaria, de 1.530 de decese la 100.000 de locuitori, față de o medie UE de 1.036 de cazuri. Cea mai frecventă cauză de deces o reprezintă bolile sistemului circulator (cardiovasculare, cerebrovasculare).

Multe vieți ar putea fi salvate prin intensificarea eforturilor noastre de promovare a unui stil de viață sănătos și prin contracararea factorilor de risc, cum ar fi fumatul sau sedentarismul. 

Este inacceptabil faptul că în fiecare an, în UE, pierdem prematur peste 1,2 milioane de oameni, în condițiile în care acest fenomen ar putea fi evitat printr-o mai bună prevenire a bolilor și prin intervenții mai eficiente în domeniul asistenței medicale, a declarat Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Despre autor

Gheorghe Vişan

Colonelul Gheorghe Vişan este absolvent al Facultăţii de Litere şi Istorie din cadrul Universităţii din Craiova şi al Cursului postuniversitar de jurnalism (Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti). Este preocupat de domeniile economico-financiar, literatură şi sport. Realizează pagina financiară din săptămânalul armatei „Observatorul militar”. Redactor-șef adjunct al „Observatorului militar”, colonelul Vișan este absolvent al Institutului Militar de Auto "Basarab I".

Lasă un comentariu