Investitorii străini sunt, în continuare, atrași de România, investițiile străine directe crescând cu 30%, comparativ cu 2018. Anul acesta, companii mari, cu mii de angajați, și-au extins activitatea în țara noastră.

Firma britanică Delphi Technologies, care deține o fabrică în localitatea Miroslava, din județul Iași, este cel mai mare angajator din județ. În fabrica unde se produc piese și accesorii pentru autoturisme, lucrează peste 3.200 de muncitori.

Anul acesta, compania britanică a închis unitatea de producție din Sadbury, Marea Britanie, mutând producția de acolo lângă Iași, unde a angajat 120 de persoane. Având peste 21.000 de angajați în toată lumea, firma britanică a raportat venituri globale de 4,3 miliarde de euro.

Arctic a deschis la Ulmi, în județul Dâmbovița, cea mai mare fabrică de mașini de spălat din Europa continentală. Cu o investiție de 150 de milioane de euro, compania Arctic, controlată de grupul turc Arcelik, a angajat 1.400 de oameni în unitatea de producție din Ulmi. 70% din operațiile de producție sunt realizate de roboți, fiind controlate de inteligență artificială. Fabrica de la Ulmi va exporta mașini de spălat în 85 de state ale lumii.

Sennheise, o firmă care produce căști audio și microfoane de înaltă fidelitate, a deschis, la Brașov, o unitatea de producție, pe lângă cele trei fabrici deținute în Germania, Irlanda și SUA.

După ce Volkswagen a anunțat că renunță la ideea de a deschide o fabrică în Turcia, din cauza situației geopolitice din zonă, România încearcă să atragă investitorul german pe meleagurile autohtone, fiind în competiție directă cu Bulgaria și Serbia.

Investiția de 1,4 miliarde de euro, pe care Volkswagen a promis-o, ar fi cea mai mare făcută vreodată de un constructor în oricare dintre cele trei state, dar este foarte probabil ca Slovacia să fie câștigătorul competiției.

România are deja două unități de producție auto, deținute de investitori străini. Ford produce autovehicule la Craiova, în timp ce grupul Renault a cumpărat, la începutul anului 2000, producătorul român Dacia.

Ultimele date publicate de Banca Națională a României arată că investițiile străine în țara noastră, în perioada ianuarie-iunie 2019, au crescut cu aproape
30% față de aceeași perioadă a anului trecut: de la 1.783
de miliarde de euro la 2.322 de miliarde de euro.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu