Jocurile Mondiale Militare, ediția a șaptea, vor avea loc la Wuhan, în China, în perioada 16-29 octombrie, sub egida Consiliului Internațional al Sportului Militar (CISM).

Din lotul reprezentativ al
Armatei României fac parte atât militari din unități ale categoriilor de forțe, cât și sportivi legitimați la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București și din cadrul Universității Naționale de Apărare Carol I.

Aceștia vor concura alături de sportivi din peste 100 de țări membre CISM, la următoarele discipline sportive: atletism (probe de sărituri, alergări și aruncări), orientare, pentatlon militar, triatlon, box, judo, lupte, natație (înot și sărituri în apă), scrimă, tir sportiv, tir cu arcul.

Lotul are în componență și patru militari invalizi/răniți, care vor participa la proba de tir cu arcul olimpic și atletism.

Participarea și reprezentarea Armatei României la acest eveniment de amploare oferă posibilitatea verificării nivelului de pregătire al sportivilor militari români alături de sportivi militari din țările membre CISM, la discipline sportive cuprinse în programul de instruire a militarilor.

Este o bună ocazie de a demonstra că sportul poate contribui la pacea mondială prin apropierea armatelor diferitelor state.

Armata României este membră a Consiliului Internațional al Sportului Militar din anul 1992. Jocurile Mondiale Militare se desfășoară, din patru în patru ani, ceea ce reprezintă echivalentul militar al Jocurilor Olimpice.

În programul Jocurilor Mondiale Militare de la Wuhan se află 20 de discipline sportive, dar și trei discipline sportive militare (pentatlon militar, pentatlon aeronautic și pentatlon naval).

În istoria Jocurilor Mondiale Militare de vară, România ocupă un onorant loc 19 în clasamentul pe medalii, cu un total de 55 de trofee, dintre care 10 de aur, 19 de argint și 26 de bronz.

La Jocurile Mondiale Militare de iarnă, România se află, în aceeași ierarhie, pe locul 17, cu două medalii, una de argint și una de bronz.

Sub egida CISM se mai organizează Jocurile Mondiale Militare rezervate cadeților (ediția următoare, în 2020, la St. Petersburg – Rusia). Jocurile Mondiale Militare de iarnă au ajuns la ediția cu numărul patru, iar în 2021 vor fi găzduite de stațiunea germană Berchtesgaden.

Lotul național militar al României
se află, în această perioadă, pe ultima turnantă a pregătirilor, într-un cantonament centralizat, la Sibiu. Speranțe pentru clasări fruntașe avem la triatlon, orientare sau pentatlon militar, în numerele noastre viitoare urmând să alocăm spații pentru prezentarea sportivilor din loturile menționate.

Informații despre eveniment veți putea citi în publicația săptămânală a MApN, Observatorul militar, iar corespendențe, pe calea undelor, veți putea urmări la postul de radio Vocea armatei.

Despre autor

Cristian Frisk

Lasă un comentariu