Grupul german Bosch anunţa, în luna martie a anului trecut, că România va beneficia de o investiţie de 110 milioane de euro, aceşti bani urmând să fie folosiţi pentru deschiderea unei noi fabrici de producţie în oraşul unedorean
Simeria, aflat la doar trei kilometri de autostrada Sibiu-Deva.
La începutul lunii în curs, producătorul german a anunţat, surprinzător, că a decis să nu îşi continue planurile pentru construcţia unei fabrici de maşini de spălat în România, compania considerând că, momentan, nu este nevoie de noi capacităţi de producţie în Europa.

Producătorul de aparatură electrocasnică BSH HausgerateGmbH, companie a grupului Bosch, achiziţionase 40 de hectare de teren în Simeria, unde urmau să fie construite hale de producţie, un centru logistic şi sediul administrativ.

Planul iniţial prevedea ca, în 2021, să fie produse primele maşini de spălat, urmând să fie create şi 700 de locuri de muncă. Începând cu 2022, pe poarta fabricii din Simeria urmau să iasă, anual, peste un milion de maşini de spălat pentru piaţa europeană.

Mai multe surse din piaţă susţin că unul dintre motivele pentru care compania germană a renunţat să construiască fabrica din Simeria este neplata ajutorului de stat care le fusese promis germanilor. În lipsa acestuia, nemţii ar fi decis să se retragă elegant din joc, invocând alte motive.
Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de 25 de ani.

Pe lângă centrul de cercetare-dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnică liniară, localizată în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO), în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele diviziilor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu