Vineri, 1 martie, s-a încheiat ediția de iarnă din acest an a competiției militare Roza Cercetașilor, etapa pe Divizia 2 Infanterie Getica, concurs aplicativ-militar și sportiv desfășurat, săptămâna trecută, la Predeal.

La această competiție, destinată structurilor cu specific de cercetare și supraveghere, au participat loturile a 11 unități și mari unități ale Diviziei 2 Infanterie Getica, dintre care două au fost prezente pentru prima dată la astfel de activități.

Foto: Silviu-Petru Bădiliță

Competiția a devenit un adevărat brand, câștigându-și o notorietate care determină atât comandanții structurilor reprezentate, cât și concurenții,  să participe la ceea ce a devenit un simbol și o măsură a pregătirii ca cercetaș în Forțele Terestre.

Astfel, determinarea și perseverența cu care militarii loturilor înscrise în concurs au abordat (unii mai mult decât alții) probele prevăzute în cadrul acestuia, precum și dăruirea și priceperea manifestate întăresc ideea potrivit căreia participarea onorabilă și câștigarea unui loc fruntaș, ba chiar a trofeului Rozei, încununează eforturile depuse în pregătirea de specialitate și certifică valoarea ca cercetași a celor care le obțin.

Foto: Silviu-Petru Bădiliță

Trebuie recunoscut, totuși, că la această ediție, cu binecunoscutele probe de patrulă și de ștafetă militară, nu au fost chiar familiarele condiții pentru cercetași: cu ploaie, ger sau viscol… Doar vântul a bătut cu putere pe crestele unde au ajuns datorită traseului probei de patrulă.

Lungimea și diferența de nivel a traseului, precum și zăpada care ajungea uneori până la brâu i-au făcut pe militari să se simtă în elementul lor.

Foto: Silviu-Petru Bădiliță

Ajungând la clasament, iată care au fost rezultatele obținute:

  • la proba de patrulă, locul I a revenit Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, locul II, celor din Brigada 282 Infanterie Mecanizată Unirea Principatelor, iar locul III, lotului Regimentului 528 ISR Vlad Țepeș;
  • la proba de ștafetă, locul I a revenit lotului Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, locul II, celui din Brigada 9 Mecanizată Mărășești, iar locul III, militarilor Regimentului 528 ISR Vlad Țepeș.

Calculul punctajului total a determinat clasamentul final, care arată astfel: locul I și deținătorul cupei transmisibile – lotul Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa; locul II – lotul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată Unirea Principatelor; locul III – lotul Regimentului 528 ISR Vlad Țepeș.

Foto: Silviu-Petru Bădiliță

Au mai fost acordate diplome de excelență pentru cel mai bun punctaj la aruncarea grenadei (sergent-major Ionuț Macovei), pentru cel mai bun timp la proba de ștafetă (sergent Florin Lupu), pentru cel mai bun punctaj la tragerea cu armamentul de infanterie (caporal clasa a III-a Cristian Năstase), diplomă de excelență în semn de prețuire și aleasă considerație (căpitan Costel Mânzatu), toți militari din Brigada 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, diplomă pentru participare constantă (caporal clasa a III-a Vasile Dobrotă, din Batalionul 3 Geniu General Constantin Poenaru), precum și diplome de excelență pentru militari din Batalionul 21 Vânători de Munte General Leonard Mociulschi, gazda ediției din această iarnă a competiției.

Colonelul Vasile Cerbu, șeful informațiilor din comandamentul Diviziei 2 Infanterie Getica, părintele acestei complexe competiții aplicativ-militare pe care a inițiat-o și a susținut-o de-a lungul celor nouă ani de existență și totodată președintele comitetului de organizare al ediției de iarnă din acest an, a fost cel care a înmânat diplomele și trofeele câștigătorilor.

Foto: Silviu-Petru Bădiliță

În cuvintele adresate celor prezenți, militarilor din cadrul loturilor, dar și celor care au sprijinit activitatea, colonelul Cerbu a subliniat faptul că un câștig al participării la această competiție este dezvoltarea acelui spirit de apartenență la o comunitate, la comunitatea cercetașilor, adăugând că ați reușit să transferați cunoștințe, experiență și, în același timp, ați beneficiat de experiența colegilor dumneavoastră de la alte unități.

Tabloul activităților legate de desfășurarea Rozei Cercetașilor s-a întregit prin detaliile pe care colonelul Cerbu ni le-a oferit la final:

Probabil că Divizia 2 Infanterie este singura mare unitate care a făcut o tradiție din a organiza în fiecare an câte două ediții ale acestei competiții. An de an, vorbim de un grad de dificultate sporit.

Vreau să scot în evidență faptul că prin această competiție se simulează o acțiune desfășurată de elemente de cercetare atât în dispozitivul propriu, cât și în special, în zona în care este prezent inamicul.

Finalitatea este culegerea de informații, asigurarea imaginii acțiunilor inamicului, lucru care este necesar, pentru un comandant de unitate sau de mare unitate, la orice proces de planificare a unei acțiuni.

Din punctul meu de vedere, informația este elementul esențial pentru procesul de planificare, fără informație nu există acest proces, nu ai ce planifica.

Foto: Silviu-Petru Bădiliță

La cald, pe timpul desfășurării probelor, am cules și unele impresii ale câtorva participanți la această manifestare sportivă și aplicativ-militară.

Căpitanul Costel Mânzatu, șeful lotului Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, este unul din cei mai dedicați astfel de participanți, fiind prezent încă din 2010 la competiție atât la edițiile de iarnă, cât și la cele de vară, în majoritatea cazurilor și câștigându-le.

E o competiție foarte importantă pentru toți cercetașii din divizie. Ne instruim, ne pregătim pentru competiția asta tot anul și încercăm să dăm tot ce putem.

Din exterior poate părea că nu e o așa mare presiune, dar de la nivelul echipelor se simte o concurență foarte mare, dorința fiecărui militar în parte de a demonstra ce poate. S-a văzut la traseul de patrulă că toată lumea încerca să dea tot ce are mai bun, să câștige timpi cât mai buni.

Foto: Silviu-Petru Bădiliță

Caporalul clasa a III-a Cristian Năstase, din același lot al vânătorilor de munte, cel mai bun trăgător al acestei ediții, a participat a doua oară la Roza Cercetașilor, declarând:

Reprezint cu mândrie Brigada 2 VM și mă bucur să fiu cel mai bun trăgător, obținând 82 de puncte. Ne-am antrenat luni de-a rândul, dar a fost un efort care a meritat, iar rezultatele se văd.

Am parcurs distanțe mari pe schiuri, pe crestele munților din împrejurimi, ne-am antrenat și în alergări prin pădure, iar toate acestea au contribuit la unitatea echipei și la rezultatele de astăzi.

Foto: Silviu-Petru Bădiliță

O altă perspectivă o oferă locotenentul Ionuț Tarbă, șeful lotului Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, care a declarat că proba de patrulă a fost una cu dificultate ridicată, care a solicitat militarii în punctele de verificare de pe traseu atât din punct de vedere fizic, cât și al cunoștințelor.

Sunt mulțumit de rezultatul obținut în proba de patrulă, dar mai sunt multe de îmbunătățit. Sperăm ca, pe viitor, să depășim aceste sincope și să obținem rezultate mai bune.

Pentru participarea la acest concurs, nu putem spune că am avut un timp special de pregătire, toți militarii se antrenează aproape zilnic la acest nivel, inclusiv prin taberele de instrucție.

Foto: Silviu-Petru Bădiliță

Locotenent-colonelul Elvis Matei, șeful lotului Regimentului 61 Rachete Antiaeriene Pelendava, unitate prezentă pentru prima dată la această competiție, a caracterizat Roza Cercetașilor ca pe o bună oportunitate de verificare a cunoștințelor militare generale, precum și a celor specifice, în condiții de efort deosebit. De asemenea, ofițerul a adăugat că este un bun prilej de interconectare cu ceilalți militari cercetași din cadrul diviziei.

Cupa Rozei Cercetașilor, câștigată de Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, este dedicată plutonierului-major Ene Leonard, care a plecat prea devreme dintre camarazi, în semn de respect și de prețuire pentru unul dintre cei mai buni subofițeri ai Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”.

 

  • Maior Silviu-Petru Bădiliță

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu