Sâmbătă, 18 mai, s-au disputat partidele contând pentru faza semifinală din play-off, respectiv play-out a SuperLigii CEC Bank, în toate cele patru întâlniri, victoria revenind oaspeților, prin succesele obținute de Steaua București și Știința Baia Mare, cele două echipe urmând să-și dispute partida cu trofeul pe masă, adică finala care va stabili noua campioană a primului eșalon valoric.

În ordine cronologică, prima semifinală s-a disputat pe stadionul Dan Păltinișanu, între campioana en-titre, Timișoara Saracens, și Știința Baia Mare, victoria revenind, cu rezultatul de 35-30, zimbrilor, care astfel pun capăt seriei de trei trofee consecutive cucerite de echipa din Banat.

Deși timișorenii au deschis scorul prin Samoa Luke, Știința Baia Mare a revenit pentru a conduce la pauza cu 21-13. Ecartul din prima repriză avea să fie decisiv în condițiile în care, după reluare, ambele echipe au înscris câte două eseuri, băimărenii rezistând pe final tentativei gazdelor de a întoarce rezultatul de pe tabela de marcaj.

Pe lista marcatorilor și-au trecut numele Samoa Luke, un eseu, trei transformări și trei lovituri de pedeapsă, Vlăduț Zaharia și Valentin Popârlan, câte o încercare, toți cei enumerați în contul echipei Timișoara Saracens, pentru învingători punctele fiind reușite de Adrian Apostol, hat-trick, respectiv Sikuea Taliauli și Florian Roșu, cu câte o finalizare în terenul de țintă, toate cele cinci reușite fiind transformate de Dorin Manole.

Pe stadionul Olimpia, CSM București pornea ca mare favorită în disputa cu Steaua București, tigrii terminând sezonul regulat pe prima poziție, iar militarii doar pe locul patru, după ce, cu o săptămână în urmă, cedaseră în fața aceluiași adversar și în aceeași locație.

Semifinala a avut însă un scenariu complet diferit și prima repriză s-a încheiat cu Steaua București în avantaj, 9-3, punctele venind din lovituri de pedeapsă concretizate, Ionel Melinte dovedindu-se mai eficient în fața butului decât Florin Vlaicu.

În partea secundă, același Ionel Melinte a mărit ecartul, dar CSM București a revenit cu eseul lui Hinckley Vaovasa, pentru ca, puțin mai târziu, roș-albaștrii să se desprindă decisiv cu acțiunea individuală a lui Tudor Boldor, care a pus pe picior greșit defensiva gazdelor și a finalizat în apropierea butului, eseu transformat de Ionel Melinte.

CSM București a încercat să revină în joc, dar singura reușită i-a aparținut lui Tangimana Fonovai și, prin victoria cu 22-15, Steaua și-a asigurat prezența în finală.

Finala se joacă sâmbătă, 25 mai, pe Stadionul Municipal (fostul Rulmentul) din Bârlad

Finala mare: CSA Steaua – CSM Știința Baia Mare (ora 15:30), în direct pe TVR 1, TVR Internațional și TVR Moldova; Finala mică: Timișoara Saracens – CSM București (ora 11:00).

Marele merit al rugbyștilor steliști, conduși de antrenorul Dănuț Dumbravă, este că au crezut în șansa lor și, cu toate că s-au prezentat decimați de accidentări la acest meci, au reușit să îl câștige. Steaua pierduse săptămâna trecută, tot pe Olimpia, contra celor de la CSM București, în sezonul regulat.

  • Cristian Frisk

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu