Invazia turcă în Siria poate fi considerată o oportunitate pentru Rusia, pentru că implică retragerea forţelor occidentale din estul țării arabe. Pe termen lung, acestea reprezentau un obstacol în calea alianței ruso-iraniano-siriene.

Pentru a opri ofensiva Turciei împotriva YPG (Unitățile de Apărare ale Poporului, kurzii din Siria, parte a Forțelor Democrate Siriene), kurzii au convenit cu Damascul, prin intermediul Rusiei, ca trupele regimului Assad să revină în zonă şi să preia controlul la graniţa cu Turcia.

După ani grei de eforturi pentru câștigarea autonomiei de facto în nord şi nord-estul ţării, kurzii din Siria au fost abandonaţi de aliatul lor american şi obligaţi să apeleze la regimul de la Damasc pentru a respinge ofensiva Ankarei.

Forţele regimului sirian s-au apropiat luni de frontiera cu Turcia, unde trupele Ankarei şi aliaţii lor sirieni continuă lupta cu YPG.

Fluturând steaguri siriene, înconjurate de locuitori veniţi să le salute sosirea, forţele regimului s-au desfăşurat la periferia localităţii Tal Tamr, la sud de oraşul de frontieră Ras al-Ain, unde au loc lupte.

Având în vedere că trupele guvernamentale siriene nu sunt în măsură să lupte cu armata turcă, pe scară largă, fără sprijinul armatei și al forțelor aeriene rusești, Turcia și Rusia s-ar putea afla în pragul ciocnirii militare, considerau unii analiști.

Însă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat vehement posibilitatea, asigurând că Moscova este în contact permanent cu Ankara, inclusiv la nivel militar.

De asemenea, Peskov a firmat că Moscova a avertizat deja toate părţile implicate în conflictul sirian, pentru a evita orice acţiune care ar putea duce la escaladarea situaţiei.

În schimb, Kremlinul se face că plouă atunci când vine vorba despre acțiunile sale în Siria. Recent, New York Times a anunțat că a obținut mii de înregistrări ale forțelor aeriene ruse care, coroborate cu alte dovezi, demonstrează că Rusia a bombardat în mod repetat spitale din Siria.

Bombardamentele pe care le-au documentat jurnaliștii americani au avut loc în 5 și 6 mai, anul acesta. Patru spitale au fost bombardate în numai 12 ore, iar piloții ruși nu sunt străini de aceste acțiuni.

Sunt destule voci care susțin că ofensiva turcă se înscrie într-o înţelegere deplină între Moscova şi Ankara, ca urmare a unor aranjamente anterioare.

Nu trebuie uitat faptul că Erdogan cumpără rachete S-400 și, foarte probabil, va achiziționa și avioane Su-35 şi Su-57. Regimul sirian şi aliatul său rus sunt deja marii câştigători, din punct de vedere strategic. Moscova nu obține doar retragerea trupelor SUA din Siria, ci și destabilizarea NATO.

De altfel, pentru că nu există conflict armat sau subiect major de fake news care să ducă la destabilizarea Alianței Nord-Atlantice de care să nu profite, propagandiștii de la Sputnik.md titrau: Erdogan, mutare în forță – provocare pentru SUA… dar și pentru România!

Situarea strict în zona americană riscă să aducă acum doar probleme; spre deosebire de vecinii săi, România e ținută în continuare pe poziții defensive față de Rusia și e împinsă și într-o direcție neprietenoasă cu Germania și Turcia.

Preşedintele american Donald Trump i-a cerut luni, în cadrul unei convorbiri telefonice, omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să pună capăt invaziei în Siria şi să declare imediat încetarea focului, a anunțat vicepreşedintele Mike Pence.

De asemenea, SUA au impus luni sancţiuni împotriva a trei miniştri turci, printr-un decret prezidenţial. Miniştrii energiei, apărării şi de interne sunt vizaţi de măsurile americane, potrivit Trezoreriei SUA. Bunurile lor potenţiale în Statele Unite sunt îngheţate şi tranzacţiile internaţionale în dolari sunt blocate.

Ministerele Apărării şi Energiei sunt, de asemenea, vizate. Decretul semnat de preşedintele Trump prevede și blocarea intrării persoanelor sancţionate pe teritoriul Statelor Unite.

Sunt total pregătit să distrug rapid economia turcă dacă liderii turci continuă în acest mod periculos şi distructiv, a declarat preşedintele Trump, care a anunțat și că va creşte taxele vamale la importurile de oţel din Turcia. Măsura a mai fost luată și anul trecut, provocând o puternică devalorizare a lirei.

La rândul său, secretarul apărării, Mark Esper, a calificat drept inacceptabilă ofensiva militară turcă în Siria, accentuând că aceasta a dus la eliberarea a numeroşi deţinuţi periculoşi ai grupării jihadiste Statul Islamic.

În consecință, Washingtonul va cere NATO să ia măsuri împotriva Turciei, după ce a subminat misiunea internaţională împotriva ISIS.

De asemenea, Esper a confirmat oficial că Pentagonul a început o retragere totală a trupelor din nord-estul Siriei, la cererea preşedintelui Donald Trump.

Și Uniunea Europeană a condamnat, luni, operaţia militară a Turciei şi pregăteşte sancţiuni împotriva forajelor ilegale efectuate de Ankara în largul Ciprului.

UE condamnă acţiunea militară a Turciei care compromite în mod grav stabilitatea şi securitatea în întreaga regiune şi a convenit să adopte măsuri restrictive vizând persoane fizice şi moral responsabile sau implicate în activităţi ilegale de forare a zăcămintelor de hidrocarburi (off-shore) în estul Mediteranei, se precizează în declaraţia adoptată de şefii diplomaţiilor din blocul comunitar, reuniţi la Luxemburg.

În schimb, statele UE nu au reuşit să se pună de acord asupra unui embargou la vânzările de arme către Turcia, din cauza opoziţiei Marii Britanii.

Turcia a reacționat rapid: Faptul că UE adoptă o abordare care protejează elemente teroriste este inacceptabil. Din cauza acestei atitudini, pe cât de ilegale, pe atât de părtinitoare, ne vom revizui serios cooperarea cu UE în anumite domenii.

Săptămâna trecută, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ameninţase că va deschide porţile ţării sale pentru refugiaţii sirieni spre Europa, în replică la criticile lansate de UE. Ascultă, Uniunea Europeană! Nu poţi eticheta operaţia noastră drept o invazie, a declarat Erdogan la Ankara. Atunci vom deschide porţile şi vom trimite 3,6 milioane de refugiaţi, a continuat preşedintele turc.

De asemenea, Beijingul a cerut să fie respectată suveranitatea statului sirian. China consideră că suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Siriei trebuie să fie respectate şi menţinute, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, într-o conferinţă de presă, referindu-se la operația turcă Izvorul păcii.

La rândul său, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a catalogat operaţia militară a Turciei o invazie a teritoriului unui stat arab şi o agresiune asupra suveranităţii sale.

Ministrul de externe irakian, Mohamed Ali Alhakim, preşedinte al sesiunii Ligii Arabe, a condamnat şi el ofensiva Turciei în Siria cu prilejul reuniunii de urgenţă a acestui organism, solicitată de Egipt.

Ofensiva va exacerba crizele umanitare, va spori suferinţa poporului sirian şi va întări capacitatea teroriştilor de a-i reorganiza pe cei rămași, a continuat acesta.

Kurzii,mărul discordiei dintre SUA și Turcia Izvorul păcii, ofensiva forţelor armate turce împotriva kurzilor sirieni, a început în acordurile marşurilor otomane la volum ridicat, care răsunau miercuri, 9 octombrie, din difuzoare, la granița cu Siria.

Televiziunea publică de la Ankara anunța că, în moscheile din întreaga ţară, vor avea loc rugăciuni speciale pentru armată, care este implicată în cea mai mare ofensivă din istoria republicii, pe un sector de aproape 400 de kilometri, cu o adâncime de 35 de kilometri.

Iar pe Twitter, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, declama: Allah fie cu noi! Îl salut pe fiecare „Mehmet” curajos care participă la această operaţie!

La 5 octombrie, Erdogan reitera necesitatea lansării unei operaţii la sol şi în aer în Siria, contra miliţiilor kurde YPG. Mai mult chiar, susținea că Turcia și-a pierdut răbdarea faţă de Statele Unite ale Americii în legătură cu crearea unei zone de securitate în nord-estul Siriei, în conformitate cu acordul convenit de Washington şi Ankara în luna august. În mod evident, SUA nu agreează ofensiva Turciei, Pentagonul anunțând că nu o suține în niciun fel.

Departamentul Apărării a transmis clar – aşa cum a făcut şi preşedintele – că nu sprijinim o operaţie turcă în nordul Siriei. Forţele armate ale SUA nu vor sprijini şi nu vor fi implicate în nicio asemenea operaţie, susținea Pentagonul.

De asemenea, într-un comunicat al Departamentului Apărării, se precizează că şeful Pentagonului, Mark Esper, l-a avertizat pe omologul său turc în legătură cu riscurile care decurg din acțiunile militare unilaterale ale Ankarei în Siria.

Milițiile kurde au luptat alături de forțele americane împotriva teroriștilor ISIS, înregistrând pierderi de peste 11.000 de combatanți, în cinci ani de lupte intense.

Principal aliat al SUA în Siria, YPG, a beneficiat și beneficiază de asistență militară și financiară din partea Washingtonului. Însă, în loc să vină cu un mesaj clar de susținere, declarațiile președintelui Donald Trump mai mult au bulversat opinia publică în ceea ce privește abordarea situației de o gravitate extremă.

Anunțul lui Recep Tayyip Erdogan privind intenția de a porni ofensiva în nord-estul Siriei a fost urmat de o declarație controversată, de la Casa Albă, prin care se vorbea despre retragerea contingentelor SUA din zonă.

Însă, la scurt timp, Donald Trump a revenit cu completări senzaționale, extrem de contradictorii. Astfel, președintele american și-a justificat decizia de a retrage militarii SUA din zonă prin îndeplinirea unei promisiuni de campanie de a se retrage dintr-un război fără sfârșit în Orientul Mijlociu.

Măsura a fost criticată înclusiv de membrii Partidului Republican, care au afirmat că SUA sacrifică un aliat și că își subminează propria credibilitate.

Rugați-vă pentru aliații noștri kurzi care au fost abandonați rușinos de administrația Trump. Voi face eforturi în Congres pentru ca Erdogan să plătească foarte scump, a scris senatorul republican Lindsey Graham pe Twitter, de altfel un susținător apropiat al lui Donald Trump.

Având în vedere reacțiile politice și ale societății civile, în mod deloc surprinzător, Donald Trump și-a schimbat opinia, amenințând că va distruge şi elimina total economia Turciei, dacă Ankara va face în Siria ceea ce el ar considera că depăşeşte limitele.

După cum am afirmat cu tărie înainte, şi doar reiterez, dacă Turcia va face orice pe care eu, în marea şi neegalata mea înţelepciune, o voi considera ca depăşind limitele, eu voi distruge şi elimina total economia Turciei (am mai făcut-o înainte!), a scris Trump pe Twitter, referindu-se la sancţiuni impuse anul trecut.

Însă, cea mai controversată declarație a venit la 10 octombrie, când  preşedintele Trump a afirmat că îi iubeşte pe kurzi, dar are niște rețineri.

Întrebat despre posibilitatea ca SUA să profite și să întărească alianţa cu YPG, POTUS a dat un răspuns care a lăsat pe toată lumea cu gura căscată: Kurzii se bat pentru pământul lor, trebuie să înţelegeţi, dar nu ne-au ajutat în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. De exemplu, nu ne-au ajutat în Normandia.

Am cheltuit enorm de mulţi bani pentru a-i ajuta pe kurzi, fie că este vorba de muniţie, arme sau bani, a mai subliniat Trump. Acestea fiind spuse, îi iubim pe kurzi!, a continuat acesta.

Donald Trump a devenit ţinta criticilor unor foşti responsabili militari, care îl acuză de abandonarea kurzilor, aliaţii Statelor Unite ale Americii.

Această politică de abandonare ameninţă să anuleze cinci ani de lupte împotriva Statului Islamic şi va afecta serios credibilitatea şi încrederea în americani în toate bătăliile viitoare în care vom avea nevoie de aliaţi puternici, consideră   generalul (ret.) Joseph Votel (fost comandant al U.S. Central Command CENTCOM, martie 2016 – martie 2019.), care accentuează faptul că YPG a avut un rol crucial în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

La rândul său, general-locotenent Mark Hertling, fost comandant al United States Army Europe (USAREUR), a apreciat că decizia lui Donald Trump prevesteşte un dezastru în viitor pentru Statele Unite ale Americii. Kurzii – aliaţii noştri de încredere în lupta împotriva Statului Islamic – sunt atacaţi de un aliat din NATO, Turcia. Repercusiunile pentru Statele Unite şi NATO vor fi de durată şi în detrimentul securităţii Europei şi a lumii, notează el într-o postare pe Twitter.

Potrivit unor responsabili ai Pentagonului, kurzii erau mai bine instruiți decât soldaţii turci sau irakieni, de exemplu, pentru desfăşurarea operațiilor de preluare a unor importante oraşe de sub controlul Statului Islamic.

Când armata irakiană s-a prăbuşit, kurzii au fost cei care au fost în prima linie a atacului din partea Statului Islamic împotriva civilizaţiei noastre, nu noi, nu turcii, a precizat și congressman-ul Ruben Gallego, fost combatant în Irak, în cadrul Regimentului 25 Infanterie Marină. Abandonarea kurzilor este o atenţionare frapantă că „America First” înseamnă „America singură’”, a avertizat el în mesajul pe Twitter, accentuând că în afara Israelului, aliații nostri cei mai puternici şi cei mai importanți în Orientul Mijlociu, au fost kurzii.

Pornind de la situația kurzilor, Gallego, avertizează că SUA nu mai pot, de acum înainte, pretinde un anumit nivel de încredere din partea aliaţilor lor.

Armata turcă şi-a intensificat în noaptea de sâmbătă spre duminică ofensiva în nordul Siriei, îndeosebi la periferia oraşului strategic kurdo-sirian Ras al Ain, pe care susţine că l-a cucerit, deşi informaţiile provenite din zonă sunt contradictorii.

Presa locală, citată de agenţiile de presă, relata duminică despre intensificarea activităţilor forţelor aeriene turce în apropierea oraşului de frontieră Akcakale, unde armata turcă şi-a întărit prezenţa cu un nou convoi de tancuri şi cu material militar greu.

În replică la atacurile armatei turce, circa 300 de proiectile ale miliţiilor siriano-kurde YPG au căzut în diferite puncte din sudul Turciei, provocând morţi şi răniţi.

În altă ordine de idei, Statele Unite examinează informaţiile privind uciderea unei politiciene kurde şi a unor combatanţi kurzi în nord-estul Siriei, considerându-le extrem de tulburătoare.

Considerăm că aceste informaţii sunt extrem de tulburătoare, reflectând destabilizarea generală a nord-estului Siriei de când au început marţi ostilităţile, a explicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie care raportează despre război, a anunţat că grupuri sprijinite de Turcia au ucis nouă civili, inclusiv pe Hervin Khalaf, secretar general al Partidului Viitorul Siriei.

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu