La Bordușani, s-a desfășurat, sâmbătă, 22 iunie, ultima etapă a exercițiului Scorpions Fury 19, conexat cu exercițiul multinațional Saber Guardian 19, la care au participat, ca distinși invitați, comandantul USAREUR (United States Army Europe), general-locotenent Christopher Cavoli, comandantul LANDCOM (Allied Land Command), general-locotenent John Thompson, șeful Statului Major al Apărării, general Nicolae-Ionel Ciucă, șeful
Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Ovidiu Uifăleanu, reprezentanți ai structurilor centrale ale MApN și autorități locale.

Foto: Eugen Mihai

Forțele participante la scenariul convenit pentru Ziua Distinșilor Vizitatori la Bordușani au fost din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, Brigăzii 10 Geniu Dunărea de Jos, Regimentului 307 Infanterie Marină, Forțelor Navale pentru Operații Speciale, Flotilei Fluviale și Forțelor Aeriene române. 

Foto: Eugen Mihai

Aș vrea să-i felicit pe generalul-maior Ioniță și pe militarii Armatei României pentru organizarea și desfășurarea acestui exercițiu. A fost un exercițiu complex, mai mult decât o simplă demonstrație, care a implicat un personal militar numeros, de la diferite eșaloane, pe spații largi de manevră. A fost o acțiune complexă care a implicat mai multe națiuni care au dovedit că pot lucra împreună, pentru că împreună avem mai multă forță. Individual, fiecare avem capabilitățile necesare pentru a acționa, dar este foarte important să acționăm împreună și să aducem puterea Alianței în prim-plan. Aceasta a fost o bună oportunitate de a verifica modul în care putem coopera și aș vrea să felicit participanții pentru felul în care și-au îndeplinit misiunile care le-au fost încredințate, dar mai ales Armatei României pentru sprijinul oferit în calitate de națiune-gazdă a exercițiului.

– General-locotenent Christopher Cavoli, comandantul USAREUR

General-locotenent Christopher Cavoli.
Foto: Eugen Mihai

Partenerul american a fost prezent cu efective și mijloace aparținând  1st Infantry Division, 141 Maneuver Enhancement Brigade, 1-16 Infantry Battalion, 209th Digital Liaison Detachment, 336 Military Police Battalion și 12 Combat Aviation Brigade.

Foto: Eugen Mihai

Scenariul exercițiului a vizat capturarea de inamic a unui mal al Dunării, forțele aliate contribuind la restabilirea controlului asupra malului și construirea unui pod mobil peste Dunăre, pe care să poată trece mijloace de luptă.

Foto: Eugen Mihai

A fost simulat, de asemenea, în cadrul scenariului, un moment care a implicat salvarea unui militar recuperat din apă și evacuarea acestuia cu un mijloc blindat de tip MEDEVAC.

Foto: Eugen Mihai

La exercițiul organizat sâmbătă, la Borduşani, au participat peste 1.800 de militari şi 600 de mijloace de luptă de diferite tipuri.

Aș dori să mulțumesc tuturor participanților la exercițiul Saber Guardian 2019 pentru efortul, tenacitatea, devotamentul și profesionalismul de care au dat dovadă timp de aproape o lună în spațiul destinat instruirii. Au fost momente dure de instruire, în care am executat manevră de foc, trageri de luptă, parașutări și, nu în ultimul rând, trecerea fluviului Dunărea. Natura nu ne-a fost tocmai prietenoasă, dar, prin acest fapt, noi am reușit să demonstrăm că putem să adaptăm planurile, suntem capabili să lucrăm împreună cu partenerii noștri strategici. Am avut un scenariu fictiv, dar cu o concepție a operației care să ne permită verificarea tuturor capabilităților și îndeplinirea misiunilor. Nu în ultimul rând, aș dori să subliniez foarte buna cooperare la nivel interinstituțional pe componenta de sprijin național, dar și autorităților locale, care au făcut posibilă antrenarea noastră în spații aparținând acestora.

– General-maior Dorin Ioniță, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite General Ioan Emanoil Florescu

General-maior Dorin Ioniță.
Foto: Eugen Mihai

De asemenea, patru elicoptere IAR-330 Puma SOCAT ale Escadrilei 572 au executat misiuni de sprijin aerian apropiat (Close Air Support), cercetare și
MEDEVAC în cadrul unei secvențe tactice a exercițiului Scorpions Fury 19.

Foto: Eugen Mihai

În plus, aeronavele au avut la bord operatori ai Detașamentului de căutare-salvare prin luptă (DCSL) care au realizat sprijin cu foc pe timpul misiunii.

Trei elicoptere au fost dotate cu mitraliere pe uși și trăgători, iar unul a fost configurat pentru MEDEVAC, având la bord personal medical și aparatură specifică acestui tip de misiune.

Foto: Eugen Mihai

În faza premergătoare deplasării trupelor, o aeronavă a efectuat cercetarea în apropierea zonei inamicului pentru stabilirea reperelor tactice.

După identificarea pozițiilor de luptă inamice și raportarea informațiilor despre acestea comandantului forțelor în sprijinul căruia s-a acționat, elicopterele au realizat sprijin cu foc pe timpul deplasării grupării de ambarcațiuni rapide de tip Rigid-Hull Inflatable Boats.

Foto: Eugen Mihai

În următoarea etapă, elicopterele au asigurat protecția aeriană pe timpul traversării podului mobil și sprijin aerian apropiat, cu ajutorul grupei
de operatori DCSL.

Aeronavele au asigurat sprijin prin foc pentru întreaga coloană care a traversat podul construit, iar angajarea țintelor a dus la neutralizarea inamicului.

Foto: Eugen Mihai

Misiunea a decurs conform planificării. După stabilirea capului de pod, noi am realizat protecția aeriană și am contribuit la neutralizarea forțelor inamice în timpul traversării podului mobil instalat.

Acest exercițiu testează capacitatea de acțiune în situații de luptă și contribuie la consolidarea interoperabilității între structurile categoriilor de forțe implicate, a afirmat comandantul de echipaj al unuia din elicopterele IAR 330 Puma SOCAT, căpitan-comandorul Cosmin Macsim.

Foto: Eugen Mihai

Generalul-locotenent Christopher Cavoli s-a arătat entuziasmat de ceea ce a văzut la Bordușani și a subliniat că forța Alianței Nord-Atlantice consistă în buna cooperare și capacitatea de a lucra împreună a aliaților.

În cadrul conferinței de presă care a urmat exercițiului, a revenit în discuție incidentul care a făcut vâlvă în presa din România (rătăcirea unor blindate americane în câmpuri cultivate de lângă Feteşti).

Foto: Eugen Mihai

Generalul-maior Dorin Ioniţă, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, a declarat că a fost o eroare regretabilă pentru care armata română îşi cere scuze şi că au fost încheiate toate documentele prin care proprietarii terenurilor vor fi despăgubiţi.

  • La realizarea acestui articol a contribuit sublocotenent Lorena Băhnaru

Vocea Armatei

Peste 1.800 de militari, români şi străini, cu 600 de mijloace tehnice, într-o zonă de câmpie. Aşa pot descrie raionul Borduşani.

Foto: Eugen Mihai

Astfel, de la Centrul Naţional de Instruire Întrunită Getica din Cincu, de la sistemele de artilerie, am schimbat mediul şi am ajuns într-un loc mlăştinos, cu nisipuri argiloase, acceptând provocarea Scorpions Fury 19, exerciţiu conexat cu Saber Guardian 19.

De data aceasta, militarii s-au antrenat în terasele joase ale Dunării, sub soarele puternic, pe bărci de asalt, cu un pod de pontoane, în încercarea de a forţa cursul de apă pe brațul Borcea.

Echipa Vocea Armatei a emis, în tot acest timp, din studioul pe roţi pus la dispoziţie tot de Centrul de Operații Psihologice Samoilă Mârza.

Experienţa a fost cu atât mai interesantă cu cât am putut observa, pe teren, etapele de pregătire prin care au trecut militarii, instruire care a nuanţat spiritul de camaraderie, cooperare, coeziune şi nu numai.

În zgomotul produs de elicele elicopterelor şi de generatoarele instalate în apropierea van-ului, am spus Bună dimineaţa, ascultaţi „Vocea Armatei”!, iar la sfârşitul săptămânii am raportat şi noi misiune îndeplinită!

Ne întoarcem la studioul Vocea Armatei şi ne reluăm programul obişnuit, ducând în spate noi experienţe, trăiri, aşteptând următoarele provocări! Ne puteți asculta accesând http://voceaarmatei.presamil.ro.

Mulțumim colegilor de la Comandamentul de Comunicaţii şi Informatică, celor de la Brigada Multinaţională Sud-Est din Craiova şi celor din Media Operation Centers, în special locotenentului Ionuţ Toliţă, pentru sprijinul acordat

  • Maistru militar clasa a IV-a Alexandra Secăreanu

Despre autor

Florin Șperlea

Colonelul Florin Şperlea a absolvit Institutul Militar de Infanterie, Grăniceri şi Chimie „Nicolae Bălcescu” (Sibiu, 1992), Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1996) şi a obţinut titlul de doctor în istorie al aceleiaşi universităţi, în 2003, cu o teză despre sovietizarea armatei române. A publicat mai multe volume de autor şi în colaborare, dar şi ediţii de documente.
Este redactor-şef al săptămânalului MApN „Observatorul militar” şi membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Realizează emisiunea „Prietenii muzei Clio” la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu