Principalul obiectiv al exercițiului multinațional Saber Guardian 2019 (SG 19) este evidențierea coeziunii, unității și solidarității statelor partenere şi aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special
prin posibilitatea de mobilizare rapidă și concentrare a forțelor în timp scurt, oriunde în Europa.

Foto: Andreea-Maria Mureșan.

Activitățile de instruire în comun din România includ exerciții tactice de stat major și cu trageri de luptă, forțări ale cursurilor de apă, deplasarea tactică a unităților și secvențe cu specific medical.

Pentru eficientizarea activităților de instruire în context internațional, Saber Guardian 2019 este conexat cu o serie de exerciții naționale și multinaționale, numărul total de participanți ridicându-se, astfel, la aproximativ 13.500 de militari din 14 țări aliate și partenere (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Germania, Marea Britanie, R. Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Turcia, Ucraina, și SUA), dintre care 7.600 de militari reprezintă Armata României.

Programul de instruire multinațională Saber Guardian s-a organizat anual din 2013 până în 2017, fiind găzduit, prin rotație, de Bulgaria, România și Ucraina. Începând cu 2017, Saber Guardian este un exercițiu bienal.

SG 19 este inclus în Programul exercițiilor întrunite ale Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creșterii interoperabilității la nivel întrunit și multinațional cu forțele națiunilor aliate și partenere.

Wind Spring 19

Pe direcția principală de acțiune se află Divizia 4 Infanterie Gemina.

Punctul de comandă înaintat al diviziei exercită controlul tactic pe timpul exercițiului Wind Spring 19, conexat la SG 19, și coordonează asigurarea sprijinului logistic real, realizat prin Baza 4 Logistică Transilvania.

Tehnica nouă de recuperare și evacuare a mijloacelor tehnice imobilizate.

Marea unitate a dislocat în poligonul Cincu mii de militari care se pregătesc pe timp de zi și pe timp de noapte în scopul ridicării nivelului de interoperabilitate al forțelor proprii cu forțele aliate și partenere, precum și pentru a face față provocărilor actuale ale mediului de securitate din Sud-Estul Europei.

Colonelul Ștefan Toader este șeful punctului de comandă înaintat al diviziei la exercițiul Saber Guardian 19.

Foto: Andreea-Maria Mureșan

Rolul Diviziei 4 Infanterie Gemina în cadrul acestui exercițiu, unul major de instruire, se subsumează asigurării sprijinului logistic real și controlului tactic al exercițiilor de tip LIVEX, ce urmează să se desfășoare în teren, a precizat acesta.

Punctul de comandă al Diviziei 4 Infanterie este responsabil de exercițiile cu trageri de luptă și de antrenament în teren, care se vor desfășura în perioada următoare. Pregătirea exercițiului a început anul trecut, prin conferința inițială de planificare, conferința principală de planificare și cea de coordonare.

Foto: Ciprian Irimia

În perioada 3-24 iunie, la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica se instruiesc 3.500 de militari, din care 1.800 români, ceilalți aparținând țărilor aliate și partenere.

La instrucția forțelor, participăm cu Brigada 81 Mecanizată General Grigore Bălan și cu Baza 4 Logistică Transilvania, care are instalată linia doi de sprijin logistic, însemnând depozitarea munițiilor, carburanților lubrefianți, mentenanța și, de asemenea, hrănirea, a spus colonelul Toader.

Foto: Ioana Nistorescu

La exercițiu mai participă Brigada 8 LAROM Alexandru Ioan Cuza, care se instruiește alături de Brigada 81 Mecanizată și Regimentul 69 Artilerie Mixtă Silvania.

De asemenea, în cadrul Brigăzii 81 Mecanizată este afiliată o companie din Brigada 25 Aeropurtată ucraineană.

Foto: Ciprian Irimia

Brigada 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa joacă rolul inamicului, conform scenariului exercițiului.

La instrucția comandamentelor, structurile din Cincu au desfășurat miercuri, 5 iunie, un exercițiu de simulare asistat de calculator.

În cadrul Saber Guardian 19, exercițiul major de instrucție, pentru forțele române și în special pentru Divizia 4 Infanterie este Wind Spring 19.

Foto: Andreea-Maria Mureșan.

Acesta însumează exerciții de antrenament în teren, precum și exerciții cu trageri de luptă, etapă ce se va încheia sâmbătă, 15 iunie. În continuare, va avea loc cel de-al doilea exercițiu, de această dată cu structuri din SUA, denumit Swift Response 19, care se va încheia luni, 24 iunie.

În cadrul exercițiului Wind Spring 19, în perioada 4 – 7 iunie Dragonii Transilvani au desfășurat, alături de militari ai Brigăzii 25 Aeropurtată din Ucraina, exerciții de rezolvare a unor situații tactice, de nivel pluton și companie.

Foto: Ioana Nistorescu

Obiectivele principale ale acestor exerciții au fost menținerea unui nivel ridicat de interoperabilitate, creșterea coeziunii și solidarității structurilor participante, precum și antrenarea militarilor într-un cadru multinațional.

Exercițiile de tip STX au constituit cele mai importante activități de pregătire de până acum pentru militari, iar sistemele MILES instalate pe tehnica, echipamentele şi armamentul militarilor au oferit posibilitatea simulării tragerilor reale şi executării exerciţiilor tactice în condiții cât mai aproape de realitate.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, însoțit de comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina, generalul-maior Virgil-
Ovidiu Pop, și de locțiitorul acestuia, generalul de brigadă Nicolae Tonu, i-au vizitat pe militarii dislocați în poligonul Cincu pentru exercițiul Saber Guardian 19.

Cu ocazia vizitei sale, șeful Statului Major al Apărării le-a transmis militarilor un mesaj de încurajare și susținere.

Participați la unul din cele mai importante exerciții pe care Armata României le-a planificat și le desfășoară anul acesta, un exercițiu în care continuăm să dezvoltăm ceea ce am reușit să realizăm.

Divizia 4 Infanterie Gemina se găsește în proporție majoritară în poligon. Nu pot decât să am încredere că veți avea nivelul de ambiție pe măsura celor pe care eu i-am cunoscut de fiecare dată la Divizia 4.

Vă urez succes, și, la final, să pot primi raportul de la comandantul diviziei că v-ați îndeplinit misiunea.

Cursul de acordare a primului ajutor

În cadrul exercițiului Wind Spring 19 s-a desfășurat și Cursul de acordare a primului ajutor (Combat Life Saver Course), organizat la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu.

Foto: Emil Moritz

Activitățile s-au desfășurat sub îndrumarea plutonierului-major Nicolae Tonea, de la Batalionul 817 Artilerie Petru Rareș, din Prundu Bârgăului, și a plutonierului Sabina Molodoi, din Batalionul 405 Sprijin Logistic Năsăud.

Pe parcursul cursului, militarii au învățat principalele procedee și tehnici de acordare a primului ajutor, elemente care pot salva vieți, în orice împrejurare.

Cursanții au exersat joi, 6 iunie, procedura de îmbarcare-debarcare și transfer de pacienți către un elicopter în configurație și echipare MEDEVAC și un elicopter de luptă IAR-330 Puma SOCAT, aparținând Bazei 71 Aeriene General Emanoil Ionescu,  din Câmpia Turzii.

Activitatea a fost condusă de locotenent-colonelul Dinu Ștefan Chioralia, medic-șef al Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan, sub directa coordonare a medicului-șef al Bazei 71 Aerienă General Emanoil Ionescu, locotenent-colonelul medic Marius Buiu și a comandantului Escadrilei 713 Elicoptere, căpitan-comandor George  Diveică.

În premieră, la exercițiul Saber Guardian 19, Baza 4 Logistică Transilvania a dislocat modulul de execuție a sprijinului logistic real, cu misiuni în domeniile mentenanței și evacuării tehnicii, depozitării și distribuirii carburanților și munițiilor, achiziției și furnizării de servicii și, nu în ultimul rând, asigurării serviciilor de campanie.

Facilitățile logistice asigură mentenanța și evacuarea tehnicii
și echipamentelor prin Secția Mobilă de mentenanță, depozitarea și aprovizionarea cu carburant prin instalarea în teren a unui depozit central de carburant de mare capacitate, depozitarea și distribuirea munițiilor în cadrul unui depozit central de muniție, servicii de campanie și achiziții publice.

Alimentarea tehnicii dintr-un container mobil autonom cu autoîncărcare, alimentat la generator, tehnica nouă de recuperare și evacuare a mijloacelor tehnice imobilizate sunt capabilități recente care converg la îndeplinirea misiunilor încredințate.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu