Anul trecut, în timpul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, Frans Timmermans, candidatul socialiştilor europeni la preşedinţia Comisiei Europene, propunea introducerea unui salariu minim pe economie obligatoriu în statele membre ale Uniunii Europene.

Conform propunerii, angajaţii nu puteau fi plătiţi cu mai puţin de 60% din salariul mediu net pe ţară. Propunerea lui Timmermans a fost preluată de actuala Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, fiind lansată deja prima etapă a consultării cu partenerii sociali (întreprinderile şi sindicatele). În România, salariul minim net ar creşte cu aproximativ 600 de lei, ajungând la o valoare lunară netă de 1.900 de lei, dacă se va ajunge la consens în privinţa acestei propuneri.

În noiembrie 2019, salariul mediu net în România era de circa 3.200 de lei, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Începând cu 1 ianuarie 2020, salariul minim pe economie a ajuns la o valoare brută de 2.230 de lei, adică un net de 1.340 de lei. Pentru ca salariul minim să atingă o valoare de 60% din salariul mediu net pe ţară, ar fi nevoie de o creştere a primului cu aproape 600 de lei, ajungându-se la un venit net minim garantat de 1.920 de lei.

Președinta Comisiei Europene a declarat că fiecare angajat din UE trebuie să aibă un salariu minim echitabil care să îi permită un trai decent, indiferent de locul în care lucrează, pornind de la premisa că sunt mulți europeni care au dificultăți în a-și susține cheltuielile de zi cu zi, deși lucrează. Doar 22 din cele 28 de state membre ale UE au salarii minime pe economie între acestea diferențele sunt și de aproape zece ori. Astfel, potrivit Eurostat, biroul de statistică european, un angajat primește în Luxemburg un salariu minim de peste 2.000 de euro, în timp ce, în Bulgaria, primește doar 286 de euro.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu