Un student al Academiei Navale Mircea cel Bătrân este singurul român care a participat la Conferința pe Probleme Internaționale NAFAC 2019, din Statele Unite ale Americii. Iar aceasta, spune el, este doar una dintre șansele pe care i le-a oferit instituția militară de învățământ.

Studentul plutonier Radu Popescu este în anul IV al Academiei Navale Mircea cel Bătrân (ANMB), Facultatea de Inginerie Marină. Originar din Râmnicu Vâlcea, Radu a absolvit Colegiul Național Militar Mihai Viteazul de la Alba Iulia.

Am dat admiterea la ANMB, în 2015, deoarece mi s-a părut cea mai atractivă variantă din ce ar fi putut să ofere, ca experienţă şi loc de muncă, instituţiile militare de învăţământ superior.

La început a fost un pic mai greu. Treptat, a devenit din ce în ce mai bine, iar acum pot să spun că munca mea îşi găseşte roadele. Este, însă, un nou ciclu care urmează să se termine; o să înceapă altul şi tot aşa.

Ca specializare, studentul este înscris la navigaţie, hidrografie şi echipamente navale. După absolvire, va fi încadrat la unităţile operative, adică la navele din flota militară a României, cel mai probabil ca ofiţer de cart sau responsabil cu echipamentele navale de la bord.

Am ales specializarea înainte să dau examenul de admitere și nu ştiam exact despre ce este vorba, dar părea mult mai interesant decât să fiu murdar de ulei toată ziua. Sunt mulţumit de alegerea mea și pot să spun că îmi place ce fac.

Dintre profesori, admirația i-a fost stârnită în mod special de cel de mecanică.

Domnul Valentin Oncică, singurul profesor care nu folosea slide-uri şi umplea șase table, din memorie, la fiecare curs. Cu siguranță a rămas în sufletul multor studenți.

Una dintre cele mai atrăgătoare părți ale vieții de marinar este instrucția în larg. Astfel, în 2017, studentul a desfășurat un marş de instrucţie cu Nava-Şcoală Mircea, iar, în 2018, cu Fregata Regele Ferdinand.

Pentru Radu, prima ieșire pe mare a fost memorabilă.

Cele patru luni cu nava-şcoală mi-au plăcut mai mult. În primul rând pentru că Mircea este un velier și oferă o experienţă unică, pe care, probabil, nu o să mai am ocazia să o repet.

Singura neplăcere a fost răul de mare, un chin de care mulți marinari nu scapă; diferă doar cum se manifestă.

La mine a fost ceva mai violent – greaţă, vărsături. Două luni au fost o prezență constantă, pentru că și marea a fost destul de agitată. Primele două săptămâni cu bricul pe mare au fost cele mai grele din viaţa mea.

Însă toate problemele dispăreau când ajungeau în porturi, pentru că primeau învoire şi plecau să exploreze. A apucat să viziteze fiecare port prin care a trecut.

Prima dată s-au oprit în Franţa și au vizitat casa memorială și mormântul lui Napoleon Bonaparte. Au urmat coasta de vest a Spaniei, Olanda, Suedia, două porturi în Finlanda, Polonia, Germania (unde au debarcat elevii de la şcoala de maiştri şi s-au îmbarcat studenţii germani), Lisabona, Palma de Mallorca şi insula Creta.

Cadeţii străini sunt bine pregătiți, dar am observat că nu pot să improvizeze. Dacă nu şi-au făcut planul dinainte şi apare ceva neaşteptat, nu ştiu cum să reacţioneze.

De exemplu: se urcă în arboradă şi se rupe o funie la una dintre vele. Nu mai ştiu ce să facă, s-au blocat. În schimb, natura noastră ne face să fim foarte uşor adaptabili.

Anul acesta, Radu a fost singurul român selectat să participe la NAFAC 2019 (Naval Academy Foreign Affairs Conference), organizată de Academia Navală a SUA.

Desfășurată în perioada 8-14 aprilie, Conferința pe Probleme Internaționale NAFAC 2019 a reunit 150 de studenți militari și civili din peste 40 de națiuni.

Am fost anunțați la facultate că o să urmeze o conferinţă în SUA și că este disponibil un singur loc. Mi s-a părut interesant. Aborda o problemă de actualitate. Așa că m-am înscris în cursă.

Au fost, însă, mai mulţi doritori. După examen scris şi oral la limba engleză şi o prezentare orală, studentul plutonier Radu Popescu a fost cel selectat.

Conferinţa s-a desfăşurat în Annapolis, Maryland. Tema generală era referitoare la ordinea mondială, iar eu, fiind singurul din România, am fost repartizat la un scenariu legat de Rusia – influenţele Rusiei asupra deciziilor NATO. În grupul meu, am fost singurul străin printre americani.

Conferința s-a încheiat cu o simulare. Fiecărui grup i se atribuia o ţară inventată, dar cu caracteristici inspirate din realitate.

Spre exemplu, eu am avut caracteristicile Coreei de Nord – stat mic, sărac, dar care are arme nucleare. Trebuia să cucereşti sau măcar să rămâi în viaţă. N-am reușit. Am fost anihilat de un stat după modelul Rusiei.

Per total, a fost o experienţă plăcută. Singurul regret este că, pe lângă conferinţă, nu prea am avut timp de altceva. Nu am apucat să vizitez nimic.

În general, toți studenții îşi laudă instituţia de învăţământ, dar Radu parcă reușește să mă și convingă.

Am discutat cu foşti colegi de liceu, unii au absolvit academia de la Sibiu, alții pe cea de la Braşov, şi nu au avut parte de ocaziile pe care le-am avut eu – să vizitez 11 porturi din nouă ţări și să ajung în America.

Şi, din punct de vedere al pregătirii, consider că avem un plus. Studiem patru ani. În decursul lor, căpătăm destule deprinderi. După patru ani şi un master de comandă poţi să conduci o navă. Avem şi diplomă de inginer, la final.

Însă, nu oricine poate deveni marinar. Radu dezvăluie că ai nevoie de chemare, să fii devotat și, poate cel mai important, trebuie să-ţi placă.

Te gândeşti şi la ce te supui. Ca să stai luni departe de casă nu e suficientă rutina ca să te obişnuieşti cu stimulul, ci trebuie să îţi placă ceea ce faci. Pe lângă asta, trebuie să-i înveţi pe cei de lângă tine să se aştepte la plecări dese și, uneori, lungi. Eu am reuşit. Am o prietenă de patru ani şi mi-a stat alături în orice situaţie, cu toate că nu e din sistem.

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu