La 17 noiembrie, se sărbătorește punerea bazelor învățământului românesc de marină, iar Academia Navală Mircea cel Bătrân îmbracă haine de sărbătoare.

Anul acesta, s-au împlinit 147 de ani de învățământ de marină, iar studenții militari și civili, cadrele didactice și tot personalul Academiei Navale au marcat, în avans, momentul printr-o suită de evenimente.

Vineri, 15 noiembrie, Aula Viceamiral Ion Coandă a găzduit ceremonia de înmânare a titlurilor de Profesor de Onoare, respectiv Profesor Emeritus pentru doi prestigioși universitari care au contribuit la promovarea Academiei Navale Mircea cel Bătrân și implicit a învățământului românesc de marină. Prof. univ. dr. Nikolai Petrov Mihailov, de la Universitatea Angel Kanchev, din Ruse (Bulgaria), a primit titlul de Profesor de Onoare și prof.univ.dr. ing. Anastase Pruiu a primit titlul de Profesor Emeritus al aceleiași instituții.

De numele lui Nikolai Petrov Mihailov se leagă pionieratul Academiei Navale în domeniul proiectelor europene, în timp ce Anastase Pruiu are o carieră didactică în cadrul academiei de peste 30 de ani, contribuind la formarea a zeci de generații de ofițeri din marina militară și marina civilă ale României. Seria activităților a continuat la Aula Magna Viceamiral Petre Bărbuneanu cu un spectacol dedicat celor 147 de ani de învățământ de marină.

În deschiderea evenimentului, muzica militară, condusă de colonel Cornel Ignat, a intonat Imnul Național al României, Imnul Uniunii Europene, Imnul Dobrogei și Imnul Academiei Navale Mircea cel Bătrân. În continuarea programului, comandantul/rectorul Academiei, comandor conf. univ. dr. Octavian Tărăbuță, a adresat un mesaj cadrelor didactice, personalului nedidactic, studenților militari și civili și a înmânat diplome în semn de apreciere a muncii în beneficiul și spiritul Academiei.

Recent încheiata competiție sportivă Poseidon, organizată anul acesta în premieră de studenții militari și civili, și-a desemnat câștigătorii care și-au ridicat diplomele și cupele în același cadru festiv.

În cea de-a doua parte a spectacolului, acordurile de chitară au luat locul tobelor, vocile cristaline și replicile artistice au făcut uitate, preț de câteva minute, ordinele, iar pașii de defilare au fost înlocuiți cu cei de dans, evoluțiile studenților fiind răsplătite din belșug cu aplauze și aprecieri la scenă deschisă.

• Locotenent Adina Bocai

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu