Vineri, 3 februarie, la Palatul Cercului Militar Naţional, s-a sărbătorit împlinirea a 94 de ani de la inaugurarea acestei instituţiei. Sala Norvegiană din Palatul Cercului Militar Naţional a fost gazda acestui eveniment cu o dublă importanţă: 94 de ani de la inaugurarea instituţiei şi prezentarea noii înfăţişări a sălii.

De-a lungul timpului, din cauza infiltraţiilor, pictura murală din Sala Norvegiană a suferit degradări importante. Pentru refacerea frescelor s-a apelat, din nou, la pictorul Horia Ghelu, artistul care a realizat cu noi valenţe artistice ansamblul mural intitulat Wallhala – Repere Mitologice Scandinave. Acelaşi maestru, în perioada 1987-1989, a realizat lucrările murale din Sala Bizantină şi cea Norvegiană.

Directorul Palatului Cercului Militar Naţional, colonel Cristian Dorca, a afirmat, în cuvântul său, că este o datorie de suflet aniversarea Zilei Palatului Cercului Militar Naţional, ca o moştenire ce trebuie transmisă posteriorităţii cu valoare adăugată. De asemenea, acesta a mai precizat şi că Sala Norvegiană avea nevoie urgentă de o reînnoire şi această ocazie a fost cea mai potrivită pentru a o prezenta publicului.

La rândul său, Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei a subliniat că Palatul Cercului Militar Naţional este şi va rămâne o bijuterie a Capitalei, un reper al culturii naționale.

Pe lângă faptul că sărbătorim 94 de ani de la inaugurarea palatului, ne bucurăm să prezentăm şi acest ansamblu mural. Maestrul Ghelu a abordat o soluţie radicală, ceea ce puţini ar face, şi-a sacrificat opera iniţială pentru a se autodepăşi. A refăcut în totalitate acest ansamblu mural îmbogăţindu-l, dându-i o nouă dimensiune.

Valentin Tănase a mai precizat şi faptul că artistul Ghelu a fost obligat de ambientul sălii să se integreze în domeniul mitologiei nordice, deoarece se impunea această temă. De asemenea, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei a mai reliefat faptul că acest ansamblu mural este, de fapt, o incursiune în mitolgia scandinavă, o călătorie fascinantă într-un univers special.

Dincolo de semnificaţiile şi reperele mitologice, chiar dacă ele sunt separate, privitorul are senzaţia continuităţii. Artistul reuşeşte, cu mare virtuozitate, să îmbine perfect figurativul cu decorativul.

A urmat momentul în care pictorul Horia Ghelu a explicat cu detalii ce semnifică fiecare dintre picturile sale.

Mai apoi, participanţii la eveniment au fost încântaţi de câteva voci ale Ansamblului artistic al armatei. În încheiere, directorul Cercului Militar Naţional a felicitat întregul personal pentru strădania de a păstra şi transmite mai departe valorile culturale care au transformat CMN într-o instituţie emblematică a Armatei României.

Un alt anunţ făcut tot cu acelaşi prilej a fost acela că vor începe lucrările de consolidare-restaurare a faţadei palatului, care trebuie să menţină autenticitatea decoraţiilor prin folosirea unor tehnologii ultramoderne.

Despre autor

Cristian Lenga

Sergentul Cristian Lenga este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice. Este preocupat de evoluţia în carieră a maiştrilor militari, subofiţerilor şi soldaţilor gradaţi profesionişti.

Lasă un comentariu